Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Аутизм - Створення оптимальних умов праці

Люди з аутизмом здатні на надзвичайні досягнення. Вони чесні, віддані, сумлінні, надійні та працьовиті. Але для того, щоб вони були продуктивними та ефективними, роботодавцям необхідно створити відповідні умови.

Умови праці для людей з аутизмом | © Pexels

Яка робота підійде людині з аутизмом (Pexels)

Офіс відкритого планування? Коллцентр? Постійні дзвінки телефонів? Радіо, з якого чутно топ-40, збагачений зайвою балаканиною? Робочі місця людей з аутизмом не можуть бути оформлені таким чином. Потрібна ліквідація постійних заважаючих факторів акустичного та візуального характеру.

Під час зустрічей потрібна певна розмовна дисципліна, в офісі, як і на кухні, все має бути на своїх постійних місцях, щоб запобігти хвилюванню. Толерантність і розуміння потрібні як від колег, так і від начальства.

Треба визнати, що роботодавцю непросто виконати вимоги щодо робочого місця та організації. Але це, безперечно, можливо: як може виглядати ідеальне робоче місце для людей з аутизмом Аспергера, показують офісні приміщення та організацію роботи в Asperger Informatik AG, яка тепер називається подвійною академією Аспергера в Цюріху.

Привітне світло, м'які килими

Щоб максимально виключити зовнішні подразники та будь-які зміни, встановлюють окремі робочі місця, де працюють максимум 2-3 людини в одній кімнаті. Уникають яскравого освітлення, у всіх кімнатах забезпечується тепле, дружнє світло. М'які килими глушать звук, стіни всі пофарбовані в білий колір, на стінах немає картин.

Чіткі структури

Як правило, на робочих місцях співробітники не мають телефонів; спілкування відбувається переважно електронною поштою. В основному робоче місце, а також обсяг завдань, робочий час і структурування щоденної роботи індивідуально адаптуються до співробітників. Подвійна Академія Аспергера гарантує чітку структурованість щоденної роботи, що робить її передбачуваною для співробітників.

Оскільки люди з аутизмом Аспергера надзвичайно зосереджені та дуже зосереджені в робочий час, вони працюють у Академії Аспергера з 80-відсотковим навантаженням. Це має на меті дати працівникам достатньо вільного часу для відновлення.

Підтримка інструктора з роботи

А ще – співробітники отримують підтримку «ззовні». Інструктор з роботи супроводжує працівників у тісному контакті. Він пропонує інструктаж з роботи та є контактною особою з усіх питань. І дуже важливо: перед можливим призначенням на роботу за межі компанії він обговорює з клієнтом необхідні умови роботи, а також інструктує їх чітко висловитися, щоб не виникло непорозумінь.

Якщо працівники з синдромом Аспергера нарешті отримають можливість працювати, якщо для них організують відповідне робоче місце та якщо їм насамперед продемонструють прийняття своєї «іншості», це може стати унікальними відносинами та історією успіху як для роботодавця, так і для працівника.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті