Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Що зберігає серце здоровим?

Своїм невпинним биттям серце тримає нас живими. Якщо ми з ним поводимося погано, воно може захворіти - зі смертельними наслідками. Зберегти своє серце здоровим насправді не так вже й важко. Ті, хто дотримується семи золотих правил, будуть винагороджені кращою якістю життя та більшою очікуваною тривалістю життя.

© unsplash

(unsplash)

1. Боріться із зайвою вагою

Дослідження показують, що на животі підвищує ризик серцевого нападу: у чоловіків від окружності живота 94 см, а у жінок від 80 см.

Дієта: дуже важливо уникати надмірної кількості цукру (особливо у формі вуглеводів або алкоголю) і бути обережними зі знежиреною їжею.

2. Спілкування

Не ховайтеся, коли все йде не так гладко. Поговоріть про свої турботи з друзями та родиною. Бо коли ви відчуваєте себе захищеним і почутим, це полегшить ваш душевний стан, і це може бути дуже добре для вашого серця. Розширюйте свою соціальну групу, активно спілкуючись, наприклад, через спільноти, волонтерство та клуби.

3. Уникайте стресів

Перш за все, хронічний стрес сильно навантажує серце і кровообіг. Забезпечте баланс! Особливо в повсякденному житті (розслабтеся на обіді, ввечері), у вихідні (вихідні призначені для відпочинку!) і під час планування на рік (відпустки допомагають відновитися! Ділові електронні листи та телефонні дзвінки – в робочий час!).

4. Правильний раціон

© pixabay (pixabay)

Численні дослідження показали, що знаменита середземноморська кухня захищає від серцево-судинних захворювань. Найважливіший їх елемент: багато свіжих овочів (особливо помідорів), фруктів, риби, оливкової олії. Ідеальною добавкою є продукти грубого помолу. І не забувайте пити достатньо чистої води!

5. Відмова від куріння

© pixabay (pixabay)

Загальновідомо, що куріння викликає рак легенів. Крім того, вживання тютюну шкодить серцю і всій серцево-судинній системі. Ключове слово: атеросклероз. Експерти вважають, що кожна сигарета скорочує життя приблизно на півгодини. Крім того, куріння призводить до хронічних проблем з бронхами (кашель курця).

Хочете поспілкуватися на тему здоров'я серця?

Поставте питання про здоров'я у нашій спільноті. 

Поставити питання

6. Знайте свій артеріальний тиск і рівень крові

Тільки той, хто регулярно проходить обстеження, може вчасно розпізнати зміни та щось протидіяти їм. Вимірюйте артеріальний тиск: у медичних працівників, в аптеці або вдома (апарати для вимірювання артеріального тиску прості в експлуатації та доступні).

7. Рух

Регулярний рух є основою здорового серця. Навіть проста вечірня прогулянка та постійне користування сходами замість ліфта мають позитивний вплив на здоров’я серця. Ще краще помірні, але регулярні фізичні вправи, наприклад, плавання, їзда на велосипеді, ходьба або пробіжки. Тому що коли ми рухаємось, холестерин і артеріальний тиск знижуються і зберігаються в рівновазі. Оптимальним є чотири-п’ять занять спортом по 30–45 хвилин на тиждень.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті