Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як визначити, чи є у вас рак

Речі, які повинен знати кожен – перші симптоми раку, при появі яких потрібно обов'язково звернутися до лікаря, а також як можна перевіритися на рак.

Дівчина на обстеженні | © Pexels

Які ознаки можуть свідчити, що у людини рак (Pexels)

Більшість людей дізнаються про свій страшний діагноз лише тоді, коли вилікувати хворобу вже дуже складно чи неможливо. Адже, на жаль, рак підступний і часто розвивається непомітно і не дає про себе знати ні болями, ні якимись особливими симптомами. А на звичайні нездужання не всі звертають увагу: подумаєш, втома… Проте сильна слабкість, стомлюваність, підвищена температура, різка втрата маси тіла, зниження апетиту – це тривожні дзвіночки.
Лікарі виділяють три групи симптомів онкологічних захворювань:

  1. Безрезультатне лікування хвороб. Якщо людина довгий час безуспішно лікується від якоїсь хвороби, чи то пневмонія, виразка шлунка чи запалення сечового міхура, але поліпшення не відбувається, варто звернути на це особливу увагу.
  2. Малі прояви. Втома, знижена працездатність, постійне відчуття дискомфорту, зниження інтересу до довкілля.
  3. Розростання тканин. Якщо при обмацуванні або огляді помітна деформація або асиметрія частини тіла, потрібно насторожитися.

Тим не менш, якщо ви знайшли у себе на тілі припухлість, то не варто відразу ж впадати в паніку – це не обов'язково рак. Але якщо ви виявили у себе симптоми, які не проходять кілька місяців, то вам безперечно варто звернутися до лікаря.

Отже, 10 найпоширеніших симптомів раку, які люди часто упускають.

Безпричинна втрата ваги

Однією з ознак онкологічних захворювань є незрозуміла різка втрата ваги за умови, що харчування та спосіб життя не змінилися. Пухлини виробляють речовини, що змінюють метаболізм організму, послаблюючи його здатність засвоювати білок та енергію від калорій. Внаслідок цього чахнуть м'язи та зменшується кількість жиру в організмі, що призводить до різкого зниження ваги. Втрата ваги може бути симптомом раку товстої кишки, печінки шлунка, підшлункової залози, стравоходу чи легені.
Тому, якщо протягом короткого часу ви схудли на понад п'ять кілограмів без причини, обов'язково відвідайте лікаря.

Зміна виду родимок

Родимки на шиї | © Pexels Зміни у вигляді та формі родимок можуть свідчити про рак (Pexels)

Потрібно стежити за своєю шкірою, адже меланома – смертоносний рак шкіри. Якщо ви помітили зростання або появу нових родимок, зміна їх розміру, кольору, товщини, форми, а також рани або виразки, які не піддаються лікуванню, обов'язково зверніться до лікаря. Родимки можуть трансформуватися у злоякісні утворення.
Також про наявність раку шкіри або онкології внутрішніх органів можуть говорити інші дерматологічні ознаки, такі як потемніння, почервоніння, жовтуватий колір шкірних покривів, свербіж, зміна якості та кольору покриву шкіри.

Постійний кашель та захриплість

Іноді ракові пухлини можуть створювати тиск на голосові зв'язки, а також пошкоджувати нерви, що змінює ваш голос. Тож хрипкий голос може бути симптомом раку голови та шиї. А ось кашель, який не проходить, може сигналізувати про рак легенів, особливо якщо ви затятий курець.
Важливо звернути увагу на безперервний кашель, біль у горлі, хрипоту, а також проблеми з ковтанням, розлад травлення та кров'яні згустки у харкотинні. За таких симптомів вам необхідно звернутися до фахівця.

Припухлість

Напевно, ви помічали у себе припухлості та шишки на шиї під час застуди. Це збільшуються лімфатичні вузли – так ваш організм бореться з інфекцією. Але збільшені лімфатичні вузли в області пахв та паху вас повинні насторожити, особливо якщо вони не проходять протягом кількох місяців.

Порушення роботи кишечника та сечового міхура

Чоловік выдчуває біль | © Pexels Незрозумілий біль може свідчити про рак (Pexels)

Варто уважно стежити за тим, що відбувається у вашій вбиральні. Якщо ви починаєте ходити в туалет частіше або рідше, ніж зазвичай, це може бути ознакою раку передміхурової залози. Якщо ж ви страждаєте на постійні закрепи або, навпаки, діарею, це може бути ознакою раку товстої кишки.

Тривалі незрозумілі болі

Зростаюча пухлина може тиснути на кістки, м'язи, тканини та нерви, що викликає сильні та тривалі напади болю. У більшості випадків ви можете самостійно пояснити причину болю від посилених тренувань або важких навантажень. Однак, якщо болі не проходять протягом трьох місяців, вам варто звернутися до лікаря.
Також біль у кістках може свідчити про злоякісні новоутворення у кістковій тканині. Постійний біль голови може говорити про наявність пухлини мозку.

Незвичайні кровотечі

Якщо у вас виникли кровотечі і не проходять кілька днів – вам потрібно йти до лікаря. Ракові пухлини можуть кровоточити власними силами, а можуть пошкоджувати судини у процесі зростання, що призводить до кровотеч. Домішки крові в калових масах, сечі, вагінальні кровотечі у жінок – це може бути проявом раку.
Так кров у мокротинні при кашлі може бути симптомом раку легень, а кров'яні виділення в калі можуть сигналізувати про рак товстої кишки. Кровоточиві ділянки шкіри можуть стати симптомом меланоми.

Незагоєні виразки

Якщо ви помітили виразки, які не піддаються лікуванню протягом кількох місяців, зверніться до лікаря. Деякі види раку шкіри можуть спричинити виникнення виразкових формувань. А виразки у роті можуть бути симптомом раку ротової порожнини.

Проблеми із ковтанням

Якщо ви не можете нормально ковтати, то це може сигналізувати про рак голови та шиї. Ракова пухлина може блокувати ваше горло, як і рак порожнини рота, рак шлунка або стравоходу.

Підвищена температура

Температура тіла | © Pexels Підвищена температура тіла може свідчити про рак (Pexels)

Цей симптом зазвичай з'являється, коли рак вже досить поширився. Але саме він може стати першим дзвіночком.

Стомлюваність та слабкість

Це, мабуть, найголовніші перші ознаки онкологічного захворювання, характерні для будь-якого виду раку. Проте багато хто їх просто ігнорує.

Як можна перевіритися на рак?

Що ж робити, якщо ви виявили такі симптоми? Перш за все, вам потрібно звернутися до терапевта або сімейного лікаря, який підкаже подальші дії. Сьогодні виділяють такі види діагностики раку з аналізу крові:

  • загальний аналіз;
  • біохімічний аналіз;
  • аналіз на згортання крові;
  • імунологічний аналіз крові (на онкомаркери)

Також до огляду за програмою онкоскрінінгу входять:

  • аналіз крові;
  • аналіз сечі;
  • аналіз калу;
  • аналіз крові на специфічні маркери, що дозволяють виявити рак яєчників у жінок та рак передміхурової залози у чоловіків на ранній стадії;
  • флюорографія;
  • мамографія (для жінок з метою виявлення раку молочної залози).

Не забувайте про регулярні медичні обстеження – диспансеризацію та профілактичні огляди. Вони допоможуть зберегти життя.
Бережіть себе та будьте здорові!


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті