Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як жити з епілепсією - поради для хворого та його близьких

Епілепсія є одним із найстаріших відомих людині захворювань, ранні письмові свідоцтва про яке відносяться до 4000 до н. е. Протягом століть епілепсія була оточена страхом, нерозумінням, дискримінацією та соціальною стигматизацією.

Епілепсія | © Pexels

(Pexels)

У багатьох країнах стигматизація в деяких її формах продовжується і донині і може впливати на якість життя людей, які страждають на це захворювання, а також їхніх сімей.

Життя з епілепсією може викликати певні труднощі, але правильна підтримка та розуміння оточуючих можуть значно полегшити цей шлях. Ось кілька порад для близьких та для людей, які самі живуть з епілепсією.

Поради для близьких хворого на епілепсію

1. Обізнаність

Найперше вам потрібно розібратися в суті епілепсії, її типах та симптомах. Більше знань допомагає краще розуміти, як надавати підтримку.

2. Підтримуйте

Створіть безпечне середовище для людини з епілепсією. Зробіть нагадування про прийом медикаментів та допомагайте в управлінні стресом.

Допомагайте людині з епілепсією вести нормальний спосіб життя, надихаючи її долучатися до різних сфер.

3. Зберігайте спокій 

Якщо ви стали свідком епілептичного нападу, залишайтеся спокійними. Більшість епілептичних нападів обмежені у часі і припиняються спонтанно через 2-5 хв без спеціального лікування. Допомога хворому на епілепсію залежить від типу нападу та його тривалості. Захистіть голову хворого від травм та слідкуйте, щоб навколишнє середовище було безпечним.

4. Будьте пильні 

Якщо напад триває більше п'яти хвилин, викличте швидку допомогу.

Перша допомога у разі нападу епілепсії

  1. Видаліть всі предмети, що знаходяться в безпосередній близькості від хворого, які можуть завдати йому шкоди під час епілептичного нападу (праска, скло та ін.).

  2. Підкладіть під голову м'який, плаский предмет (подушку, сумку, пакет).

  3. Розстебніть одяг або розв'яжіть краватку, можна послабити поясний ремінь.

  4. До припинення судом переведіть людину в бічне становище.

  5. Не кладіть жодних предметів у рот (шпатель, ложка тощо), а також не робіть спроб розтиснути щелепи пацієнта.

  6. Не заливайте в рот ніякої рідини доти, поки хворий повністю не прийде до тями.

  7. Не рекомендується утримувати хворих під час епілептичного нападу.

  8. Зверніть увагу на тривалість нападу, якщо є можливість зафіксуйте час його початку.

  9. Завжди чекайте на місці події, поки пацієнт не прийде до тями.

  10. Якщо це необхідно, викличте швидку медичну допомогу.

ВАЖЛИВО! Вдатися до медичної допомоги необхідно у таких випадках:

  • тривалість нападу понад 5 хв;

  • у пацієнта з'явилися додаткові скарги після нападу: біль у серці, порушення рухів у кінцівках, порушення дихальних функцій

  • наступний напад відбувся одразу після попереднього (серійні напади);

  • напад стався із вагітною жінкою;

  • під час епілептичного нападу пацієнта було травмовано.

Поради для людей з епілепсією

Записуйте свої напади 
Ведіть щоденник, в якому фіксуйте час, тип та супровідні обставини епілептичних нападів. Це може допомогти визначити та контролювати фактори спровокування.
Не припиняйте лікування
Дотримуйтесь призначеного лікування і консультуйтеся з лікарем щодо будь-яких змін або труднощів.
Інформуйте близьких
Розкажіть своїй сім'ї, друзям та колегам, як правильно реагувати під час епілептичного нападу.
Ведіть здоровий спосіб життя
Здоровий режим дня, регулярна фізична активність та відпочинок сприяють загальному здоров'ю та можуть впливати на зниження частоти нападів. Харчування хворих на епілепсію не відрізняється від харчування здорових людей; воно має бути повноцінним і містити достатню кількість вітамінів та мінералів. Немає даних про те, що певні продукти харчування протипоказані хворим, оскільки можуть спровокувати напади.
Виключіть вживання алкоголю 
Алкоголь провокує напади, підвищує їхню частоту, посилює тяжкість. Крім того, алкоголь не сумісний з більшістю протиепілептичних препаратів.
Пильнуйте прийом інших медикаментів
Багато лікарських засобів (деякі антибіотики, бета-блокатори, бронходилятори, хіміотерапевтичні препарати, йодовмісні контрастні засоби, психостимулятори, деякі ноотропи та ін) можуть спровокувати розвиток нападу у хворого на епілепсію, або, вступаючи у взаємодію з протиепілептичними. Завжди радьтеся зі своїм лікарем перед тим, як приймати новий препарат.
Контролюйте фотосенситивність
За наявності фотосенситивності епілептичні напади провокуються миготінням світла (телевізор, комп'ютерні ігри, світломузика на дискотеці, відблиски на воді, сніг, що іскриться, миготіння у вікні поїзда і т.д.). У цьому випадку слід, по можливості, виключити або обмежити дані провокуючі фактори
Зберігайте спокій
Найбільш поширений провокатор епілептичних нападів – емоційний стрес (за різними даними, це від 30 до 66%), тому важливо знаходити ефективні стратегії його контролю. Уникайте стресів, емоційної перенапруги, перевтоми, недосипання, травм, не вживайте психоактивних речовин (наприклад, кофеїн, нікотин, тощо). Вивчайте стратегії стрес-менеджменту, техніки релаксації.
Подорожуйте безпечно
Готуючись до подорожі, візьміть необхідний набір ліків, виписку з картки з вашими даними (діагноз, дози препаратів, що приймаються). Перельоти зазвичай не провокують напади. Бажано не змінювати режим дня та не допускати недосипання. Слід уникати тривалого перебування на сонці. Дебют епілепсії можуть спровокувати зміни в кліматі - різкі коливання температури, атмосферного тиску.
Працюйте комфортно
Деякі професії таким хворим протипоказані: робота, пов'язана з водінням транспорту, робота з незахищеними механізмами, що рухаються, робота на висоті, робота біля відкритої води, служба в армії і на військово-морському флоті, у пожежних частинах, у в'язниці, на швидкій допомозі. Оберіть для себе діяльність, яка вам принесе і задоволення, і вбереже ваш комфорт та здоров'я. 
Оберіть правильну фізичну діяльність
При епілепсії заборонено плавання із зануренням під воду, заняття серфінгом, скелелазінням, гірськими лижами, єдиноборствами. Кінний спорт, катання на велосипеді, ковзанах, лижах допустимі за хорошого контролю над нападами, але тільки з використанням шолома, наколінників та інших необхідних захисних пристроїв.
Важливо розуміти, що епілепсія не заважає повноцінному та щасливому життю. 
Епілепсія - це одна з небагатьох хронічних хвороб, з якою можна успішно боротися. Реально досягти стійкої ремісії та жити повноцінним життям. Запорука успіху полягає у грамотній взаємодії лікаря та пацієнта, а також у прихильності хворого до всіх рекомендацій та призначеного лікування лікаря. З підтримкою та розумінням від близьких, людина з епілепсією може досягати своїх цілей та насолоджуватися життям наповнено.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті