Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Профілактика інфаркту - що робити, щоб зберегти здоровʼя?

Інфаркт міокарда є важким захворюванням, пов'язаним із серйозними ускладненнями. І навіть після перенесення нападу та збереження життя насосна функція серця може значно знижується та супроводжується розвитком хронічної серцевої недостатності.

Кардіограма | © Pexels

Як підтримати серце? (Pexels)

І лише зміна способу життя допоможе проводити результативну профілактику розвитку атеросклерозу, інфаркту міокарда та інших серцево-судинних захворювань. В даній статті ми розповімо про основні тези профілактики інфаркту.

Профілактика виникнення інфаркту міокарда поділяється на первинну та вторинну.

Оскільки інфаркт провокує поступове відмирання клітин серцевого м'яза, головна вимога первинних заходів зводиться до кардинальної зміни способу життя для підтримки працездатності міокарда та уповільнення розвитку патологічного процесу.

Вторинні заходи необхідні для запобігання повторним нападам і базуються на лікарській терапії з можливим застосуванням народних способів лікування.

Первинна профілактика інфаркту міокарда

Перше, що необхідно контролювати задля попередження гострих форм ішемії міокарда – це рівень холестерину. Зниження холестерину навіть на 10% зменшує ймовірність інфаркту міокарда на 15%. Також дуже важливо контролювати показники артеріального тиску та згортання крові.

Для профілактики атеросклерозу як основоположника ішемії слід дотримуватись наступних принципів:

  • дотримуватися правил здорового харчування – збільшіть споживання рослинної їжі, вживайте рибу, відмовтеся від фастфуду, кондитерської випічки, жирної та смаженої їжі, ковбас, газованих напоїв, сосисок та напівфабрикатів; також холестерин зростає при вживанні молока, сиру, кефіру, сметани та вершків;

  • стежити за рівнем холестерину, у разі, якщо його рівень підвищений, необхідно дотримуватись дієти;

  • знизити кількість споживаної солі (до 5 грамів на день);

  • тримати під контролем масу тіла;

  • припинити куріння та вживання спиртних напоїв;

  • займатися помірними фізичними навантаженнями 2-4 рази на тиждень по 30 хвилин (прогулянки, ходьба, біг, велосипед, плавання, танці);

  • проходити щорічний медичний огляд;

  • стежити за артеріальним тиском, за наявності артеріальної гіпертензії необхідно приймати гіпотензивні препарати та регулярно контролювати артеріальний тиск;

  • стежити за рівнем глюкози крові;

  • контролювати показники згортання крові, при підвищеному ризику тромбозу потрібно приймати ацетилсаліцилову кислоту (аспірин);

  • знизити вплив стресових факторів, встановити правильний режим роботи, відпочинку та сну.

Дієта при інфаркті

Для профілактики інфаркту важливо скоригувати щоденний раціон харчування. Рекомендації такі:

  • включити до раціону або збільшити кількість споживання зелені, зелених овочів, коренеплодів;
  • регулярно вживати рибні нежирні страви, страви з пташиного м'яса та морепродуктів, але виключити часте вживання тваринного м'яса;
  • є фрукти у сирому вигляді (тільки свіжі);
  • обмежити кількість солі та жирних продуктів у раціоні;
  • продумати меню, у складі страв якого має бути достатня кількість вітамінів та мінералів для заповнення їх норми (зокрема, кальцію та магнію).

Така дієта сприятиме зниженню рівня холестерину в крові та відновленню вітамінного балансу для підтримки імунітету.

Фізичні навантаження при інфаркті

Для підтримки організму в тонусі необхідно по можливості проявляти фізичну активність.

Не рекомендується починати займатися важкими видами спорту без попередньої підготовки та при непідготовленому організмі.

Комплекс вправ та занять спортом обов'язково потрібно попередньо обговорити з лікарем. Допускаються за відсутності протипоказань такі види активності, як ходьба, плавання, біг, катання на лижах. Важливо не перевантажувати організм, достатньо витрачати на фізичні навантаження близько півгодини тричі на тиждень.

Така активність на 30% знижує ризик нападу інфаркту, допомагає підтримувати вагу в нормальних межах та розподіляє навантаження на серцевий м'яз.

Відмова від шкідливих звичок

Важливою вимогою здорового способу життя є відмова від шкідливих звичок – активного куріння та зловживання алкоголем. Ці фактори провокують ризик виникнення інфаркту, ішемії та ускладнень після них через негативний вплив на серцево-судинну систему.

Куріння слід повністю виключити, а вживання мінімальної кількості алкоголю є допустимим за відсутності будь-яких протипоказань. Дозволяється пити будь-які алкогольні напої без змішування, не більше 20 г жінкам та 30 г чоловікам у переведенні на вміст чистого спирту.

Контроль ваги

Знижує ризик появи інфаркту постійний контроль за масою тіла. Зайва вага дає додаткове навантаження на міокард, що провокує напади. Важливо також не допускати нестачі та різких коливань ваги, оскільки це призводить до збоїв у роботі організму.

Основним показником контролю ваги є формула ІМТ. Також при вимірах варто враховувати індивідуальні особливості, тип статури.

Контроль тиску

Контроль тиску є важливим профілактичним способом запобігання інфарктному стану. Людям, які страждають на гіпертонію, важливо приділити тиску особливу увагу, оскільки підвищені значення дають підвищене навантаження на міокард, що погіршує його працездатність.

Рекомендується придбати прилад для вимірювання тиску (тонометр), регулярно проводити вимірювання та звірятися з пам'яткою показників нормального артеріального тиску. Потрібно простежити, щоб воно не піднімалося вище 140/90 мм ртутного стовпчика, і якщо буде спостерігатися тенденція до стрибків тиску або його сильного підвищення, обов'язково порадитися з лікарем і почати приймати препарати для його нормалізації.

Позитивні емоції

Позитивні емоції є важливими лікування багатьох захворювань, і інфаркт перестав бути винятком. Необхідно налаштовуватись на сприятливі результати та прогнози терапії, намагатися уникати стресових ситуацій, розладів.

Якщо контролювати емоції хворому складно, рекомендується приймати заспокійливі препарати рослинного походження, наприклад настоянку собачої кропиви.

Здача аналізів крові

Важливим критерієм для профілактичної терапії є контроль результатів аналізів крові, зокрема рівня глюкози та показника вмісту холестерину, ЛПНГ. Ці значення дозволяють перевіряти стан ліпідного балансу в організмі, що відхиляється від норми у разі розвитку атеросклерозу, та виявити розвиток цукрового діабету, що підвищує ризик інфаркту міокарда.

Своєчасні відвідування лікаря

Відвідування лікаря людьми, які перебувають у групі високого ризику захворювання на інфаркт, є обов'язковим і має відбуватися регулярно. Саме лікар може після опитування пацієнта та аналізу проведених досліджень визначити розвиток захворювання та його стадію, а також запобігти ускладненням.

Вторинна профілактика

Вторинні профілактичні заходи передусім вимагають прийому медикаментозних препаратів, раніше призначених лікарем після першого нападу інфаркту. Також за відсутності протипоказань рекомендується поєднувати лікарську терапію із застосуванням народних засобів.

Вторинна профілактика інфаркту міокарда відбувається із постійним контролем стану за допомогою УЗД, ЕКГ із навантаженням, холтерівського моніторингу.

Застосування медикаментів

Щоб запобігти рецидивам інфаркту, лікар призначає прийом препаратів із груп:

  • Антикоагулянти та засоби антиангінальної дії, що знижують рівень холестерину в крові.

  • Основними медикаментами попередження повторних нападів є «Аспірин», що допомагаю призупинити утворення тромбів, які є головною причиною розвитку інфаркту міокарда. Головне – уникати передозувань. Максимальна кількість прийому засобу на день становить від 75 мг до 150 мг.

  • Крім основних препаратів, рекомендується включити в лікування прийом харчових вітамінних добавок для підтримки здоров'я та імунітету. До них відносять:

  • «Магній В6», який бере активну участь у нормалізації та відновленні серцевого ритму. Особливо важливе його застосування людям, які страждають на таке ускладнення інфаркту, як аритмія.

  • «Коензим Q10», необхідний збереження здоров'я серця та підтримки його функціональності.

  • «L-Карнітін», що впливає на загальне самопочуття та забезпечує зарядом бадьорості та енергії. Його вплив допомагає переносити захворювання з меншими фізичними та психічними витратами.

  • Риб'ячий жир, у складі якого присутні жирні кислоти, що перешкоджають розвитку процесу тромбоутворення.

Антихолестеринова дієта, фізкультура і секс

При вторинній профілактиці харчування повинно бути без тваринних жирів, жирного м'яса, будь-якої ковбаси, солодощів (основу раціону складають каші, овочі, дієтичні молочні продукти, фрукти, курка, кролик). 

Повна відмова від тютюну та спиртного, адже перша ж сигарета чи крапля алкоголю можуть спричинити жорстокий спазм судин. 

Рекомендована лікувальна фізкультура, при якій навантаження призначається фахівцем виходячи з даних самопочуття. Дозволяється швидка ходьба з поступовим збільшенням відстані, що покривається хворим, вправи в залі під керівництвом інструктора. 

Секс дозволений через 2 місяці після хвороби, якщо пацієнт може піднятися на 2 поверхи вгору, і пульс його не зашкалює за 120 ударів на хвилину.

Інфаркт міокарда - найважче захворювання серця, повне лікування якого практично неможливо. Щоб уникнути його виникнення, потрібно дотримуватись правил первинної та вторинної профілактики: приймати необхідні препарати, збалансувати харчування та відмовитися від куріння.

Не допустити інфаркт реально, якщо поставитися до профілактики всерйоз. Це простіше, ніж довго і болісно лікуватися від хвороби, а потім все одно повернутися до обмежень та прийому ліків.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті