Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Інформація для біженців з України в Португалії

Корисна інформація для українців, які виїжджають до Португалії

Прапор Польщі | ©  Pexels

Інформація для біженців з України в Польщі ( Pexels)

Загалом на територію Португалії українці та інші громадяни, які тікають від війни в Україні, можуть в’їхати у трьох статусах: 

  • «мандрівники», 

  • шукачі притулку,

  • біженці. 

Залежно від цього вони матимуть різні правила в’їзду, права та обов’язки, а також можливість отримати фінансову допомогу та притулок для проживання.

Умови в'їзду до Португалії українців, які просять притулку

Усім українцям, які бажають в’їхати на територію Португалії, буде надано статус тимчасового захисту.

Уряд Португалії застосовує режим тимчасового захисту до громадян України та їхніх родичів, які не можуть повернутися до своєї країни через військову ситуаці

Цей режим поширюється також на громадян інших національностей, які проживали в Україні і не можуть повернутися в Україну з цієї ж причини.

При цьому режим тимчасового захисту застосовується до

  • громадян України та іноземців – громадян інших країн та осіб без громадянства, які користуються міжнародним захистом в Україні, прибули з неї і не можуть туди повернутися внаслідок військової ситуації;.
  • іноземців - громадян інших країн та осіб без громадянства, які опинилися у вищезазначених обставинах і можуть довести, що вони є родичами , а саме членами сім’ї , чоловіком/дружиною або цивільним чоловіком/дружиною громадян, зазначених у попередньому параграфі;

  • осіб, які постійно проживають в Україні або мають посвідку на тимчасове проживання;

  • осіб, які мають довгострокову візу, необхідну для такого типу посвідки, і чиє безпечне повернення на тривалий час до рідної країни неможливе.

Португалія створила спеціальну програму захисту для громадян України, які виїхали із зони конфлікту, з наданням їм статусу тимчасового захисту. 

У рамках програми надається:

  • Дозвіл на тимчасове проживання;

  • Ідентифікаційний податковий номер (NIF);

  • Ідентифікаційний номер соціального страхування (NISS);

  • Номер користувача Національної служби охорони здоров’я (SNS).

Ці ідентифікаційні номери забезпечують доступ до різноманітних послуг, зокрема таких як медичне обслуговування у державних медичних закладах, соціальна підтримка та реєстрація для одержання пропозицій роботи. Щоб підписати трудовий договір і почати працювати, вам потрібно одержати Ідентифікаційний податковий номер (NIF).

Режим тимчасвого захисту. Як подати заяву

Наразі нові розпорядження, прийняті Урядом Португалії, надають українцям та членам їх сімей статус тимчасового захисту.

Для одержання цього спеціального статусу необхідно подати онлайн-заяву, для чого треба заповнити форму, доступну за посиланням.

Форма доступна португальською, англійською та українською мовами.

  • Коли подавати заяву: обмежень у часі не встановлено.

  • Як подати заяву: за інформацією від органів влади Португалії, підтвердити особу можна будь-яким способом, але бажано пред’явити для цього паспорт.

  • На який період надається тимчасовий захист: на один рік, з можливістю подовження двічі, кожного разу на шість місяців, за наявності обставин, що обґрунтовують таку необхідність.

Після оформлення статусу біженця, тимчасового захисту, ВНЗ та номера соціального страхування NISS у Службі з питань іноземців та кордонів українці мають право звернутися до Соціальної служби з проханням про отримання соціальної допомоги.

Як отримати роботу в Португалії біженцям з України

Португальці готові допомагати з роботою українським біженцям. Щоб отримати пропозиції щодо роботи, необхідно зареєструватися в будь-якому відділенні Інституту зайнятості та професійної підготовки (IEFP) або через платформу Португалія для України. Ви також можете надіслати листа на адресу job.ukraine@iefp.pt. Після реєстрації Інститут зайнятості та професійної підготовки (IEFP) ділиться пропозиціями про роботу відповідно до профілю кожного громадянина.

Також після отримання статусу біженця або тимчасового захисту можна відкрити рахунок у будь-якій банківській установі в Португалії, працювати як найманий працівник або здійснювати підприємницьку діяльність на території Португалії.

Де жити переселенцям з України в Португалії

Верховний комісар з міграції (ACM) координує розміщення людей, які потребують допомоги, безпосередньо з Інститутом соціального страхування (ISS). Ви можете відвідати один із трьох національних центрів підтримки мігрантів (CNAIM), у Лісабоні, Фару та Порту.

  1. CNAIM Лісабон: Rua Álvaro Coutinho, 14, 1150 - 025 Lisbon

  2. CNAIM Фара: Loja do Cidadão, муніципальний ринок, 1-й поверх, Largo Dr. Francisco Sá Carneiro, 8000-151 Faro

  3. CNAIM Порт: Av. de França, 316, Capitólio Building, 4050-276 Порто

На даний момент у Португалії у пріоритеті поселення людей, у яких немає коштів на проживання. Для українських біженців країна пропонує два варіанти житла:

  • Туристичні квартири - житло, в яких є все необхідне, у тому числі і підключені комунікації (вода, світло, газ). Вони здаються подобово. Ціна може починатися від 50 євро на добу, що дуже дорого, тим більше за нинішніх умов;

  • Житло на довгострокову оренду - це житло доступне для здачі в мінімальний термін у 12 місяців. Це квартири, де відключені комунікації, оскільки після здачі орендар укладає договір на послуги на своє ім'я. Таке житло може бути як з меблями, так і без них. Ви повинні будете заплатити дві орендні плати та гарантійний депозит.

Для підписання довгострокового договору потрібні NIF (податковий номер) та чинний ідентифікаційний документ.

Самостійно знайти житло в Португалії можна кількома варіантами:

  1. Переглядайте веб-сайти Booking та Airbnb. Надсилайте повідомлення з поясненням вашої ситуації та з позначенням суми, яку ви готові платити;

  2. Вибирайте квартири з меблями та з пропозиціями на довгострокову оренду;

  3. Розсилайте оголошення у Телеграм-каналах для біженців, де місцеві жителі йдуть на зустріч та здають житло за мінімальною ціною.

Також самостійно знайти житло можна, скориставшись цими сайтами:

Корисні ресурси:

Чати допомоги:

Центри допомоги:

Консульство України у Порту:

Адреса: Avenida de França, 352, escritorio 3.9-3.10, 4050-276 Porto +351222011889 

Гаряча лінія: +351936708733

Організації, що допомагають переселенцям з України:


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті