Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Українські біженці в Нідерландах у 2024 році. Умови перебування, працевлаштування, грошові виплати

Українці з тимчасовим захистом з підтвердженням місця проживання від Служби імміграції та натуралізації (IND) можуть залишатися в Нідерландах принаймні до 4 березня 2025 року.

Біженці в Нідерландах | © Pexels

(Pexels)

Тимчасовий захист у Нідерландах надає українцям право на працевлаштування, безкоштовне проживання, фінансову допомогу, медицину.

Як отримати тимчасовий захист у Нідерландах?

Якщо ви прибуваєте наземним транспортом, ви повинні поїхати в Тер-Апель, щоб подати заяву на надання притулку. Якщо ви прибуваєте літаком, ви подаєте заяву про притулок в аеропорту Схіпхол.

З моменту прибуття до Нідерландів ви повинні подати заяву в Ter Apel протягом 48 годин. Тер-Апель — село на півночі Нідерландів, у провінції Гронінген. Адреса центру прийому заяв:

Ter Apelervenen 3

9561 MC 

Тер Апель

До Тер-Апеля можна доїхати на безкоштовному громадському транспорті. Для проїзду в громадському транспорті необхідно купити квиток або отримати безкоштовний квиток у поліцейській дільниці. Ви спочатку подорожуєте поїздом через Зволле до Еммену, а потім сідаєте на автобус до Тер-Апеля. Купити квиток на потяг можна на вокзалі. Квиток на автобус можна купити у водія.

Після прибуття в Тер-Апель ви повинні зареєструватися в

Служба імміграції та натуралізації (IND). IND запитує:

  • Ваше ім'я

  • Ваша дата народження

  • Ваша країна походження

  • Хто з членів сім'ї подорожує з вами

  • Якою мовою ви розмовляєте

  • Чому ти втік

Ви отримаєте листа від IND. У цьому листі вказується дата, коли ви звернулися.

Коли дійде ваша черга, ви можете піти в поліцію (Департамент поліції у справах іноземців, ідентифікації та торгівлі людьми, AVIM) з листом від IND. Потім ви проведете співбесіду з поліцією. Поліція запитує:

  • Ваше ім'я

  • Ваша дата народження

  • Ваше місце народження

  • Чи є у вас родичі в Нідерландах

  • Якою мовою ви розмовляєте

Поліція фотографує вас і знімає відбитки пальців. Поліція записує вашу інформацію, фотографії та відбитки пальців у голландську національну систему: the Basisvoorziening Vreemdelingen (BVV).

  • Ви отримуєте номер у цій системі - V-номер.

  • Ви також отримаєте картку з паспортною фотографією, особистою інформацією та вашим «V-номером». Ця карта називається W-документ. Якщо ви отримали W-документ до 22 червня 2023 року, він дійсний протягом 12 місяців. Якщо ви отримали W-документ 22 червня 2023 року або пізніше, він дійсний протягом 18 місяців.

  • Ви підписуєте заяву про надання притулку в поліцейській дільниці. Це називається
    Форма М35Н.

Грошова допомога в Нідерландах

Дорослі та діти можуть отримувати місячну допомогу. Вона складається з:

  • Допомога на одяг

Усі біженці отримують допомогу на одяг та особисті витрати.

  • Допомога на харчування

Біженці, які не отримують харчування в муніципальному центрі прийому, отримують допомогу на придбання їжі самостійно. Менші сім'ї отримують більше грошей на людину, ніж великі сім'ї. 

  • Додаткова допомога

Біженці, які проживають у приймаючій сім'ї, отримують додаткову допомогу на додаток до допомоги на харчування та одяг. Вони можуть використати ці гроші, наприклад, щоб заплатити за проїзд у громадському транспорті, відвідати родину чи зайнятися спортом. Вони також можуть використовувати його для сплати внеску на витрати приймаючої сім’ї, але це не є обов’язковим.

Немає добових для біженців, які мають дохід від роботи або пільги.

Коли біженець віком від 18 років влаштовується на оплачувану роботу, виплата добових припиняється для всіх членів сім’ї. Це також трапляється, коли особа віком від 18 років отримує допомогу від уряду Нідерландів, наприклад допомогу по безробіттю або допомогу по непрацездатності.

На одного біженця платять 

надбавку на одяг - 60,71 євро

Допомогу на харчування - 242,48 євро

Додаткову надбавку - 80,91 євро.

Муніципалітет, де зареєстрований біженець, виплачує допомогу на їхній банківський рахунок, на картку, готівкою чи натурою. Тому важливо, щоб біженці, які проживають у приймаючій сім’ї, якнайшвидше звернулися до муніципального офісу, щоб зареєструватися в базі даних особистих справ (BRP) .

Біженці з України, які працюють за наймом у Нідерландах, мають право на допомогу на дитину.

Допомога на дітей - це матеріальна допомога на покриття витрат на виховання дитини віком до 18 років.

Щоб отримати допомогу на дитину, ви повинні звернутися до банку соціального страхування (SVB).

Працевлаштування в Нідерландах

Біженцям з України, які підпадають під дію Директиви про тимчасовий захист, не потрібен дозвіл на працевлаштування ( tewerkstellingsvergunning ), щоб працювати за оплачуваною роботою в Нідерландах. Але роботодавець, який бере на роботу біженців з України, повинен повідомити про це Агентство страхування працівників (UWV) .

Біженці з України зможуть отримати роботу, щойно нададуть довідку про місце проживання. Вони мають право отримати підтвердження місця проживання від Служби імміграції та натуралізації (IND) після реєстрації в муніципалітеті та виконання інших умов. Щоб отримати підтвердження місця проживання, біженці повинні записатися на прийом до IND.
Біженці з України мають такі ж права, як і голландські працівники. Наприклад, вони мають право на безпечне робоче середовище, перерви та дні відпустки, а також повинні отримувати оплату не менше встановленої законом мінімальної заробітної плати .

Біженці, які працюють або працювали в Нідерландах, також можуть мати право на певні пільги, такі як допомога по безробіттю (WW)

Біженці, які не отримують достатньої зарплати або яким доводиться виконувати небезпечну роботу, можуть зателефонувати в Управління праці Нідерландів за номером 0800 5151 (безкоштовно, якщо дзвонити з голландського телефону) або +31 70 333 4444 (якщо телефонують за допомогою міжнародного номера).

Медична допомога для біженців у Нідерландах

Українці в Нідерландах мають право на безкоштовну медичну допомогу. До базового пакета послуг належать візит до сімейного лікаря, лікування гострих і хронічних захворювань, допомога стоматолога в разі гострого болю, а також можливість отримати окуляри, слухові апарати та деякі ліки.

Людям, які потребують допомоги у вирішенні психосоціальних проблем і травм, слід спочатку звернутися до лікаря загальної практики. Лікар може направити їх до психолога, наприклад, для більш спеціалізованої допомоги. 

Біженці з України можуть отримати психосоціальну підтримку рідною мовою від українських психологів у Нідерландах. Empatia допомагає українцям з психічними проблемами знайти українського психолога. Для отримання додаткової інформації відвідайте веб-сайт Empatia .


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті