Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Післяпологова депресія - смуток замість материнської радості

З народженням дитини пов'язані невимовні відчуття щастя. Але замість чудового проведення часу багато жінок відчувають післяпологову депресію, з якої важко вийти без професійної допомоги.

Пісдяпологова депресія | © Pexels

(Pexels)

Милі малюки, щасливі мами і тата - цей образ і безкінечні добрі поради супроводжують жінку протягом її вагітності. Але в багатьох випадках ця картина не відповідає дійсності: від 10 до 20 відсотків жінок, що народили вперше, страждають від післяпологової депресії (ППД).

Післяпологову депресію не слід плутати з так званим «baby blues» після народження. Короткочасне зниження настрою і емоційні сплески цілком нормальні після пологів. Вони проходять через кілька днів.

Смуток, незацікавленість, почуття провини

З постнатальною депресією все не так. Симптоми можуть не зникнути, або депресія з`являється в перший рік, у більшості випадків між четвертим і шостим тижнем після народження, і повільно розвивається після цього. Експерти вважають, що ця форма депресії часто починається під час вагітності, але залишається непоміченою.

Симптоми можуть відрізнятися. Найпоширенішими є смуток, втома, відчуття порожнечі, відсутність інтересу, порушення сну, дратівливість, надмірні страхи та занепокоєння, амбівалентні почуття до дитини, а також суїцидальні думки. Крім того, виникає почуття провини. Багато жінок соромляться своїх скарг і поведінки. Вони відчувають провину за те, що не можуть любити свою дитину так, як хотілося б. І їм соромно за те, що вони не можуть відповідати власним очікуванням і очікуванням суспільства.

Більш важкою, але також значно рідшою формою післяпологової депресії є постнатальний психоз. У перші два тижні після пологів приблизно 2 з 1000 жінок переживають серйозну психічну кризу, під час якої вони втрачають контакт з реальністю. Такий психоз може проявлятися, наприклад, через марення, сильно перебільшену активність або надзвичайну тривогу і потребує негайного лікування.

Фактори, що спричиняють ППД

Фахівці не єдині в думці про причини післяпологової депресії. Проте широко поширене припущення, що причиною захворювання є кілька факторів: фізичні, психологічні, гормональні, біохімічні, соціальні та суспільні змінні. Кількість та інтенсивність окремих факторів стресу визначає ступінь постнатальної депресії.

Ні звідки

Ще вчора все було добре, щастя було ідеальним, а раптом ви захворіли. Для багатьох постнатальна депресія справді виникає нізвідки. Однак, згідно з різними дослідженнями, існують ситуації, які підвищують ризик.

Наприклад, жінки частіше хворіють, якщо вони вже страждали від депресії в минулому, якщо вони були депресивними під час вагітності, якщо їх мати померла в дитинстві або якщо вони нещодавно втратили когось із близьких. Крім того, якщо сім’я не повна, дитина народилася недоношеною, є фінансові труднощі, втрата роботи чи інші складні обставини, ризик розвитку післяпологової депресії зростає.

Складнощі діагностики

Післяпологова депресія, якщо її не лікувати, може мати тяжкі довгострокові наслідки як для матері, так і для дитини та всієї родини. Однак часто депресію непросто розпізнати ні самій жінці, ані її родичам. Що ще гірше, жінки в таких ситуаціях часто страждають мовчки. У медицині діагноз дуже часто ставиться за допомогою історії хвороби пацієнта, структурованих інтерв’ю та опитувальника Единбурзької шкали післяпологової депресії EPDS.

Він було запроваджено в 1987 році та спеціально розроблений для виявлення депресії у матерів у звичайних ситуаціях післяпологового догляду або для попереднього визначення ризику. Він не замінює діагностичну оцінку, але дає вказівку на те, чи потрібно проводити більш детальну оцінку.

Чи можливі профілактичні заходи?

У профілактиці післяпологової депресії не можна недооцінювати важливість організації життя після пологів. Тому експерти рекомендують не планувати серйозних стресів, таких як переїзд. Вони рекомендують заручитися підтримкою членів сім'ї, друзів або сторонньої допомоги, організувати «новий» розпорядок дня з немовлям і знайти відповідні варіанти догляду.

Крім того, при виборі гінеколога та акушерки слід подбати про те, щоб вони підтримували та були готові для обговорення навіть після пологів. Також доведено, що режимний відпочинок після пологів і в наступні тижні допомагає знизити ризик початку депресії.

Різні види лікування

Лікування антидепресантами, а також індивідуальна, парна та групова терапія вважаються відповідними формами терапії ППД. Антидепресанти допомагають системі нейромедіаторів організму в мозку відновити баланс. Необхідно уточнити у лікаря, чи можна продовжувати грудне вигодовування при прийомі антидепресантів.

Терапія може допомогти адаптуватися до нової життєвої ситуації, прояснити питання власних прагнень і краще встановити межі. Лікарі, консультанти та групи самодопомоги є важливими контактами на шляху до відповідної терапії. Якщо мати страждає від важкої депресії, її необхідно лікувати в стаціонарі.

Середовище

Особисте оточення – особливо партнер – також може підтримати жінку, яка страждає від післяпологової депресії. Організація "Postnatal Depression Switzerland" серед іншого перераховує такі способи допомоги:

  • Вислуховуйте, виявляйте терпіння та розуміння, а не применшуйте чи засуджуйте негативні почуття та думки жінки.
  • Заохочуйте її приділяти час собі.
  • Будьте поруч з нею якомога частіше.
  • Не вступайте в суперечки.
  • Заохочуйте жінку в тому, що вона робить.
  • Постійно наголошуйте, що стан полегшиться і згодом повністю вилікується.
  • Спробуйте зменшити очікування жінки від себе, нагадавши їй, що ведення домашнього господарства та догляд за дитиною також є обов’язком батька.
  • Полегшіть її домашні справи за допомогою домогосподарки та матері, не знімаючи всього з її рук.
  • Переконайтеся, що вона може спати принаймні п’ять годин поспіль щоночі.
  • Приймайте важливі рішення без неї.
  • Балуйте її речами, які їй подобаються.
  • Переконайтеся, що вона отримує необхідне медичне лікування та регулярно приймає призначені ліки.

У той же час дуже важливо, щоб партнер жінки, яка страждає на постнатальну депресію, не нехтував власними потребами. Внаслідок подвійного тягаря нової життєвої ситуації як батька і як партнера хворої матері, чоловік сам піддається підвищеному ризику стати психічно хворим.

Чоловіки також страждають

Загалом дослідження показали, що слід приділяти більше уваги ризику післяпологової депресії у батьків. Проаналізувавши 43 міжнародних дослідження за участю 28 000 суб’єктів, вчені з Медичної школи Східної Вірджинії в Норфолку дійшли висновку, що близько десяти відсотків усіх батьків відчувають депресію, яка досягає піку через три-шість місяців після народження дитини.

У перші три місяці переважало батьківське щастя: лише 7,7 відсотка батьків переживали депресію. І депресія батька лише іноді йшла паралельно з депресією матері дитини.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті