Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Тимчасовий захист для українців у Франції в 2024 році

Франція, як і інші країни ЄС, продовжила термін перебування українців із тимчасовим захистом до березня 2025 року.

Українці у Франції | © Pexels

Умови перебування українців у Франції (Pexels)

Українці, які вже отримали дозвіл на тимчасове проживання із зазначенням «бенефіціар тимчасового захисту», мають поновити статус.

Поновлення тимчасового захисту

Зверніться до Префектури департаменту по місцю проживання чи перебування. Компетентна префектура - префектура по місцю вашого проживання. Тому не обов’язково та, яка видала перший документ на проживання. Відвідайте сайт префектури, щоб дізнатися про практичні питання вашого прийому (розклад, прийом з чи без попереднього запису тощо). Процедура подання запиту на поновлення вашого документа на проживання має бути здійснена в строки від трьох тижнів до трьох днів до закінчення терміну дії. Немає необхідності звертатися раніше цього терміну: префектура не розглядатиме запит. Будь-який пізній запит на поновлення може призвести до перерви доступу до ваших соціальних прав. Згідно з практичними методами, вказаними вашою префектурою, необхідно надати:

- документи, які підтверджують ваш цивільний стан та громадянство;

- довідка з місця проживання видана менше трьох місяців тому;

- будь-який документ, що підтверджує зміни у вашій ситуації (наприклад, трудовий договір);

- ваш попередній тимчасовий дозвіл на проживання, термін дії якого закінчується.

Отримання тимчасового захисту у Франції

Щоб отримати документ l’Autorisation provisoire de séjour (APS)  (посвідку на тимчасове проживання), зверніться до префектури департаменту за місцем проживання або перебування, або до пунктів « Accueil Ukraine » і:

  • надайте документи, що обґрунтовують вашу ситуацію;

  • завітайте разом з членами вашої родини (дружина/чоловік та діти).

Якщо ваша справа повна і прийнятна, ви отримаєте захист і дозвіл на тимчасове проживання. Потім вас направлять до Управління імміграції та інтеграції Франції (OFII).

Права українців із тимчасовим захистом у Франції

Тимчасовий захист надає право на:

  • видачу тимчасової посвідки на проживання на території Франції на шість місяців з позначкою «отримувач тимчасового захисту»;

  • виплати допомоги прохача притулку;

  • дозвіл на професійну діяльність;

  • доступ до медичної допомоги через медичне обслуговування;

  • навчання неповнолітніх;

  • підтримку в отриманні житла.

Варто зазначити, що зараз з документом APS українці (!) на відміну від статусу звичайних demandeur d’asile (“просителів біженства”) мають ширші права, зокрема:

  • право залишати при собі власний паспорт та інші документи, 

  • право на роботу,

  • та право на поїздки до рідної країни.

Житло для українців

Одразу після прибуття, на одну-дві ночі, вас приймуть у пункті термінового прийому. Залежно від особистих обставин, зокрема родинного складу, територіальних можливостей прийому та різних висновків, зроблених соціальними працівниками, вам нададуть тимчасове проживання на кілька тижнів/місяців, перш ніж вам нададуть житло. Залежно від наявності місць вас, можливо, розмістять в іншому місті, іншому департаменті чи іншому регіоні Франції, відмінному від міста прибуття. Дізнайтеся більше у приймальному центрі або у префектурі.

Житла мало й частіше у селах та маленьких містах. Але якщо ви можете самостійно знімати - то вся Франція перед вами. 

Якщо ви бажаєте самостійно орендувати житло в обраному Вами місті, держава може допомогти вам задовольнити необхідні гарантійні вимоги для винайму житла, завдяки системі VISALE. Хто може нею скористатися?

  • Будь-яка працевлаштована особа віком старше 30 років, з умовою, що її доходи не перевищують 1500 євро/в місяць та при подачі запиту протягом 6 місяців з моменту працевлаштування;

  • Будь-яка особа віком до 30 років, котра бажає винаймати житло, не залежно від її становища.

Грошова та гуманітарна допомога у Франції

Після отримання тимчасового захисту ви маєте право на матеріальну допомогу (ADA), розмір якої залежить від кількості людей у вашій родині. Карта ADA – це платіжна картка, яка дозволяє отримувати матеріальну допомогу щомісяця на початку кожного місяця.

Для отримання допомоги зверніться до Office français de l’immigration et l’intégration (Французьке бюро імміграції та інтеграції)

+33 142500900.

https://www.service-public.fr

Вам необхідно задекларувати відсутність доходу. Вам одразу ж на місці видадуть картку ADA. Карта активується через SMS-повідомлення на французький номер. Зазвичай через 1-2 тижні (до 45 днів), ви отримаєте SMS для її активації. Вам видадуть брошуру українською мовою з основною інформацією про ці соцвиплати та адресу електронної пошти для всіх наступних питань та комунікації. Якщо ви втратили картку, зателефонуйте за номером 01 85 745 745. Термін виплат прив'язаний до дати вашого документа про тимчасовий захист. Тобто після закінчення 6 місяців дії документа припиняться і соцвиплати, якщо ви не надішлете (на ту саму електронну адресу) копію/фотографію документа про продовження дії статусу. Рекомендується звертатися за продовженням щонайменше за місяць до закінчення терміну дії.

Розмір допомоги на день:

1 особа: 6,80 €;

2 особи: 10,20 €;

3 особи: 13,60 €;

4 особи: 17,00 €;

5 осіб: 20,40 €.

Якщо держава не може надати вам безкоштовне житло, ви отримаєте додатково 7,40€ на день.

Для того, щоб отримати харчові товари та речі першої необхідності, вам потрібно звернутися до однієї з громадських організацій, які пропонують харчові набори, як-то: «Resto du Cœur», «Secours populaire français», «Banques alimentaires», «Croix Rouge» та інші. Можна звернутися в мерію вашого міста з проханням надати місцеві адреси таких організацій та інші локальні ініціативи.. Також, аби дізнатися адреси, де можна отримати безплатне харчування, засоби особистої гігієни, безплатний доступ до інтернету тощо, радимо скористатися пошуком на платформі https://soliguide.fr/

Медичне страхування

Тимчасовий захист передбачає доступ до безкоштовного медичного обслуговування в усіх державних медичних закладах Франції. Універсальна система захисту здоров’я (PUMa) та додаткове солідарне медичне страхування (CSS) покривають такі витрати на медичне обслуговування, як консультації лікарів (терапевта, стоматолога, акушера та інших), купівля ліків за рецептом або аналізи й обстеження. Також вам частково відшкодовують витрати на окуляри, зубні протези, слухові апарати та медичні прилади.

Звертаємо вашу увагу на те, що оформивши тимчасовий захист у Франції, ви не отримуєте медичне страхування автоматично. Для його оформлення слід звернутися до Державного фонду медичного страхування (Assurance maladie) за місцем вашого проживання або в центр допомоги українцям, якщо ви в Парижі, Ніцці чи Страсбурзі. Термін очікування після подання документів становить близько 10 робочих днів. 

Слід зазначити, що неповнолітні діти прив’язані до медичного страхування їхніх батьків чи офіційних опікунів.

Важливо: якщо ви ще не встигли оформити тимчасовий захист та медичне страхування, але у вас погіршився стан здоров’я, ви можете звернутися до найближчої лікарні, маючи при собі лише паспорт або будь-яке інше посвідчення особи, де вам нададуть необхідну медичну допомогу.

Якщо у вас є інвалідність або втрата самостійності через ваш вік, ви можете повідомити префекту про конкретні потреби в адаптації наданого проживання чи в супроводі.

Якщо ви отримали тимчасовий захист та оформили медичне страхування, ви можете звернутися до будь-якого терапевта в державному медичному закладі Франції. Слід зазначити, що прийом до лікаря відбувається за попереднім записом. Для цього достатньо встановити застосунок «Доктоліб» (Doctolib) і обрати в ньому терапевта, який вас цікавить, а також дату та час прийому. Саме цей лікар надалі скеровуватиме вас до решти спеціалістів (окрім стоматолога).

Пошук роботи

Серед джоб-ресурсів найпопулярнішими є Indeed, Monster та Welcome To The Jungle — портал, що фокусується на ІТ сфері й стартапах.

З пошуком вакансій на позиції, які не потребують особливого досвіду чи кваліфікації, можуть допомогти у місцевій службі зайнятості — Pole Emploi. Вони також консультують з будь-яких питань щодо пошуків. Багато вакансій для початківців без досвіду, наприклад, продавців-консультантів у магазини або різноробів на підприємства важкої промисловості, і на сайті Meteojob.

Ви також можете вивчати французьку "FLE" як іноземну мову, спрямовану на професійну інтеграцію. Спеціальне навчання для переміщених осіб з України фінансується Pôle Emploi та забезпечується мережею Greta.
Є один або кілька письмових і усних іспитів в кінці навчання.
Ви отримуєте додаткову допомогу в розмірі приблизно 

  • 635 або 715 євро на місяць, якщо регулярно відвідуєте заняття
    якщо вам менше 26 років, це більше 450 євро на місяць.

Найкраще звернутися до найближчого агентства Pole Emploi
або заповніть форму https://deplacesukrainiens.pole-emploi.fr/

Курси тривають 3 місяці. За те, що ви навчаєтеся, оплата йде за кожен день, тому пропускати навчання можна з офіційним підтвердженням (довідка від лікаря і т.д.). У разі відсутності підтвердження-виплати за цей день не нараховуються. Навчання проходить 5 днів на тиждень, з 9:00 до 16:00 (але в усіх школах по-різному).

Екстренні номери

Невідкладна медична допомога (Samu) 15

Поліція/жандармерія 17

Пожежна служба 18

Європейський номер екстреної допомоги 112

Надзвичайні соціальні ситуації (Samu social) 115

Дитинство в небезпеці 119

Домашнє насильство 3919

Торгівля людьми/проституція 391917

Попередження і суїциди 3114

Інвалідність 0 800 360 360


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті