Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Лікування депресії

У наш час все більше людей страждають від депресії. Лікування цього захворювання по суті базується на двох стовпах: психотропних препаратах і психотерапії.

Препарати для боротьби з деперсією | © unsplash

(unsplash)

На початку лікування необхідною є підтримуюча розмова з лікарем, у ході якої буде створено план лікування. При легких формах депресії ліки та психотерапія приблизно однаково успішні, при цьому психотерапія іноді навіть перевершує фармакотерапію. При помірній та важкій депресії на початку лікування рекомендовано медикаментозне лікування. Ідеальним є поєднання медикаментів і психотерапії.

Лікування депресії антидепресантами

Звичайно, прийом антидепресантів не може кардинально змінити життя. Однак у багатьох випадках фармакотерапія є необхідною умовою для того, щоб пацієнти просто взялися за свої проблеми, тому що, коли демотивація та безнадія відступають, труднощі, які раніше здавалися непереборними, перетворюються на звичайні проблеми, які можна вирішити. Стандартом є поєднання консультацій або психотерапії та антидепресантів. Додаткові терапевтичні заходи, такі як тілесна терапія, фізичні вправи, зміни дієти та додаткові медичні процедури забезпечують велику підтримку.

Лікування медикаментами

У лікуванні депресії за допомогою медикаментів розрізняють три напрямки:

- гостра терапія

- продовження лікування

- профілактика рецидивів

Гостра терапія

Ви можете сприяти успіху лікування, повідомляючи свого лікаря про всі наслідки та побічні ефекти, які ви відчуваєте. Будь ласка, не змінюйте схему прийому ліків за власним бажанням - завжди спочатку проконсультуйтеся з лікарем!

Ліки для лікування депресії, як правило, слід приймати щодня протягом кількох місяців. Потрібне регулярне споживання - не тільки при появі симптомів. Може пройти кілька тижнів, перш ніж ви помітите перші ознаки поліпшення. Для лікування депресії можна використовувати багато різних ліків і речовин.

Оскільки поліпшення часто зменшуються після припинення прийому ліків, можливо, лікар порекомендує приймати їх протягом більш тривалого періоду. Якщо ліки не мають бажаного ефекту або викликають небажані побічні ефекти, варто спробувати інший антидепресант, який, ймовірно, краще підійде вашому організму.

Продовження лікування

Згідно з рекомендаціями ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), антидепресанти слід продовжувати приймати щонайменше 6 місяців після одужання від депресії, щоб досягти тривалого успіху в лікуванні.

Профілактика рецидивів

Профілактика рецидивів рекомендована ВООЗ, якщо:

  • Уже відбувся не один важкий епізод депресії
  • Або один або більше епізодів депресії за останні п'ять років

Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті