Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Тимчасовий захист для українських біженців в Італії в 2024 році

Італія продовжила дію тимчасових дозволів на проживання українським біженцям до кінця 2024 року.

Українські біженці в Італії  | © Pexels

Італія надає тимчасовий захист українцям (Pexels)

Відповідно до частин 390-396 статті 1 Закону Італійської Республіки від 30 грудня 2023 року №213, тимчасовий захист громадян України, постраждалих від війни, продовжено в Італії до 31 грудня 2024 року.
Строк дії посвідок на проживання продовжено автоматично до 31 грудня 2024 року.
На звернення пред’явника permesso di soggiorno protezione temporanea emergenza Ucraina та за наявності підстав, передбачених чинним законодавством Італії, така посвідка на проживання може бути конвертована у посвідку на проживання з метою працевлаштування (permesso di soggiorno per lavoro, per l’attività effettivamente svolta). 
Це передбачає сплату грошового внеску за оформлення, продовження або переоформлення посвідки на проживання.
«Таким чином, власники тимчасового захисту не належать до категорій, звільнених від обов’язку сплачувати цей внесок (варіює від 40 до 50 євро)», – зауважують у міністерстві.
У законі зазначається, що в разі ухвалення Європейським Союзом рішення про припинення тимчасового захисту українським біженцям, дозволи на проживання для тимчасового захисту втратять свою силу й будуть анульовані навіть до закінчення терміну 31 грудня 2024 року.
У зв’язку з цим у мінсоцполітики Італії нагадують, що комісар поліції місця, де проживають біженці з України, видає дозвіл на проживання терміном один рік. Але він може бути автоматично продовжений на шість місяців (максимум один рік), за винятком випадків, коли Рада ЄС ухвалить рішення про скасування статусу тимчасовий захист.

Як отримати посвідку на проживання для тимчасового захисту?

Якщо ви належите до числа осіб, які мають право на тимчасовий захист, достатньо подати заявку на отримання дозволу на проживання для тимчасового захисту до управління поліції за місцем проживання. Ця заявка є безкоштовною.

У відділку поліції у вас візьмуть відбитки пальців і попросять надати ваші особисті дані, паспорт або інші документи, що посвідчують особу. Крім того, вам буде видано квитанцію про подання заявки, яку ви завжди повинні мати з собою до дня видачі посвідки на проживання для тимчасового захисту.

Головне управління поліції зателефонує вам для отримання посвідки на проживання.

Перевірити хід оформлення посвідки на проживання можна на веб-сайті www.poliziadistato.it

Квитанція (la ricevuta) про подачу заявки на отримання дозволу на проживання вже надає вам можливість користуватися усіма правами тимчасового захисту.

Якщо ви прибули в Італію з особою, яка не досягла 18 років, ви повинні негайно повідомити про її перебування в орган громадської безпеки, найближчий до вашого місця проживання.

Житло і грошові виплати в Італії

Утікачі, які не мають місця проживання, можуть звернутися за телефоном гарячої лінії 800938873 або надіслати запит на електронну пошту emergenza.ucraina@comune.roma.it.

Якщо у вас немає житла, ви маєте право бути розміщеним у мережі центрів надзвичайного прийому (CAS), Системі прийому та інтеграції (SAI) або вам можуть бути надані державою інші форми житла, наприклад тимчасове проживання (готелі, заклади розміщення та релігійні інститути) або розміщення в приватних осіб. 

Якщо ви знайшли житло самостійно, у тому числі у родичів, друзів та приймаючих сімей, і на вас поширюється тимчасовий захист, ви маєте право на отримання грошової виплати у розмірі 300 євро на місяць. Крім того, якщо ви є батьком або законним опікуном чи піклувальником неповнолітнього віком до 18 років, ви маєте право на грошову виплату у розмірі 150 євро на місяць за кожного неповнолітнього. Грошова допомога виплачується максимум три місяці. Щоб подати заявку на грошову виплату, перейдіть за посиланням: https://contributoemergenzaucraina.protezionecivile.gov.it/#/

Медичне обслуговування

Після подачі заявки на посвідку на проживання для тимчасового захисту, вам гарантоване медичне обслуговування на території країни, ідентичне тому, що надається громадянам Італі: для цього зверніться до ASL (Azienda Sanitaria Locale — місцеві органи охорони здоров’я) за місцем проживання, щоб вам призначили лікаря загальної практики та/або педіатра на ваш вибір. До моменту подачі заявки на посвідку на проживання, медичне обслуговування гарантується після реєстрації в системі охорони здоров‘я шляхом видачі уповноваженими закладами коду STP (Straniero temporaneamente presente — іноземець, який тимчасово перебуває на території Італії). 

Працевлаштування в Італії

Після подачі заявки на посвідку на проживання для тимчасового захисту, ви можете працювати як найманий працівник (навіть сезонно) або бути самозайнятою особою, відвідувати курси професійної підготовки, проходити стажування та користуватися з інших заходів політики зайнятості на тих самих умовах, що й громадяни Італії. На додаток до італійського податкового коду (codice fiscale), який вам був виданий при подачі документів на отримання посвідки, для працевлаштування та інших процедур ви можете скористатися посвідкою на проживання або квитанцією про подання заявки на посвідку (якщо ви все ще очікуєте на її отримання). Ви можете шукати роботу в Італії, звернувшись до центрів зайнятості, агенств з працевлаштування та інших державних і приватних установ, акредитованих у службі зайнятості. Щоб дізнатися більше, прочитайте відповіді на найбільш поширені питання про роботу та тимчасовий захист, опубліковані на Integrazionemigranti.gov.it.

Корисні контакти

Єдиний номер екстреної допомоги (швидка допомога, державна поліція, карабінери) - 112 

Блакитна лінія, допомога для неповнолітніх - 19696 

Дитяча невідкладна допомога - 114 

Боротьба з насильством та переслідуванням – 1522 

Зелена лінія для боротьби з торгівлею людьми - 800290290

Імміграційний офіс Головного управління поліції

Імміграційний офіс відповідає за оцінку, а також за видачу конкретного документа, який дозволяє іноземним громадянам проживати на національній території, а саме дозволу на проживання. https://questure.poliziadistato.it/ 

Префектура - територіальне управління уряду

Префектура є периферійним органом міністерства внутрішніх справ і представництвом уряду в кожній провінції. http://www.prefettura.it/portale/multidip/index.htm 

Територіальна комісія з визнання міжнародного захисту

Територіальна комісія є компетентним органом з розгляду заяв про міжнародний захист. http://www.libertaciviliimmigrazione.dlci.interno.gov.it/it/commissione-nazionale-diritto-asilo


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті