Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія - лікування та терапія

Лікування депресії є комплексним. Оскільки причини захворювання дуже різноманітні, лікування підбирається індивідуально для кожного пацієнта.

© pixabay

(pixabay)

Незважаючи на великий прогрес у розробці нових ліків, антидепресанти не всім так добре підходять. Тому люди, які страждають на депресію, повинні поговорити зі своїм лікарем про різні методи лікування та, якщо необхідно, поєднувати медикаментозне лікування, фізичні заходи та психотерапію.

Депресія та її причини

Розвиток депресії у людини залежить, серед іншого, від її генетичної схильності, наприклад, чи є депресія в родині і відповідна схильність була «успадкована» від батьків. Також визначальними є обставини особистого життя, наприклад, втрата партнера або смерть близької людини. Кожна людина сприймає такі події по-різному, але вони можуть призвести до психічних страждань.

Людям, які відчувають перші ознаки депресії, наприклад, поганий настрій, постійний поганий сон або фізичні скарги, слід обов'язково проконсультуватися з лікарем. Завдяки комплексному обстеженню лікар може визначити, чи є для цього фізичні причини, чи потрібно враховувати психологічний стан.

Це дуже важливо саме тому, що фізичні захворювання іноді можуть проявляти ті ж симптоми, що й депресія. Магнітно-резонансна томографія (МРТ) — ефективний метод діагностики для виявлення структурних змін головного мозку, які часто виникають під час депресії.

Лікування депресії медикаментами

У випадку важкої депресії рекомендується фармацевтичне лікування принаймні одним антидепресантом. Часто комбінують кілька препаратів. Незважаючи на великий прогрес у дослідженні нових ліків, ліки все ще не досягають бажаного успіху у всіх пацієнтів.

Наприклад, потрібно шість-вісім тижнів, щоб пацієнти відчули значне покращення самопочуття завдяки використанню антидепресантів, причому успіх завдяки лікуванню досягається лише у 60-70 відсотків пацієнтів. Ліки, які можна використовувати, відрізняються для різних людей, особливо тому, що необхідно враховувати побічні ефекти та взаємодію з іншими захворюваннями та ліками. Щоб досягти найкращого результату лікування, пацієнти повинні завжди приймати призначені фахівцем ліки в призначених дозах і ніколи не припиняти їх за власним бажанням - навіть якщо вони помічають поліпшення свого самопочуття.

Лікування депресії за допомогою психотерапії

Окрім медикаментозного лікування депресії, можливі також психотерапевтичні заходи. У зв’язку з цим існує кілька можливих підходів до лікування. Наприклад, когнітивна поведінкова терапія може допомогти виявити моделі мислення та поведінки, які провокують депресію. Потім терапія намагається змінити ці ставлення та дії таким чином, щоб більше не було жодних негативних наслідків для психічного здоров’я. Іншою метою поведінкової терапії є мотивація постраждалої людини стати більш активною. Фізична активність, наприклад спорт, спрямована на створення позитивних емоцій і полегшення депресивних настроїв.

Якщо причини депресії сягають далеко, можна вибрати більш глибокий психологічний підхід. Ця форма терапії спрямована, серед іншого, на те, щоб зрозуміти внутрішні конфлікти, які є менш очевидними,  але все ж впливають на почуття та поведінку постраждалої людини.

Під час лікування депресії люди, які постраждали від депресії, повинні завжди враховувати, яка форма терапії їм підходить. Окрім індивідуального лікування, існують також різні варіанти у формі групової терапії або груп самодопомоги. Вони дають психічно хворим людям можливість обмінюватися ідеями та досвідом з іншими хворими, а також допомагають їм подолати небажання зустрічатися та встановлювати контакти з іншими людьми. Це особливо важливо, якщо вони живуть ізольовано через депресію.

Подальші варіанти лікування: світлотерапія та терапія депривації сну

Залежно від причини та тяжкості депресії для лікування можна використовувати інші форми терапії. наприклад, для легких депресивних епізодів іноді використовується світлотерапія, під час якої відповідна особа сидить перед яскравим джерелом білого світла приблизно півгодини. Ця процедура може принести поліпшення психічного стану, особливо в зимовий період, коли на вулиці зазвичай темніше. Позбавлення сну також може мати антидепресивний ефект. Однак робити це слід тільки під суворим контролем лікаря. Обстеження в лабораторії сну також може допомогти точніше проаналізувати фази сну та неспання та зробити діагноз депресії точнішим.

Спортивна терапія є ефективним способом стимулювання фізичної активності та соціальної взаємодії, а біг підтюпцем, зокрема, позитивно впливає на депресію. Однак рекомендації щодо спорту не слід неправильно розуміти так, що люди з депресією повинні «відмовитися від цього». Особливо при важких формах люди часто не можуть планувати діяльність і займатися фізичною активністю з власної ініціативи.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті