Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Пам'ятка для тих, хто живе з епілепсією

Хворі на епілепсію повинні намагатися вести нормальний спосіб життя, уникаючи надмірних невиправданих обмежень. Однак необхідне дотримання ряду заходів безпеки, особливо при збереженні нападів із втратою свідомості.

Що потрібно пам'ятати? | © unsplash

Що потрібно пам'ятати? (unsplash)

Наприклад, така людина не повинна перебувати без страховки на висоті, біля краю платформи залізничних станцій, біля вогню та поблизу водойм. Волонтери EnableMe Ukraine зібрали найбільш важливу інформацію для тих, хто живе з епілепсію.
Епілепсія - захворювання головного мозку, що піддається лікуванню, досі в суспільстві поширений ряд помилок і попереджень, пов'язаний з діагнозом епілепсія. Хоча перші згадки про епілепсію були у працях Гіппократа ще понад 2000 років тому, хворі і досі відчувають на собі тягар соціальної стигматизації, що особливо характерно в тих країнах, де в суспільстві та медичному середовищі не поширені сучасні знання про епілепсію. Хворі зустрічаються з обмеженнями у різних сферах життя, у тому числі при пошуку роботи, у процесі навчання. Нерідко, щоб уникнути соціальної стигматизації, хворі приховують діагноз, що може призвести до непоправних наслідків, які становлять загрозу для здоров'я та життя хворого.
В даний час у середньому у 65-70% хворих можливе повне припинення нападів. При цьому не завжди потрібна довічна терапія, і в багатьох випадках надалі можливе поступове відміна препарату. Також значно покращилася якість життя хворих на епілепсію.

Правила безпеки для хворих на епілепсію

1. Всі джерела вогню повинні мати надійні покриття, а нагрівальні прилади повинні бути прибрані в безпечне місце. Рекомендується надавати перевагу мікрохвильовій печі.

2. Якщо у людини іноді виникають раптові (без аури) судомні напади, можна надіти на кути меблів пластикові закруглені пластинки.

3. По можливості двері, особливо ванної кімнати і туалету, повинні відкриватися назовні, щоб людина, що впала, не заблокувала двері. Також небажані засувки та замки зсередини.

4. Приймати ванну дитина повинна за неглибокого рівня води і обов'язково в присутності дорослого. Вода не повинна бути дуже гарячою. Душ має бути закріплений високо та надійно.

5. Іноді хворому рекомендується носити спеціальні захисні пристрої, шоломи.

Провокуючі чинники виникнення нападів

Зазвичай напади виникають без попередніх чинників (спонтанно, випадково) і непередбачувані. Однак у деяких пацієнтів напади провокуються певними ситуаціями (наприклад, світло, обмеження сну, стресові ситуації, сильні відчуття страху або гніву, прийом деяких ліків або алкоголю, гіпервентиляції). Якщо виявлено фактори, які провокують виникнення нападів, їх потрібно намагатися уникати, це призведе до зменшення частоти нападів.

Рекомендації щодо способу життя для хворих на епілепсію

1. Сон

Хворому на епілепсію необхідно спати достатню кількість годин на добу, уникати порушень ритму сну, ранніх або різких пробуджень. Необхідно вибрати режим роботи, що відповідає цій вимогі, оскільки у багатьох хворих обмеження сну провокує виникнення нападів. Необхідно уникати фізичних та психічних перевантажень, правильно чергувати роботу та відпочинок.

2. Харчування

Має бути повноцінним і містити достатню кількість вітамінів та мінералів. Розроблено спеціальну «кетогенну дієту», як метод лікування резистентних та важких форм епілепсії, проте вона застосовується лише за показаннями, під контролем лікаря у спеціалізованих медичних центрах.

3. Алкоголь

Підвищує частоту та посилює тяжкість нападів, а також посилює побічні ефекти антиепілептичних препаратів, тому необхідна повна відмова від вживання алкоголю!

4. Спорт

Для хворих на епілепсію виключений професійний спорт. Однак хворі на епілепсію можуть і повинні займатися спортом (лікувальною фізкультурою), дотримуючись певних правил і обмежень (особливо, при збереженні нападів). 

Забороненими є види спорту, пов'язані з підйомом на висоту (альпінізм), швидкісні види спорту, контактні види єдиноборств (наприклад, бокс), водні види спорту. Їзда на велосипеді, катання на роликових ковзанах, скейтборді або на ковзанах можлива за повного контролю над нападами або за наявності аури і тільки з використанням захисних пристроїв, таких як шолом та наколінники; при цьому необхідно уникати жвавих вулиць та площ, доріг з інтенсивним рухом. Заняття спортом, пов'язані з підйомом на велику висоту та небезпекою падіння, а також небезпечними спортивними снарядами при збереженні нападів повинні бути виключені. 

Купатись дитина повинна тільки з дорослими, які зможуть надати негайну допомогу при початкових проявах нападу (втрата узгодженості, цілеспрямованості або уповільнення рухів). Заняття плаванням можливі лише у випадках стійкого медикаментозного контролю нападів, у присутності інструктора, який знає про хворобу та здатний надати допомогу.

Йога, цигун і тайцзи-східні системи, що включають фізичні та психологічні вправи, а також контроль глибини дихання, можуть бути корисні хворим на епілепсію.

Правила, яких необхідно дотримуватися людині з епілепсією при перегляді телевізора

1. Дитина не повинна дивитися телевізор більше 1-1,5 години

2. Відстань до телевізора має бути максимальною, наскільки дозволяє кімната (не менше 2-х метрів)

3.Обов'язково додаткове освітлення кімнати для зменшення світлового розмаїття

4.Телевізор має бути кольоровим з нерізко відрегульованим контрастом та високою частотою розгортки (100гц)

5. Для керування телевізором потрібно користуватися дистанційним пультом

6. Щоб зменшити ефект мерехтіння під час перегляду миготливих картинок, спалахів потрібно закрити одне око

7. Не слід дивитися телевізор, якщо хворий не виспався, стомлений чи почувається не досить добре.

Правила, яких необхідно дотримуватися при епілепсії під час роботи або гри на комп'ютері

1. Тривалість роботи/ігри на комп'ютері не повинна перевищувати 1-1,5 години з обов'язковою перервою через кожні 30 хвилин на 10-15 хвилин, які необхідні для відпочинку очей

2. Відстань від очей до монітора має бути не менше 35 см для 14-дюймових екранів

3. Обов'язково додаткове освітлення кімнати для зменшення світлового розмаїття

4. На монітор не повинні потрапляти відблиски від вікон та інших джерел світла

5. Монітор переважно вибирати рідкокристалічний

6. Не можна розглядати дрібні деталі зображення з близької відстані

7. Необхідно прибрати з поля зору інші монітори та телевізори

8. Не слід дивитися, працювати/грати на комп'ютері, якщо хворий не виспався, стомлений або погано почувається

Необхідно пам'ятати, що джерелом світлових миготінь можуть служити не тільки телевізори та комп'ютери, а й природні явища (яскраві відблиски на воді, іскристий сніг у сонячний день, чергування світла і тіні, наприклад, якщо дивитися з вікна поїзда, що рухається, на миготіння стовбурів дерев на заході. Такі явища часто зустрічаються в природі, вони також можуть провокувати у хворих із фоточутливістю.

При інтенсивній світловій стимуляції рекомендується закрити одне око.

У сонячні дні допомагає носіння сонцезахисних окулярів.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті