Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Контакт з людьми з аутизмом - на що важливо звернути увагу?

Наскільки різноманітними можуть бути прояви аутизму: є деякі риси, які проявляються майже у всіх людей з аутизмом, і, відповідно, існують способи поведінки в оточенні людей з аутизмом.

© unsplash

(unsplash)

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) класифікує аутизм як глибоке порушення розвитку. Через вроджену зміну в обробці сприйняття та інформації мозком люди з аутизмом мають різний ступінь інвалідності та порушень.

Аутизм і його особливості

Щоб краще зрозуміти поведінку аутистів, важливо знати можливі особливості та відмінності в їх мисленні та сприйнятті. До них належать:

  • Труднощі з використанням невербальних сигналів, таких як зоровий контакт, вираз обличчя, поза чи жести.
  • Вербальне розуміння мови, що призводить до труднощів з іронічними зауваженнями інших або метафорами.
  • Гіперчутливість або нечутливість до зорових, слухових або тактильних подразників.
  • Труднощі з розумінням або розпізнаванням поглядів інших людей.
  • Прихильність до розпорядку дня та ритуалів із труднощами передбачити та прийняти зміни в оточенні.
  • Концентрація уваги на окремих інтересах.

Але що означають ці порушення для аутистів у повсякденному житті? На це запитання немає ЄДИНОЇ відповіді, тому що не існує такого поняття, як аутист. Кожна людина з аутизмом відрізняється від іншої, як і всі люди без аутизму відрізняються один від одного.

Люди з аутизмом часто стикаються з нерозумінням

Ймовірно, найбільшою спільною рисою людей з аутизмом є те, що згадані вище моделі поведінки іноді сприймаються іншими з подивом. Чимало експертів намагаються пояснити ситуацію. Але насправді важливо те, як людина почуває себе.

Створення усвідомлення аутизму

Катя Карстенсен має аутизм (точніше, синдром Аспергера) і написала кілька книг на цю тему. Вона опублікувала таку собі «інструкцію поводження», пряму, відверту, чесну – і нітрохи не іронічну:

«Допоможіть нам краще вас зрозуміти – скажіть, що ви маєте на увазі».

«Іронія та каламбури — це весело, але, будь ласка, поясніть їх нам, якщо ми їх не розуміємо».

«Сприймайте наші слова такими, якими вони є, ми маємо на увазі те, що ми говоримо, і не можемо надати реченням інше значення через міміку, жести або тон голосу. Спроба тлумачення з вашого боку призведе лише до непотрібних непорозумінь».

«Для вас це може бути дружнім жестом потиснути руку, щоб привітатися чи попрощатися — для нас це  вторгнення в приватне життя, яке ми дозволяємо лише хорошим друзям, будь ласка, поважайте це».

«Багато хто з нас чутливий до дотиків і шуму. Позбавте нас від доброзичливих поплескування по спині і з розумінням поставтеся до того, якщо ми відступимо, якщо шум надто інтенсивний».

"В інтересах оточуючих, кожна людина з аутизмом повинна вивішувати табличку "БУДЬ ЛАСКА, НЕ ТУРБУЙТЕ", коли вона зайнята своїми особливими інтересами. Втручання ззовні може призвести до бурхливої ​​реакції, тому будь ласка, переривайте її обережно і лише в разі необхідності. "

«Ми любимо (наші власні) правила та порядок. Такі речі, як поїздки, потрібно планувати. Нас засмучує навіть незапланований візит до кафе. І НІ, я точно не хочу спонтанно зупинятися після покупок, тому що це вже в дорозі, і раптова зміна плану «о, давай ще раз швидко підемо в господарський магазин» може призвести до того, що залишок мого дня пройде в хаосі».

«Утримайтеся від несподіваних візитів. Будь ласка, спершу зателефонуйте нам або надішліть нам повідомлення, щоб повідомити про це заздалегідь (принаймні за день, якщо це можливо, хоча можливі винятки)».

Застосування цих поведінкових порад і загальне прийняття їхніх особливостей є хорошим початком для кращого розуміння людей зі спектром аутизму.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті