Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Чи може безробіття провокувати депресію

Робота є важливою опорою людського існування. Якщо ця опора відпадає і людина стає безробітною, ризик психічних захворювань, таких як депресія, зростає. При цьому часто залишаючись нерозпізнаною.

© pixabay

(pixabay)

В ЄС понад 14 мільйонів людей наразі (станом на червень 2020 року) є безробітними. У єврозоні рівень безробіття становить 7,4%, тоді як середній показник по країнах ЄС становить 6,6%.

В Україні через війну рівень безробіття становить близько 30%, при цьому в пошуках роботи знаходяться 2 млн осіб всередині країни та 2,7 млн українців, які виїхали.

Безробіття - Переломний момент у житті

Але це лише цифри – ключовим фактором є те, як люди справляються з безробіттям. Безробіття не впливає на всіх однаково. Є люди, яким вдається зберегти впевненість, які бачать безробіття як можливість для нового старту. Однак для багатьох це серйозний удар. Результатом часто стають психічні захворювання, як депресія.

Робота є центральною частиною життя

Проблеми, які породжує безробіття, можна пояснити людським ставленням до праці. Ще в давні часи до роботи ставилися з несхваленням. І навіть у середні віки, аж до епохи Реформації, робота все ще розглядалася як тяжкість чи навіть покарання. Лише пізніше з’явилася так звана протестантська трудова етика. Для неї характерне уявлення про працю як обов'язок і центр життя, навколо якого влаштовується дозвілля.

Ці ідеї все ще служать базовою моделлю сьогодні, але, звичайно, розвиток прогресує. Сьогодні робота не обов’язково повинна бути обов’язком або служити єдиною метою – заробляти на життя. Її можна виконувати з пристрастю, вона може приносити задоволення, бути захоплюючою та складною. Сьогодні робочі графіки стають більш гнучкими. І сьогодні компанія дуже часто є ключовою частиною соціального життя своїх співробітників.

Економічний аспект

Мор цитує той факт, що безробітні стикаються з дискримінацією та стигматизацією в суспільстві, як ще одну причину психологічних проблем, які часто виникають. Ще одним фактором стресу є тиск, пов’язаний з тим, що потрібно щодня обходитися (у деяких випадках) дуже малими грошима.

І не тільки початок депресії пояснюється соціальними обставинами, але й її подальший розвиток. Дослідник депресії Кеннет Кендлер виявив, що економічні труднощі найбільше негативно впливають на депресивні наслідки.

Безробітні частіше страждають від депресії

Отже, праця є головною опорою людського життя. І, відповідно, наслідки можуть бути трагічними, коли ця опора руйнується – часто з дня на день. Дослідження показали, наприклад, що безробітні частіше страждають від таких психічних захворювань, як депресія, ніж ті, хто працює. Дослідження показали, що першим депресивним епізодам, зокрема, передує психосоціальна стресова ситуація.

За словами психолога Гізели Мор з Лейпцизького університету, багато безробітних обтяжені тиском повернутися до роботи та якомога швидше повернутися до вищезгаданої протестантської трудової етики. «Чим вище трудова етика в людині, тим сильніше впливає на психічне здоров'я у випадку безробіття».

Коли розпадається система соціальної підтримки

Мор також вважає, що очікування переходу на нову роботу, має негативний вплив на психічне здоров'я. "Особливо, якщо маєте родину, ця ситуація стає великою проблемою", - оцінює Мор. "Кожен раз, коли ви змінюєте роботу, ви втрачаєте свою соціальну підтримку та повинні будувати нову", - попереджує вона. Вона стверджує, що добре організована соціальна мережа є важливою для безробітних, оскільки вона часто може допомогти їм знайти нову роботу.

Відмова шкодить самооцінці

За словами психолога, немає доказів того, що коли ви відгукуєтеся на велику кількість вакансій, то це покращує шанси на успіх. Фактично, багато невдалих заявок насправді загрожують психічному здоров’ю. Кожна відмова вважається невдачею і послаблює самооцінку.

Проблеми психічного здоров'я під час безробіття часто не визнаються

Тому існує багато причин, які можуть призвести до депресії у безробітних. Однак у багатьох випадках проблеми з психічним здоров'ям не визнаються. Одне дослідження показало, що лише половина жінок і жоден із чоловіків, які мали симптоми депресії, отримували лікування. На думку Ґізели Мор, це пов’язано з баченням людини: «Якщо ви вважаєте, що безробітні ліниві, ви тлумачите відсутність потягу, що походить від депресії, через цю призму, і можете не розпізнати хворобу».


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті