Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Збереження самооцінки, незважаючи на інвалідність

Настання інвалідності має бути внутрішньо прийняте, щоб з'явилася можливість сприймати мир у новій ситуації. Це простіше сказати, ніж зробити – насправді самовпевненість хворих людей часто страждає на початку інвалідності. Психолог Тім Глогнер дає поради, як підвищити самооцінку.

© pixabay

(pixabay)

У повсякденному житті знову і знову трапляється так, що людина почувається не дуже добре. Можуть виникнути думки, що інші люди красивіші, розумніші, багатші, успішніші або просто щасливіші, ніж ви.

Чомусь ви можете відчувати себе самотнім, сумним або нікчемним. Можливо, ви навіть відчуваєте себе аутсайдером. Чому я один? Чому я не можу знайти роботу? Що йде не так? Тепер ще й таке, що маю «інвалідність». Чи тому я «менш гідний», ніж інші, і чому інші можуть вважати мене «менш гідним»?

Як мені позбутися цих сумнівів у собі?

Радикально відокремте себе від цих думок, чітко сказавши собі раз і назавжди: «Жодна людина не варта більше чи менше, ніж інша; усі люди, без винятку, просто перебувають у різних життєвих обставинах і життєвому досвіді, який постійно змінюється. Усі індивідуальні обставини - незалежно від того, якими вони є - не мають нічого спільного з тим, чи вартий хтось більшого чи меншого.

Дуже чітко пам’ятайте про те, що все ще можливо, незважаючи на вашу «інвалідність», і вірте у свої здібності та те, що все ще можливо. Навіть найуспішніша людина з найбільшою кількістю друзів колись буває самотньою, наприклад, коли вранці стоїть на самоті перед дзеркалом.

Завжди можливо, що він знову втратить своїх друзів (з будь-якої причини) або що «успіх» не вдасться матеріалізувати протягом більш тривалого періоду. Це не означає, що друзі не можуть бути приємними, а також не те, що не слід завжди намагатися зробити щось значуще зі свого життя (приватного, професійного та/або сімейного). Треба завжди намагатися наповнити своє життя сенсом. У нас є можливість змінюватися, поки ми живі.

Цінні дрібнички

Може бути корисно не робити почуття власної гідності залежним від зовнішніх обставин, які оточують кожну людину. Сам факт життя робить людину цінною. І в усіх «дрібницях» життя можна шукати цінність. Життя - це таємниця, і ми, люди, можемо спробувати свідомо зрозуміти цінність цієї таємниці.

Тому не ототожнюйте себе зі своєю інвалідністю, ототожнюйте себе з внутрішніми якостями, які ви привносите в це життя. Записуйте все позитивне про себе. І читайте цей список кілька разів на день, постійно доповнюючи його. Уявіть склянку наполовину повною, а не наполовину порожньою.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті