Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Якщо у вас виявили рак – що робити? 6 важливих кроків

В житті трапляються різні несподівані ситуації, і навіть зараз, під час війни, люди стикаються з найнеочікуванішим і важким діагнозом - онкологічними захворюваннями. Розповідаємо про важливі речі, які потрібно знати, якщо у вас виявили рак. Наприклад, як подбати про репродуктивну функцію та зберегти можливість стати батьками в майбутньому - тоді, коли лікування завершиться і ви повернетесь до повноцінного життя. Отже, 6 важливих кроків, про які треба подбати.

Що робити, якщо у вас виявили рак | © Pexels

(Pexels)

Знайти хорошого лікаря

Лікування онкозахворювання – справа індивідуальна і іноді потребує консиліуму лікарів. Знайти досвідченого фахівці, якому ви можете довірити найцінніше – своє життя – непросто. При пошуку лікаря почніть з рекомендацій тих людей, які самі проходили лікування. Такий фахівець може працювати і в районному онкодиспансері, і в приватній клініці. Але, безумовно, важливі і ресурси клініки, де проходитиме лікування, і рівень професіоналізму інших співробітників, тому краще лікуватися у великому місті або за кордоном.

Знайти кошти для лікування

Не обов'язково продавати квартиру та золото, якщо ви зіткнулися з онкозахворюванням. Так, лікування дороге, але ви не самотні! Ось доступні методи пошуку коштів для лікування, якщо ваших заощаджень замало.

Попросити про донат

Останні роки популярно звертатися за матеріальною допомогою до друзів та знайомих у соціальних мережах. Якщо ви розповісте вашу історію і поділитеся горем, вам обов'язково допоможуть люди, які вас люблять та цінують. Не варто соромитися просити допомоги: у боротьбі із хворобою потрібні всі доступні ресурси. І насправді багато людей хотіли б допомогти — просто вони, швидше за все, не знають, як.

Вибити квоту

Держава може забезпечити безоплатною медичною допомогою при лікуванні онкозахворювань, щоправда, покриє витрати далеко не завжди: необхідних ліків часто не буває або вони не кращої якості та їх все одно доведеться купувати самостійно. Отримання компенсації від держави — складний і тривалий процес, у якому не завадить допомога юристів.

Знайти благодійний фонд 

Якщо коштів не вистачає, то можна спробувати зібрати гроші через благодійні фонди.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Звернутися за психологічною допомогою

Ваше здоров'я – це не тільки тіло, а й психіка, які нерозривно пов'язані між собою. Щоб лікування було комплексним та успішним, варто подбати про свій психологічний стан.

Поспілкуватися з психологом 

Будь-які емоції, які відчуває хвора людина, нормальні, і не потрібно їх намагатися придушити і тим самим витрачати ваші сили - вони зараз дуже потрібні для одужання. Тому ви можете поспілкуватися з психологом (бажано з онкопсихологом).

Звернутися до психіатра 

Якщо хворий часто плаче, нічого не їсть, почувається непотрібним, і це триває більше двох тижнів, краще звернутися до психіатра. Цей лікар, на відміну психолога, може призначити рецептурні препарати, які стабілізують психічний стан. Якщо потрібна допомога, то не потрібно від неї відмовлятися через страхи чи упередження.

Зайнятися практиками самостійно 

Якщо розмовляти ні з ким не хочеться, можна спробувати прості практики, щоби повернути свій психологічний стан до норми. Наприклад, зайнятися медитацією, використовувати дихальні техніки, помасажувати виски або зробити будь-що, що заспокоювало раніше.

Розповісти близьким про свою хворобу 

Кому краще розповісти про свою хворобу? Жодних суворих рекомендацій давати тут не можна. Людина може розповідати про свою хворобу кому хочеться: можна поділитися в соцмережах і розповідати про перебіг хвороби та лікування. Або про це може знати тільки сім'я - діяти треба так, як комфортніше хворому. Повідомляти про хворобу близьким важко, але важливо. Комусь краще повідомити письмово, з кимось поговорити віч-на-віч - залежно від того, як людина сприймає погані новини. Є важливе правило: приховувати ситуацію від дітей не можна. Діти бачать, що щось не так, і якщо приховувати від них такі новини, вони можуть звинувачувати себе в тому, що відбувається, і думати, що їх розлюбили.

Подбати про народження дітей 

Якщо ви плануєте дітей, вам потрібно подбати про це до початку лікування. На жаль, іноді виявляється, що після успішного лікування онкозахворювання людина стає безплідною. Такий ефект буває у деяких видів хіміотерапії (наприклад, алкілуючих агентів: бусульфану, цисплатину, циклофосфаміду, іфосфаміду, мелфалану), променевої терапії на область яєчок або яєчників. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем і виберіть відповідний метод захисту. Наприклад, при променевій терапії лікарі захищають дітородні органи або можуть перемістити яєчники хірургічним шляхом у безпечну зону. Також можна до початку лікування можна заморозити яйцеклітини, яєчникову тканину, сперму чи навіть ембріонів.

Важливо не забувати, що світ не звалився, він на місці. Ніхто не знає, що буде далі. Але те, що ви зараз стоїте на ногах, ви боретеся — і це цінно.

Бережіть себе!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті