Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Форми епілепсії

Приблизно п’ять відсотків населення світу хоча б раз у житті переживають епілептичний напад.

© pixabay

(pixabay)

Різні напади епілепсії точно описані Міжнародною лігою проти епілепсії (ILAE). Розрізняють дві групи: фокальні напади, при яких шлях нападу локалізується в певній області кори головного мозку; і генералізовані судоми, при яких весь мозок захоплюється розрядом нейронів.

Симптоми відрізняються залежно від того, яка частина мозку є центром нападу, наприклад, чи це втрата свідомості, порушення чутливості чи м’язові судоми. Якщо розряд нейронів з часом поширюється по всьому мозку, це вважається генералізацією нападу. Генералізовані напади, в свою чергу, поділяються на різні категорії. Серед найпоширеніших форм такі:

  • Абсансні судоми (судоми Petit Mal)

При абсансах спостерігається короткочасна, секундна втрата свідомості. Постраждалий «відсутній», має засклений, порожній погляд, можливо, слабкі м’язові посмикування, не реагує, і після цього спостерігається прогалина в пам’яті. Абсансні напади найчастіше трапляються у маленьких дітей, але з віком вони стають рідшими.

  • Міоклонічні судоми
    Міоклонічні напади проявляються раптовими, короткочасними посмикуваннями окремих груп м'язів, а іноді і всіх м'язів. Інтенсивність може сильно відрізнятися, і судоми можуть виникати в будь-якому віці.
  • Тонічні судоми
    При тонічних судомах спостерігається напруга м'язів, переважно спини, рук і ніг.
  • Атонічні напади
    При атонічному нападі з’являється тимчасова втрата нормального м’язового тонусу, люди падають або мимоволі кивають головою.
  • Великі судомні напади
    Найвідомішим, хоча й не найпоширенішим типом судом, є генералізований тоніко-клонічний напад (припадок Grand mal). Тут постраждалий опиняється в тонічній фазі в стані глибокої непритомності. Руки, ноги, тулуб задерев'янілі, очі закочуються, обличчя спотворюється. Судоми в щелепі можуть призвести до ран від укусів на язику, щоках або губах. Виникають зупинки дихання і можлива нестача кисню.
    Через 10-30 секунд настає клонічна фаза з посмикуваннями в руках і ногах і підвищеним слиновиділенням. Зазвичай судомний напад минає через одну-дві хвилини. Після короткого періоду свідомості пацієнт занурюється в глибокий сон. Після пробудження пацієнти не можуть згадати напад і скаржаться на болі в м'язах і головні болі.
  • Епілептичний статус
    Епілептичний статус — це термін, який використовується для нападів, які тривають більше півгодини або швидко наступають один за одним, так що у постраждалої людини немає часу для відновлення між ними. Епілептичний статус із судомами загрожує життю та потребує негайного лікування.

Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті