Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Порушення сну у діабетиків

У середньому люди сплять третину свого життя. Організму потрібен цей час для відновлення. Однак люди, які страждають на цукровий діабет, мають проблеми з регулярним безтурботним сном і не завжди почуваються розслабленими після фактичного відпочинку.

Проблеми зі сном при цукровому діабеті | © unsplash

(unsplash)

У діабетиків загальний запас енергії явно обмежений. З цієї причини повноцінний сон особливо важливий. Крім того, недосип і порушення сну збільшують ризик діабету та ожиріння.
Рекомендується спати сім-вісім годин на день, щоб розслабити тіло та підтримати його працездатність. Щоб забезпечити гарний сон, рекомендується використовувати ліжко лише для сну, а ввечері їсти легку їжу. Крім того, рекомендується уникати вбивць сну, таких як кава, чорний і зелений чай, алкоголь і займатися спортом. Однак, на додачу до попереднього діагнозу діабету, часто можуть виникати й інші симптоми та захворювання:

Ніктурія (нічне сечовипускання)

Ніктурія, ймовірно, найпоширеніший нічний розлад серед діабетиків. При значному перевищенні так званого ниркового порогу для глюкози (10 ммоль/л) або показників HbA1c (8%) об’єм сечі різко збільшується. Ніктурія також часто виникає при серцевій недостатності, під час лікування певними діуретиками та у літніх чоловіків зі збільшеною простатою.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові)

Гіпоглікемія може виникнути у людини з діабетом, яка лікується інсуліном або похідними сульфонілсечовини. Гіпоглікемія, яка призводить до легкого пробудження, очевидно, порушує сон. Однак часто нічні гіпоглікемії залишаються непоміченими, що призводить до головних болів, загальної втоми та дратівливості після пробудження вранці. Для запобігання гіпоглікемії рекомендується вимірювати рівень глюкози в крові перед сном і, якщо необхідно, вживати вуглеводні добавки.

Нейропатія

Нервова дисфункція ніг і стоп є можливим наслідком діабету і може спричинити дуже незручний біль, який зазвичай набагато більш виражений у спокої, ніж під час фізичних вправ. Оскільки біль часто неадекватно реагує на ліки, необхідний нічний відпочинок може стати великою мукою.

Апное сну

Це захворювання, яке проявляється зупинками дихання під час сну, зустрічається при цукровому діабеті, особливо у хворих на цукровий діабет 2 типу із зайвою вагою та у пацієнтів із довгою тривалістю захворювання. При апное уві сні верхні дихальні шляхи блокуються через ослаблення м’язів горла під час сну. Вони знову відкриваються лише тоді, коли рівень кисню в крові різко падає, викликаючи масивну стимуляцію дихання. Ці перебої надзвичайно порушують ритм сну. Підвищується ризик високого кров'яного тиску та таких захворювань, як інсульт чи інфаркт.

Синдром "неспокійних ніг"

Цей синдром проявляється, особливо в сидячому або лежачому положенні, сильним бажанням рухати стопами або ногами, і виникає переважно ввечері та вночі, тобто під час сну. Якщо цей синдром постійно погіршує якість життя, потрібне медикаментозне лікування. Але в першу чергу слід спробувати боротися з симптомами за допомогою природних засобів: рухати неураженими частинами тіла (наприклад, руками під час в’язання) або уникати алкоголю та кофеїну, особливо ввечері.

Депресивні настрої

Діабетики вдвічі частіше страждають від депресії, ніж метаболічно здорові люди. Відсутність драйву та інтересу негативно позначається на сні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті