Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як дізнатися, чи є у вас цукровий діабет?

На які зміни у вашому організмі потрібно звернути увагу, щоби не прогавити початок такої підступної та складної хвороби, як цукровий діабет?

Солодощі та ліки від діабету та фрукти на столі | © Pexels

Як розпізнати цукровий діабет у себе (Pexels)

Цукровий діабет - серйозне захворювання, для якого характерно підвищення рівня глюкози в крові, порушення мікроциркуляції та трофіки тканин. За визнанням лікарів, останнім часом ця хвороба зустрічається все частіше. Виною тому – неправильний спосіб життя, спадковість та ряд інших факторів, детальніше можна почитати в нашій статті ТОП-10 важливих питань, які потрібно знати про цукровий діабет

Сьогодні ми розповімо вам про основні ознаки та симптоми цукрового діабету, про які має знати кожен.

Які ознаки цукрового діабету?

Дівчина п'є воду зі склянки | © Pexels Спрага - одна з ознак цукрового діабету (Pexels)

Пропустити початок хвороби складно, тому що ви помітите, що ваші стосунки з водою суттєво змінилися. Основними ознаками цукрового діабету є сильна спрага, часте сечовипускання з великою кількістю сечі, іноді зневоднення організму (дегідратація). Також важливо звернути увагу на такі ознаки цукрового діабету:

  • Сухість в роті

  • Часте сечовипускання під час нічного періоду

  • Почуття голоду

  • Втома

  • Сухість та свербіж шкіри

  • Збільшення ваги та накопичення жиру в області живота

  • Проблеми з концентрацією уваги

  • Зниження працездатності та втома.

  • Приступи сонливості і млявості, які регулярно наступають після їжі.

Які органи страждають від цукрового діабету?

Цукровий діабет провокує деструктивне ураження кісткової та суглобової тканини, порушення обміну речовин та білковий дефіцит, зниження чутливості нервових закінчень та погіршення мікроциркуляції у судинах. Враховуючи, що судини та нерви є в будь-якому органі, при цукровому діабеті страждає весь організм. Але в першу чергу уражаються очі, нирки та нижні кінцівки. Поразка очей при цукровому діабеті зветься ангіоретинопатії.

Що болить при цукровому діабеті?

Перебіг хвороби відбивається на стані суглобів і викликає гострі та хронічні запальні процеси. Хворий відчуватиме поколювання і оніміння в стопах і гомілках, особливо в нічний час. Також можуть виникати різкі, стріляючі, пульсуючі та пекучі болі, судоми литкових м'язів.

Спазми кровоносних судин через гіпоглікемію (занадто низький вміст глюкози в крові) і гіперглікемію (надлишок глюкози в крові) викликатимуть головний біль. До того ж, порушення балансу глюкози може впливати на настрій та спричинити порушення поведінки та сприйняття.

Як виглядає шкіра при цукровому діабеті?

При підвищеному рівні цукру (глюкози) у крові організм хворого на діабет виділяє надмірну кількість сечі і втрачає рідину. Як наслідок, зневоднюється і шкірний покрив: шкіра стає сухою і лущиться. Також порушується робота сальних та потових залоз. У багатьох спостерігається підвищена чутливість шкіри.

Чому болять ноги при діабеті?

При цукровому діабеті ноги болять, тому що через атеросклероз залишається занадто вузький просвіт у кровоносних судинах. Тканини ніг одержують недостатньо крові і тому посилають сигнали у вигляді болю. Біль може виникати у стані спокою або лише при ходьбі.

Який колір сечі при цукровому діабеті?

Колір сечі при цукровому діабеті відрізняється від норми у здорової людини. При нормі сеча має солом'яно-жовтий колір, а при діабеті стає прозорою.

Чому свербить лобок при цукровому діабеті?

Діабет створює благотворне середовище для зростання та розвитку дріжджових грибків. Саме грибки часто є причиною сверблячки в інтимній ділянці під час цукрового діабету.

Якого кольору язик при цукровому діабеті?

У хворого на діабет язик яскраво-червоного кольору і часто збільшений. На поверхні язика можуть утворюватися тріщини та ерозії, а також грибкові ураження слизової (у вигляді почервоніння слизової оболонки, появи щільного сіро-білого нальоту на спинці язика).

Що таке діабетичний живіт?

У дівчини болить живіт | © Pexels Цукровий діабет може супроводжуватися болями в животі (Pexels)

При цукровому діабеті хворі скаржаться на здутий живіт (метеоризм), оскільки в кишечнику відбувається підвищене газоутворення. Це призводить до досить неприємного почуття розпирання в животі і навіть хворобливих відчуттів.

Який вигляд має діабетична стопа?

На стопах хворих на цукровий діабет з'являються мозолі та тріщини. Спостерігається сухість та лущення шкірних покривів. Ноги на дотик теплі.

Пам'ятайте, що будь-яка самодіагностика і самолікування без вердикту лікаря небезпечні для здоров'я. Якщо ви виявили ті чи інші ознаки цукрового діабету, не варто панікувати. Своєчасний візит до лікаря розсіє ваші сумніви та вбереже здоров'я, а може й життя.

Бережіть себе та будьте здорові!


Про важливі питання, які потрібно знавти про цукровий діабет читайте тут


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті