Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Тимчасовий захист для українців у Болгарії в 2024 році

25 січня 2024 року Радою Міністрів Республіки Болгарія було ухвалено рішення про продовження тимчасового захисту в Болгарії до 4 березня 2025 року.

Площа в Болгарії | © Pexels

Українці в Болгарії (Pexels)

Що дає тимчасовий захист в Болгарії?

З тимчасовим захистом в Болгарії ви маєте право:

- Перебувати на території Республіки Болгарія на час надання тимчасового захисту.

     - Легально працювати в Республіці Болгарія.

Пошук роботи може здійснюватися з особистої ініціативи або через місцеві служби з питань зайнятості, які називаються Бюро зайнятості.

     - На професійне навчання.

     - Доступ до системи освіти для осіб віком до 18 років.

     - На відповідне житло.

За допомогою платформи Ви можете знайти різні варіанти проживання та зв'язатися з волонтерами, готелями та державними установами, які можуть Вас тимчасово прийняти.

     - На соціальну допомогу.

     - Безкоштовна медична допомога у надзвичайних ситуаціях.

     - Безкоштовна медична допомога - особи до 18 років, діти без супроводу, вагітні жінки, одинокі батьки з неповнолітніми, люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями, серйозними проблемами зі здоров’ям, психічними розладами, жертви торгівлі людьми або потерпілі від тортур, зґвалтувань чи інших тяжкі форми насильства – мають право на повну медичну допомогу як громадяни Болгарії.

Медичне страхування громадян України віком від 18 років до 63 років для жінок і до 65 років для чоловіків здійснюється за рахунок держави протягом 90 днів з дня надання тимчасового захисту. Для осіб віком до 18 років і старше 63 років для жінок і старше 65 років для чоловіків внески на медичне страхування здійснюватимуться за рахунок держави на весь період тимчасового захисту.

     - На вільне повернення до країни походження.

     - Можливість возз'єднатися з членами своєї сім'ї або іншими родичами та близькими. Члени сім'ї мають усі права, надані іноземцям, які користуються тимчасовим захистом. Возз’єднання сім’ї також може відбутися в іншій державі ЄС.

Для того, щоб бути зареєстрованим як особа, яка користується тимчасовим захистом в Республіці Болгарія, необхідно особисто з'явитися та подати запит на тимчасовий захист до найближчого Регіонального управління Міністерства внутрішніх справ (РУМВС), Софійського управління внутрішніх справ (СУВС) - для міста Софії або в одному з таких центрів реєстрації та прийому (ЦРП):

  •      Реєстраційно-приймальний центр гр. Софія

Адреса: гр. Софія, кв. Овча Купел, вул." Монтевідео " № 21а

  •      Реєстраційно-приймальний центр с. Баня
        Адреса: с. Баня, обл. Нова Загора, район" Мінеральні бані " №17

  •      Реєстраційно-приймальний центр
        Адреса: гр. Харманлі, ж .к." Дружба " № 23

Окрім центрів реєстрації та прийому (ЦПЦ) Державного агентства у справах біженців при Раді Міністрів (ДАБ при Раді Міністрів), первинну реєстрацію з тимчасовим захистом для осіб з України можна здійснити також у:

• найближчому обласному управлінні МВС (ОДМВР);

• Столичному управлінні внутрішніх справ (СДВР) - м. Софія;

• а також у регіональних управліннях, де працівники МВС здійснюють реєстрацію.

Після того, як Ви заявите про бажання отримати тимчасовий захист, Вас попросять надати інформацію про вашу особу та родинні зв'язки, та Вас сфотографують. Якщо Ви відповідаєте вимогам щодо тимчасового захисту, Вам буде видано реєстраційну картку, яка підтверджує, що Ви маєте права особи, яка користується тимчасовим захистом в Республіці Болгарія на період тимчасового захисту. Носіть з собою реєстраційну картку.

Пільги на транспорт у 2024 році

Відповідно до пояснень Міністерства транспорту та зв’язку Республіки Болгарія, громадяни України віком від 7-ми до настання 14-ти років, які отримали тимчасовий захист в Республіці Болгарія, мають право на безкоштовний проїзд внутрішнім міським транспортом з 1 лютого 2024 року.

Так, останні зміни, зокрема Постанова Ради Міністрів № 353 від 28.12.2023 р., надають можливість для видачі карток для безкоштовного проїзду внутрішнім міським транспортом дітям до 14 років, включно й дітям, які не є громадянами Республіки Болгарія та не мають свідоцтва про народження чи єдиного громадянського номера (ЕГН), наприклад дітям громадян України, які отримали тимчасовий захист в Республіці Болгарія.

Для оформлення карток для безкоштовного проїзду внутрішнім міським транспортом батькам/опікунам потрібно звернутися до пунктів продажу проїзних документів у містах тимчасового проживання на території Республіки Болгарія.

Картки для безкоштовного проїзду внутрішнім міським транспортом видаються за умови пред’явлення документа, який засвідчує вік дитини – наприклад, реєстраційна картка одного з батьків з наданим тимчасовим захистом, в якій зазначені його діти віком до 14 років; учнівська картка з навчального закладу, де навчається дитина, та ін. Для дітей віком від 7-ми до настання 14-ти років також потрібно надати фотокартку.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті