Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія: чоловіки страждають по-іншому

До 20 відсотків населення хоч раз у житті переживали депресію. У жінок депресію діагностують приблизно вдвічі частіше, ніж у чоловіків. Однак статистика не відповідає дійсності.

Симптоми депресії у чоловіків | © pixabay

(pixabay)

Існує багато доказів того, що рівень депресії серед чоловіків недооцінений. Депресія діагностується у чоловіків вдвічі рідше, ніж у жінок, однак рівень самогубств серед чоловіків принаймні втричі вищий, ніж серед жінок. 

Сьогодні в багатьох місцях хлопчикам все ще кажуть, що чоловіки не плачуть і не виявляють своїх емоцій. Культивується роль чоловіка, захисника, годувальника - який контролює свою кар'єру, сім'ю та вільний час.

Старі ролі зникають

Але часто саме зміна чоловічої ролі вводить чоловіків у депресію. Старі цінності, які вважали чоловіка захисником і єдиним годувальником сім’ї, дедалі більше зтираються. І відсутність цієї ролі призводить до зростання депресії серед чоловіків. Це виявили дослідники з Університету Еморі в США. Розвалений патріархат призводить до того, що чоловіки впадають у депресію та подружні кризи.

Крім того, сприйняття тиску, пов’язаного з необхідністю відповідати очікуванням старших, також призводить до депресії. Проблеми з грошима, страх за роботу, безперспективна робота, нездійснені прагнення, проблеми в сім'ї та самотність також можуть бути причинами депресії у чоловіків.

Гендерно-специфічна хвороблива поведінка також відповідає за значно меншу кількість діагностованих випадків депресії серед чоловіків. Жінки краще поінформовані про цю тему, а також більш відкриті у розмові з третіми особами. Чоловіки зазвичай звертаються за медичною допомогою рідше, ніж жінки, і це навіть більш виражено у випадку психологічних, ніж фізичних захворювань. Натомість чоловіки схильні приховувати та маскувати проблеми.

Опитування швейцарського фонду Selo показує, як мало чоловіків готові зіткнутися з цією проблемою. Лише кожен третій чоловік говорив би з іншими про свою депресію, а серед жінок – кожна друга. Чоловіки набагато частіше вірять, що депресія є соціальним табу. Кожен дванадцятий навіть промовчав би, що вдвічі частіше, ніж серед жінок. Крім того, чоловіки також менш добре поінформовані про хворобу.

Агресивність і алкоголь

У той час як депресія у жінок зазвичай проявляється через похмурість, пригніченість і млявість, чоловіки часто демонструють іншу поведінку щодо хвороби та спроби впоратися. Часто депресивні чоловіки дійсно відчувають внутрішній тиск і, можливо, постійне відчуття перевантаження та виснаження. Але вони не почуваються погано в прямому сенсі цього слова. Свідомо чи несвідомо вони знижують напругу: у них знижується стресостійкість, вони дратівливі, реагують запально і втрачають самовладання. Може виникнути агресивність, а часто і жорстокість, невластива їх особистості. Недіагностована депресія компенсується підвищеним споживанням алкоголю чи нікотину, а часто й надмірними заняттями спортом.

Нічого страшного

Вищезазначені симптоми є розпізнаваними ознаками потенційної депресії у чоловіків. Однак у нашому розумінні вони зазвичай не вважаються ознаками депресії, а скоріше ознаками розладу особистості або неврозу. Класичні симптоми депресії, такі як пригніченість, відсутність мотивації, виснаження та безсоння, зазвичай залишаються непоміченими. Як і раніше, багато випадків залишаються недіагностованими протягом тривалого часу, тому що чоловіки - якщо взагалі звертаються - часто звертаються до лікаря лише тоді, коли з'являються типові симптоми.

Дослідження Готланда

Протягом тривалого часу вчені намагалися показати гендерну природу депресивних настроїв. Першим науковим доказом гендерно-специфічної дихотомії в депресивних розладах були результати програми запобігання самогубствам, проведеної у Готланді в 1980-х роках.

На шведському острові на той час був один із найвищих показників самогубств у Швеції. Систематичне навчання лікарів призвело до зниження рівня самогубств на дві третини. Хоча кількість самогубств серед жінок знизилася на 90 відсотків, серед чоловіків залишилася незмінною. Причина: чоловіки з депресією були лише незначно охоплені цією програмою запобігання самогубствам через їхні специфічні симптоми.

Лише тоді, коли були використані дуже конкретні стратегії для розпізнавання та лікування депресії у чоловіків, можна було також досягти зниження рівня самогубств. Завдяки цим спостереженням ми тепер знаємо, що чоловіки не завжди відповідають типовій моделі скарг депресивної людини.

Складний діагноз

Тому діагностувати депресію у чоловіків важко. Правильно діяти можуть тільки лікарі, які добре знають симптоми. Лікування депресії в різних її формах є дуже важливим, оскільки при своєчасному лікуванні 80% зараз вважаються виліковними. По-перше, фахівці повинні встановити причини та тяжкість депресії та визначити можливий ризик суїциду.

Подальші методи лікування зосереджені на медикаментах та/або психотерапії. Умовно для всіх заходів: чоловіки повинні звернутися до лікаря, якщо вони підозрюють, що за їхнім поганим характером стоїть депресія.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті