Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Рак шлунка і його лікування

Найважливішим методом лікування локалізованого раку шлунка є видалення якомога більшої частини пухлинної тканини. Зазвичай це вимагає видалення або часткового видалення шлунка.

Терапія раку | © unsplash

(unsplash)

Часто рак шлунка розпізнають дуже пізно. З цієї причини, як тільки підозри підтверджені та стадія хвороби визначена, не можна втрачати часу, щоб почати лікування.

Планування лікування та шанси на виживання залежать від типу пухлини, її розміру та розташування, а також від того, чи є у неї метастази (розгалуження) до інших органів. Важливу роль відіграє і загальний стан пацієнта.

Видалення пухлини - основний етап лікування

© pixabay (pixabay)

Для лікування раку шлунка розглядаються:

  • хірургічне втручання
  • хіміотерапія
  • променева терапія
  • або комбінація цих форм лікування.

Хірургічне втручання має особливе значення в цьому контексті, а разом з ним і максимально повне видалення пухлини. Це єдиний варіант одужання.

Під час операції видаляють весь шлунок (тотальна гастректомія) або принаймні великі його частини (субтотальна гастректомія). Доктор Вальтер Рексрот є старшим консультантом у відділенні внутрішньої медицини лікарні Св. Йосипа в Гейдельберзі, Німеччина. Він пояснює дещо про субтотальну резекцію шлунка:
«Залежно від розташування пухлини та віку пацієнта вхід у шлунок і рукав тіла шлунка можуть  бути збережені. Ця процедура технічно легша, але розглядається лише на ранніх стадіях раку».

Під час тотальної резекції шлунка додатково видаляються тканини та лімфатичні вузли в області навколо шлунка. Якщо вже відбулося розповсюдження ракових клітин в інші органи, також стає необхідним видалення ділянок стравоходу, товстої кишки, підшлункової залози, печінки або селезінки. Під час операції стравохід з’єднується з ділянкою тонкої кишки, щоб відновити проходження їжі. Останніми роками також були розроблені методи в напрямку «замінного шлунка», щоб взяти на себе функцію сховища їжі.

Хіміотерапія

Хіміотерапія може бути доцільною перед операцією, щоб допомогти зменшити пухлину, таким чином полегшивши її видалення. Після операції метою хіміотерапії є боротьба із залишковими клітинами пухлини або метастазами, що зменшуює ризик рецидиву.

Якщо хірургічне втручання більше неможливе, для часткової регресії пухлини або уповільнення її росту застосовують хіміотерапію або опромінення, залежно від обставин. Інші паліативні заходи намагаються уповільнити прогресування хвороби та покращити якість життя.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Життя після

Видалення всього шлунка виснажує пацієнта. Термін відновлення залежить від обсягу операції та можливих ускладнень.

Однією з головних проблем після операції є зміна режиму харчування. Доктор Рексрот пояснює: «Повне видалення шлунка вимагає легкозасвоюваної дієти, яка складається з п’яти прийомів їжі на день, і заміни вітаміну B12 шляхом внутрішньом’язових ін’єкцій кожні 4-6 тижнів». Часткова резекція шлунка потребує меншої кількості змін у способі життя після операції.

Реабілітація

Визначення правильного раціону є частиною реабілітаційних заходів. Вони мають допомогти пацієнту стати якомога більш здатним керувати повсякденним життям і допомогти запобігти довгостроковим наслідкам хвороби.

Але самі пацієнти також можуть щось зробити, каже доктор Рексрот. «Після успішного лікування з повним видаленням пухлини здоровий спосіб життя та оптимістичний настрій пацієнта роблять важливий внесок у ремісію».

Важливі післяопераційні оцінки

Оцінка після лікування дуже важлива. Доктор Рексрот каже: «Догляд за пухлиною включає аналізи крові, УЗД і комп’ютерну томографію області шлунка, а також гастроскопію. Це допомагає вчасно виключити або розпізнати рецидив.

За словами експертів, ці оцінки післяопераційного лікування проводяться за часом. У перші два роки вони, як правило, відбуваються щокварталу, потім кожні півроку, а пізніше лише раз на рік. В окремих випадках може знадобитися відхилення від цих вказівок.

Психотерапія - можливий етап лікування

Психологічна допомога також може мати велике значення для пацієнта. Тому що часто вони пригнічені новою ситуацією. Часто існує невизначеність щодо того, як продовжувати життя.

Шанси на виживання при раку шлунка

Щодо шансів на виживання експерт доктор Рексрот не захотів називати жодних цифр. Однак він упевнений, що «хіміотерапія зазвичай не виліковує вже метастазований рак шлунка, але може полегшити симптоми та збільшити тривалість життя. Очікування відрізняються від інших типів пухлин, таких як лімфома шлунка, які часто пропонують багато кращий прогноз».

Сподівайтеся на кращі та більш цілеспрямовані можливості лікування

І на що сподіватися пацієнтам у майбутньому? «Розробка нових біологічних засобів, терапевтичне застосування результатів молекулярної генетики та дослідження, наприклад, вірусів, що вбивають пухлини, дають нам надію на відкриття набагато кращих і, перш за все, більш цілеспрямованих можливостей лікування пухлинних захворювань, таких як карцинома шлунка. у майбутньому», — каже доктор Рексрот, дивлячись вперед.

"У великих науково-дослідних установах у цих напрямках ведуться інтенсивні дослідження». Однак Рексрот також заперечує: «Завжди потрібен значний час, перш ніж нові відкриття можна буде використовувати клінічно, оскільки перед клінічним застосуванням необхідні комплексні наукові дослідження».


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті