Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Блакитна карта ЄС для українців у Німеччині

Українці можуть оформити Блакитну карту, яка дозволить отримати довгостроковий дозвіл на перебування на території Європейського Союзу протягом тривалого періоду.

Пошук роботи та працевлаштування в Німеччині | © Pexels

(Pexels)

Німецька блакитна карта ЄС (Blaue Karte) — це дозвіл на проживання в Німеччині для роботи , який видається громадянам країн, які не входять до ЄС, які мають вищу освіту та працюватимуть на кваліфікованих посадах у Німеччині. Пізніше, на підставі Blue Card, можна також претендувати на громадянство країни, в якій іноземець живе та працює, у тому числі отримати громадянство Німеччини. Тож вона надає дуже багато переваг своїм власникам.

Хто може подати заявку на блакитну картку ЄС для Німеччини?

Ви можете подати заявку на німецьку блакитну картку, якщо відповідаєте наступним критеріям:

1. Ви маєте академічну та професійну кваліфікацію

Ви повинні мати вищу освіту, німецьку або університет, визнаний у Німеччині.

Певні професії, як-от охорона здоров’я, юриспруденція, викладання та інженерія, регулюються, тому окрім пред’явлення диплому ви повинні також отримати його визнання. Органи визнання відрізняються залежно від вашої професії; їх можна побачити на порталі

При цьому, згідно з останніми змінами в законодавстві, проходити процедуру визнання дипломів відтепер можна заднім числом. Крім того, ваша спеціалізація в дипломі та спеціалізація у трудовому договорі не обов’язково повинні співпадати − ви маєте право працювати не за своїм фахом. Більше того, айтішники можуть претендувати на отримання Блакитної карти навіть без вищої освіти.

2. Необхідно мати трудовий договір, на підставі якого ви й будете отримувати Блакитну картку. Або письмове підтвердження від роботодавця, що після видачі картки він підпише з вами договір про роботу.

3. Ваша зарплата щонайменше в 1,5 рази перевищує середню по країні. Якщо ви подаєте заявку на роботу в дефіцитній галузі (наука, медицина, інженерія, ІТ, архітектура тощо), ви можете отримати блакитну картку, якщо ваша зарплата становить щонайменше 39 682,80 євро на рік. Щоб отримати блакитну картку ЄС із нижчою зарплатою, вам потрібен дозвіл Федерального агентства зайнятості. Ще одним нововведенням стало те, що ця пільгова сума поширюється й на випускників вишів через три роки після закінчення університету.

4. Наявність усіх необхідних документів: докази про освіту, трудовий договір, запрошення на роботу тощо.

5. Пройдений медичний огляд, який підтверджує стан здоров’я іноземця.

Блакитна карта Німеччини видається на термін дії трудового контракту плюс три місяці. Максимальний термін, на який він може бути виданий, становить чотири роки. Якщо ваш контракт закінчується до того, як ви маєте право на поселення, у вас є три місяці, щоб шукати іншу роботу та продовжувати жити в Німеччині.

Після 33 місяців проживання ви можете подати заяву на поселення в Німеччині, що означає, що вам не потрібно продовжувати свою блакитну картку, але ви можете жити в Німеччині необмежений час.

Якщо ви добре володієте німецькою мовою, ви можете подати заяву на поселення лише після 21 місяця проживання.

Професії, які дають можливість отримати Blue card

У Німеччині претендувати на оформлення Blue Card можуть:

  • працівники сфери IT;

  • математики;

  • архітектори та дизайнери інтер'єрів;

  • медичні працівники;

  • вчені;

  • фахівці банківської справи;

  • фахівці у сфері фінансової аналітики;

  • інженери у різних сферах;

  • юристи (без прив’язки до сфери);

  • спеціалісти з містобудування та транспортного планування;

  • викладачі.

Документи для оформлення Blue Card

Для того, щоб подати заявку на отримання Blue Card, необхідно зібрати пакет документів. До обов’язкового пакету документів входять:

  • Закордонний паспорт, виданий не раніше, який містить щонайменше 2 вільні сторінки.

  • Заява німецькою мовою (можна заповнити безпосередньо в Ausländeramt).

  • Дві заповнені анкети.

  • Три кольорові фотокартки розміром 3,5х4,5, які були зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до моменту подання заявки.

  • Трудовий договір терміном мінімум на 12 місяців, в якому зазначений фах і рівень заробітної плати. Якщо такого немає – підтвердження, що робоче місце за вами.

  • Ваш університет або диплом коледжу. Якщо потрібно: Визнання вашого ступеня Центральним офісом іноземної освіти (ZAB).

  • Оригінал своєї біографії й плюс дві її копії.

  • Підтвердження місця проживання у Німеччині.

  • Підтвердження рівня володіння німецькою мовою – мовний сертифікат.

  • Медична страховка.

Якщо ви маєте державне медичне страхування, надішліть свою електронну медичну картку разом із підтвердженням медичного страхування.

Якщо у вас приватне страхування, надайте довідку від страхової компанії разом із підтвердженням сплати внесків.

  • Дозвіл на професійну практику. Для професій, які вимагають професійної ліцензії, як-от медицина чи право.

Також можуть вимагатися й додаткові документи. Тому перед поданням заяви варто звернутися до Ausländeramt чи посольства Німеччини (якщо ви подаєте заявку з України) для уточнення цього моменту.

Процес подання заявки на блакитну картку ЄС у Німеччині

Українці, які проживають у Німеччині, також можуть оформити Blue Card. Але варто пам’ятати, що біженці, в тому числі й через політичні причини, не можуть цього зробити. Для всіх інших категорій фахівців з України обмежень немає. Ви повинні розпочати процес принаймні за шість тижнів до закінчення терміну дії вашого поточного дозволу на проживання.

Для того, щоб оформити Blue Card, потрібно:

  1. Звернутися з відповідним пакетом документів до Ausländeramt, тобто спеціального управління в Німеччині, яке займається питаннями видачі посвідок на тимчасове проживання.

  2. Подати заявку німецькою мовою.

  3. Чекати на рішення. Процес вашої заявки на візу може тривати від одного до трьох місяців.

Варто зазначити, що заяву можна подати й в Україні. Але якщо ви вже перебуваєте на території Німеччини, виїзд до України не є обов’язковим.

Вартість німецької синьої карти становить 110 євро. Однак його вартість може коливатися від 100 до 140 євро в різних федеральних землях Німеччини.

Ви можете взяти з собою до Німеччини найближчих родичів за Блакитною карткою. Це стосується вашого чоловіка та дітей, які перебувають на утриманні. Члени вашої родини можуть приєднатися до вас за німецькою візою для возз’єднання сім’ї та можуть користуватися такими ж медичними послугами, освітою та соціальними пільгами, як і ви: їм дозволяється здобувати освіту, а також працювати за будь-якою професією.

Ви не втрачаєте німецьку синю картку автоматично, якщо втратите або зміните роботу.

  • Якщо ви втратите роботу, у вас є тримісячний період, протягом якого ви можете шукати іншу кваліфіковану посаду. Потім ви повинні отримати німецьку блакитну картку відповідно до вашого нового місця роботи.

  • Якщо ви змінюєте роботу, ви повинні повідомити про це Управління у справах іноземців, щоб вони могли відповідно скорегувати вашу блакитну картку.

Після того як ви стали осілим резидентом, вам більше не потрібно повідомляти Управління у справах іноземців, коли ви змінюєте роботодавця або втрачаєте роботу.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті