Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Коли цукровий діабет б'є в око

Чим довше хтось хворіє на діабет, тим більша ймовірність того, що очі будуть уражені. Люди з цукровим діабетом 1-го та 2-го типу страждають однаково.

Вплив діабету на зір людини | © unsplash

(unsplash)

Людське око забезпечує одне з найважливіших чуттєвих сприйнять, а саме зір. Однак хороший зір не можна сприймати як належне. Особливо в літньому віці або внаслідок хронічних захворювань, таких як цукровий діабет, можуть виникнути зміни в оці, які можуть погіршити зір. Прикладами цього є катаракта та глаукома, вікова дегенерація жовтої плями та захворювання сітківки, пов’язані з діабетом. Даніель Бартелмес, старший лікар очної клініки Університетської лікарні Цюріха, пояснює, чому люди з діабетом обов’язково повинні стежити за своїми очима.

Люди з діабетом повинні звертати увагу на багато речей, чому вони також повинні звертати увагу на свої очі?

Практично у всіх хворих на цукровий діабет - особливо якщо хвороба у вас уже тривалий час - помічаються зміни в сітківці ока. Око є органом, який найчастіше і найраніше уражається діабетом. Діабетична хвороба сітківки може призвести до серйозних порушень зору або навіть до сліпоти. Ось чому людям з діабетом так важливо піклуватися про свої очі.

Як люди з діабетом розпізнають хворобу по очах?

Може пройти кілька років, перш ніж людина помітить проблеми із зором - і саме це є проблемою! На початку діабету хворі зазвичай не помічають жодних порушень, хоча зміни вже можна виявити під час офтальмологічного огляду. Також може бути, що гострота зору повільно погіршується протягом тижнів або місяців. Кожен, хто помічає погіршення зору - навіть незначне - повинен терміново звернутися до офтальмолога.

Коли хворим на цукровий діабет слід звернутися до офтальмолога для планового огляду?

З досліджень відомо, що у пацієнтів вже можуть бути зміни сітківки, коли їм діагностовано діабет. Ось чому рекомендовано перевірити очі, як тільки вам буде поставлено діагноз. При записі на прийом важливо вказати на наявність цукрового діабету. 

Як пояснити діагноз хворому?

Дрібні кровоносні судини та нервова тканина в задній частині ока змінюються через діабет. Якщо ці зміни не лікувати, вони можуть призвести до серйозних порушень зору. Однак якщо ми можемо вчасно втрутитися, зір часто можна підтримувати на хорошому рівні протягом тривалого часу або навіть покращити. Цукровий діабет є хронічним захворюванням. Люди з діабетом повинні щодня щось робити з цим і думати про багато речей. Це не завжди легко, але воно того варте! Вони покращують якість свого життя, можуть довше залишатися в професійному житті та активніше проводити час із родиною та друзями.

Поради людям з діабетом

Найважливішим є контроль рівня цукру в крові та артеріального тиску. Чим краще вони налаштовані, тим позитивніший вплив на можливі вторинні захворювання. Лікар Даніель Бартелмес також радить людям включити фізичні вправи в свій розпорядок дня. Вистачить звичайної ходьби, їзди на велосипеді та підйому сходами. Фізична активність підтримує контроль рівня глюкози в крові та покращує самопочуття. Крім того, необхідно проводити регулярні офтальмологічні огляди, щоб якомога раніше виявити зміни.

Інтерв'ю проводила Bayer (Switzerland) AG.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті