Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Українські біженці у Швеції в 2024 році: тимчасовий захист, виплати, працевлаштування, пошук роботи

Швеція продовжила термін перебування в країні для українських біженців до 4 березня 2025 року. Це означає, що кожен, на кого поширюється дія Директиви про тимчасовий захист, зможе отримати продовжений дозвіл на проживання в Швеції.

Стокгольм, Швеція | © Pexels

Українці у Швеції (Pexels)

Як отримати тимчасовий захист?

Ви можете отримати посвідку на проживання з тимчасовим захистом відповідно до Директиви про тимчасовий захист, якщо ви

  • є громадянином України, або

  • маєте статус або посвідку на проживання як особа, яка потребує захисту в Україні, або

  • є супроводжуючим членом сім'ї одного з двох вищезазначених.

Ви можете зареєструвати свою заяву в Інтернеті або особисто відвідати офіс Шведського міграційного управління. Якщо ви подаєте заяву в електронній системі та самостійно організували своє проживання, вам не потрібно відвідувати Шведське міграційне управління, доки міграційна служба не прийме рішення. Тим, кому потрібна допомога з проживанням, необхідно прийти особисто, але будь ласка, подайте заяву в електронній системі до візиту в офіс.

Якщо у вас немає власних грошей, ви можете мати право на фінансову підтримку від Міграційного управління, коли подаєте заяву на отримання дозволу на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист. Якщо вам потрібна фінансова підтримка, ви повинні відвідати Міграційне управління особисто або надіслати підписану анкету поштою.

Щоб скористатись електронною послугою, вам потрібно мати наступне

  • адреса електронної пошти

  • номер мобільного телефону

  • цифрова копія (фотографія) паспорта або документів, що посвідчують особу для всіх дорослих, на яких поширюється ваша заява.

Ви також можете подати заяву для членів вашої родини, які приїхали до Швеції разом з вами.

Ви можете додати до трьох дорослих членів родини і до десяти дітей віком до 18 років, для яких ви є законним опікуном. Якщо сім'я складається з більшої кількості людей, вам потрібно подати кілька заяв. Кожна людина може подати тільки одну заяву в електронному сервісі.

Ви можете подати заяву на отримання дозволу на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист, а також отримати допомогу з житлом або фінансовою підтримкою в наступних офісах Шведського міграційного управління:

Ви не можете записатися на прийом для подачі заявки або отримання допомоги з житлом або фінансовою підтримкою.

Продовження тимчасового захисту у Швеції

Якщо ви отримали захист відповідно до Директиви про тимчасовий захист і бажаєте залишитися в Швеції, ви повинні подати заяву на продовження дозволу на проживання не пізніше 4 березня 2024 року. Якщо ви подаєте заяву вчасно, ви збережете право на житло та фінансову допомогу під час очікування нового рішення.

Заяву необхідно подати в електронному сервісі.

Жодних документів чи копій паспортів додавати не потрібно. Вам не потрібне дійсне посвідчення особи, щоб продовжити дозвіл на проживання, але якщо у вас є документи, що посвідчують особу, візьміть їх із собою під час візиту до Міграційного управління.

Для тих, хто подав заяву на продовження дозволу на проживання не пізніше 4 березня, зберігаються усі права відповідно до Директиви про тимчасовий захист, і навіть право на фінансову допомогу, житло та роботу.

Ви можете подати заяву на себе, двох дорослих членів сім’ї – співзаявників та на максимум десять дітей віком до 18 років, для яких ви є законним опікуном.

Ви повинні вказати номер справи (beteckningsnummer) для всіх осіб, для яких подаєте заяву. Номер можна знайти на картці дозволу на проживання або у верхньому правому куті рішення, виданого Міграційним управлінням.

Після подачі заяви в електронному сервісі всі члени сім'ї повинні особисто відвідати Міграційне управління, щоб сфотографуватися та здати відбитки пальців для отримання нового тимчасового дозволу на проживання. Запис на прийом відбувається в електронному сервісі під час подання заяви.

Після подачі заяви в електронному сервісі найпізніше 4 березня ви отримаєте електронного листа з підтвердженням того, що ви подали заяву вчасно. В електронному листі будуть вказані імена всіх людей, для яких ви подали заявку.

Як тільки буде прийнято рішення, вам надішлють його поштою.

Якщо ваш дозвіл на проживання буде продовжено, вам знадобиться нова картка дозволу на проживання як доказ того, що у вас є право проживати в Швеції. Після зняття відбитків пальців та фотографування буде виготовлена  картка тимчасового дозволу на проживання та надіслана вам поштою.

Фінансова допомога в Швеції

Уряд Швеції розробив законопроєкт, згідно якого добова сума із нинішніх 71 шведської крони (6,28 євро) буде збільшена до 308 шведських крон (27,26 євро). Тобто на місяць українські біженці отримуватимуть приблизно 818 євро. Закон спрямований на тих українців, які перебувають у Швеції понад рік і планують залишитися довше.

Цільова допомога

Якщо у вас є дуже сильна потреба в чомусь, що не покривається добовими, ви можете подати заяву на отримання спеціальної цільової допомоги. Ви повинні довести, що у вас є сильна потреба в товарі або послузі, і що ви не можете заплатити самостійно. Наприклад, це можуть бути окуляри, дитячий візочок або тепле зимове взуття. Міграційне управління завжди проводить індивідуальну оцінку потреб.
Ви можете отримати фінансову допомогу тільки на найдешевші варіанти, необхідні для задоволення ваших потреб.
Ви можете втратити право на отримання цільової допомоги, якщо переїдете до району з соціальними та економічними проблемами, згідно з переліком Міграційного управління.

Житло в Швеції

Ви можете організувати своє проживання самостійно або отримати допомогу в розміщенні від Міграційної служби. Якщо ви вирішите організувати своє проживання самостійно, вам доведеться самостійно сплачувати орендну плату. Не забудьте повідомити співробітникам Міграційної служби свою адресу, якщо ви самостійно організуєте своє проживання.
Зверніть увагу, що Міграційна служба має перелік житлових районів з соціальними та економічними проблемами. Той, хто вирішить жити в такому районі, може втратити право на фінансову допомогу з боку Міграційної служби. Ви можете дізнатися, чи знаходиться адреса, де ви збираєтесь проживати, в районі, який може вплинути на ваше право на фінансову допомогу, на сайті Міграційної служби.

Медична допомога

Посвідка на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист надає дорослим право на екстрену медичну і стоматологічну допомогу, а також на невідкладні медичні і стоматологічні процедури. Чи є допомога невідкладною вирішують медичні працівники. Ви також маєте право на допомогу при пологах, аборт, консультації з контрацепції, жіночу консультацію та догляд відповідно до Закону «Про інфекційний захист» (закон про запобігання поширенню інфекційних захворювань). Щоб мати право на медичну допомогу, вам потрібно зареєструватись у Міграційній службі. Це стосується як дорослих, так і дітей. Після отримання дозволу на проживання відповідно до Директиви про тимчасовий захист, ви отримаєте пропозицію пройти безкоштовний медичний огляд. Під час обстеження здоров’я ви отримаєте поради з питань здоров’я, пропозиції взяти забір аналізів та інформацію про систему охорони здоров’я та медичне обслуговування у Швеції.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті