Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Гранти від 10000 євро для малого та середнього українського бізнесу в 2024 році

Через ініціативу EU4Business, уряд Німеччини та Європейський Союз вирішили сприяти розвитку українських мікро-, малих та середніх бізнесів, надавши 1 мільйон євро грантів.

Чоловік в костюмі перед ноутбуком | © Pexels

(Pexels)

Запланована хвиля грантів сприятиме реалізації цілей урядової ініціативи #єРобота під егідою Міністерства економіки України. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.
Прийом заявок на отримання гранту триватиме до 24 березня 2024 року.

Хто може прийняти участь?

Отримати гранти можуть мікро-, малі та середні підприємства, що працюють в сферах:

  • Переробки (машинобудівна, меблева,

  • харчова та легка промисловість тощо)

  • Креативних індустрій (крім IT сектору)

  • Логістики та транспорту

  • Інші не згадані вище сектори з потенціалом експорту або створення  інновацій (наприклад освітні та медичні послуги)

В рамках проекту не надається фінансування бізнесам, що пов’язані з виробництвом зброї, військової амуніції, продукції подвійного призначення, продуктів нафтопереробки, алкогольних напоїв, переважно шляхом бродіння, а також виробництво дистильованих алкогольних напоїв, тютюнових виробів, фармацевтичної продукції, азартними іграми, сільським господарством (фермерські господарства) та IT-сектором.

Критерії прийнятності заявників:

● Заявник не може бути зареєстрований як фізична особа-підприємець (ФОП),

а також державним або комунальним підприємством, публічним або приватним акціонерним товариством, благодійним фондом чи громадською організацією.

● Заявник має бути зареєстрований як юридична особа (ТОВ, ПП тощо).

● Підприємство має бути зареєстроване до 01.01.2021 в Україні.

● Бізнес має вести або відновлювати господарську діяльність на момент подачі

заявки.

● Розмір бізнесу. Заявник на дату подання заявки є суб’єктом мікро-, малого або середнього бізнесу згідно з чинним законодавством України.

● Кандидати працюють у секторах, що зазначені у вимогах вище.

● Територія діяльності. Заявник станом на дату подачі на грант:

○ не знаходиться та не здійснює свою діяльність на тимчасово

окупованих територіях України;

○ не працює та не має своїх дочірніх компаній у Російській Федерації

та/або Білорусі;

○ не працює в країнах, що внесені в санкційні списки.

● Прозорість і надійність:

○ Заявник не перебуває в процесі припинення діяльності або банкрутства, не є банкрутом і не має податкових боргів станом на дату подачі заявки;

○ Підприємець не є відповідачем у судових та виконавчих провадженнях щодо корупційних правопорушень;

○ Бізнес не належить громадянам або юридичним особам Російської Федерації та/або Білорусі;

○ Заявник, власники та керівництво не перебувають у списку санкцій юридичних або фізичних осіб згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України, виданим Указом Президента України про застосування економічних та інші санкції відповідно до Закону України «Про санкції» та інші міжнародні санкційні списки, у тому числі санкційні списки ЄС.

Наступні витрати можуть бути підтримані грантами:

● Просування експорту. Грант може бути використаний для отримання сертифікацій, підготовки та участі у ярмарках, виставках чи торгових місіях, покращення веб-сторінок, пошуку партнерів, консультацій та навчання, пов’язаних з експортом, та інших заходів, що сприятимуть експортній діяльності. Гранти можуть бути об'єднані мережами компаній (наприклад, мережі компаній/кластерів можуть разом подавати заявки на спільне представництво на виставці);

● Дослідження та розвиток (RnD). Ці послуги включають будь-які дослідницькі послуги; дизайнерські послуги; промисловий зразок виробу; кастомізація продукту під новий тип замовника або нову сферу/спосіб застосування; та розробка алгоритмів.

● Сертифікація. Будь-яка сертифікація, що необхідна для експорту або запуску нових продуктів чи послуг;

● Тестування та перевірка. Послуги включають будь-яке тестування конкретного апаратного або програмного забезпечення. До них належать (але не обмежуються): апаратне тестування; випробування установок; використання точних інструментів тестування та валідації третіми сторонами.;

● Реєстрація та захист інтелектуальної власності на винаходи, корисні моделі, торговельні марки та знаки для товарів і послуг: патентний пошук; експертиза інтелектуальної власності; визначення оптимальних способів захисту інтелектуальної власності; національна та міжнародна реєстрація патентів, торговельних марок, а також торговельних марок для товарів і послуг; національна та міжнародна охорона прав інтелектуальної власності.

● Маркетингові послуги. Підприємці можуть використовувати грант для отримання послуг, що матимуть прямий вплив на зростання доходів бізнесу, наприклад, маркетингової стратегії, розвиток бренду тощо; 

● Інші витрати. Наведений перелік витрат не є вичерпним. Якщо бізнес пояснить у заявці, як інвестиції вплинуть на його експорт та потенціал зростання, проєкт підлягатиме затвердженню оціночною комісією на наступному етапі оцінки (наприклад, до 50% гранту може бути витрачено в обґрунтованих випадках на придбання обладнання чи інших основних засобів виробничого призначення).

Як подати заявку?

Щоб подати заявку на отримання гранта, заповніть форму https://civitta.acceleratorapp.co/application/new?program=100grants4smes-2wave-apply


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті