Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Ліки від епілепсії - правильний підбір і дозування

В Україні приблизно 100 тисяч людей страждають на епілепсію. Але як можна визначити цю хворобу та як її можна лікувати фармацевтично? Про це читайте у нашій статті.

Що потрібно пам'ятати? | © unsplash

Що потрібно пам'ятати? (unsplash)

Епілепсія є одним з найдавніших відомих медичних синдромів. Це неврологічний стан, при якому процеси в мозку стають незбалансованими. Через це до м’язів надсилається величезна кількість рухових сигналів, що призводить до типових посмикувань і судом. В даний час існує велика кількість ліків, які дозволяють багатьом пацієнтам жити без обмежень. Медикаментозне лікування епілепсії – це тривале лікування, яке може розтягнутися на місяці, роки або, залежно від обставин, на все життя. Але це не обов’язково так. Необхідно переконатися, що призначена добова доза справді дотримується. Порушення  не тільки знижують захист, але й можуть значно погіршити майбутні напади. Про будь-які побічні ефекти слід негайно повідомити лікаря.

Багато пацієнтів побоюються, що протиепілептичні засоби - це психотропні засоби, які діють заспокійливо. Багато хто також вважає, що ліки не можуть допомогти, не викликаючи небажаних побічних ефектів. Нічого з цього не вірно, але часто страх побічних ефектів посилюється, коли читаєш етикетку.

Більшість протиепілептичних препаратів добре переносяться протягом тривалого часу. Можливих віддалених наслідків (наприклад, дефіциту кальцію в кістках) можна уникнути шляхом регулярних медичних оглядів. Лише деякі побічні ефекти настільки небезпечні, що лікування доведеться змінити. Зменшення дози або повна пауза в режимі повинні обов'язково проходити під наглядом лікаря, оскільки в цьому випадку може виникнути небезпечна конгрегація судом (від нападів відміни до небезпечного для життя «епілептичного статусу»)

Зазвичай призначаються активні інгредієнти: карбамазепін, етосуксимід, фелбамат, габапентин, бромід калію, ламотриджин, леветирацетам, месуксимід, мідазолам, окскарбазепін, фенобарбітал, фенітоїн, прегабалін, топірамат, вальпроат (вальпроєва кислота), вігабатрин, зонісамід.

Лікар визначає найбільш підходящий препарат залежно від типу епілепсії, який буде добре переноситися організмом пацієнта. Крім того, він повинен враховувати можливі побічні ефекти, такі як збільшення ваги, навантаження на печінку, взаємодію з іншими ліками та психологічну реакцію. Вибір повинен бути індивідуальним для пацієнта.

Деякі побічні ефекти виникають часто, але тільки на початку лікування. Часто це випадок надмірної чутливості організму (алергії), яка може статися в перші тижні або місяці лікування. Вони часто складаються з висипу, іноді з сверблячкою або лихоманкою. На початку лікування неможливо передбачити, чи виникне така відповідь чи ні. Часто доводиться переходити на інший препарат. Що може бути загрозливим, так це коли з'являються висипання в роті або коли на шкірі з'являються пухирі.

Інші побічні ефекти виникають, коли споживана доза речовини занадто висока. Можливо, пацієнт відчуває запаморочення, втому або має проблеми із зором. Думки та дії можуть уповільнитися, язик може стати блідим або можуть виникнути нудота та блювота. Ці види побічних ефектів знову зменшаться, коли кількість таблеток буде зменшено. Кількість, яка переноситься без побічних ефектів, залежить від людини і не відома до початку лікування.

Приклади несприятливих ефектів

  • Шкіра: алергічний висип, пухирі (небезпечно)
  • Кістковий мозок: порушується кровотворення
  • Шлунок і кишечник: нудота, блювання, порушення апетиту
  • Кістки: нестача кальцію
  • Печінка: Запалення
  • Головний мозок: запаморочення, втома, проблеми із зором, згасання мови

Ефекти взаємодії

Деякі протиепілептичні засоби можуть вступати у взаємодію з іншими ліками, так що їх ефект може бути послаблений або посилений. Це слід спостерігати в першу чергу з так званими препаратами для розрідження крові, такими як кумарини, імунодепресанти або протизаплідні таблетки.

Жінки з епілепсією, які бажають мати дітей, повинні планувати якомога більше, щоб не виникало ризику для їхньої майбутньої дитини. Чим ретельніше планується вагітність заздалегідь, тим краще. Зокрема, лікування має бути скориговано лікарем. Крім цього, важливо мати достатній запас фолієвої кислоти.

Доповнення до певних вітамінів

Пацієнти, які приймають певні ліки від епілепсії, повинні звернути особливу увагу на запас вітамінів. Їм часто потрібні вітаміни у формі таблеток, як спеціально підібрані харчові добавки, оскільки ліки впливають на рівень деяких вітамінів у крові. Це стосувалося особливо так званих протисудомних засобів, що індукують ферменти (блокаторів судом), таких як карбамазепін, фенітоїн і фенобарбітал, а також інгібітора ферментів вальпроєвої кислоти. Давно відомо, що ці ліки порушують метаболізм вітаміну D і можуть призвести до остеопорозу (дефіциту кальцію). Такі речовини, як фенобарбітал або топірамат, призводять за певних обставин до зниження рівня вітаміну B-12. І те, і інше може мати негативні наслідки - наприклад, погіршити кровотворення та негативно вплинути на пізнання (здатність мислити). Пацієнти повинні поговорити зі своїм лікарем на ці теми.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті