Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Догляд за людиною після інсульту: поради та рекомендації

Інсульт – серйозний стан, який може залишити значні наслідки для фізичного і психологічного здоров'я. Догляд за людиною після інсульту є надзвичайно важливим, адже це визначає не тільки швидке відновлення, але і якість життя постраждалого.

Догляд за хворим | © Pexels

Як доглядати людину після інсульту? (Pexels)

У даній статті ми поділимося деякими порадами та рекомендаціями, як правильно доглядати за людиною після інсульту.

Життя після інсульту змінюється суттєвим чином. Деякі люди залишаються інвалідами до кінця своїх днів, а хтось робить спроби відновити втрачені функції. В основному маються на увазі порушення рухів, пам'яті, мови. При ураженні невеликої ділянки головного мозку людина швидше повертається до звичного життя, значні покращення можна спостерігати за кілька тижнів. У будь-якому випадку необхідно докласти чимало зусиль, аби реабілітаційний період пройшов ефективно. 

Хворим після інсульту, як правило, потрібна стороння допомога у повсякденних справах: їда, вдягання, гігієнічний догляд за собою. Це вимагає від родичів терпіння – та дотримання балансу. Не можна змушувати пацієнта почуватися безпорадним, важливо наголошувати на його успіхах у відновленні, щоб дати мотивацію намагатися далі. Важливо дотримуватися головного принципу: ніколи не здаватись і систематично тренувати мову, тіло. При цьому не обов'язково перебувати на стаціонарному лікуванні. Усі тренування можна виконувати у домашніх умовах.

Медичний нагляд та лікування

Після інсульту важливо забезпечити постраждалому адекватний медичний нагляд. Співпраця з лікарем допоможе контролювати стан здоров'я, налаштувати правильний режим прийому ліків, а також вчасно виявити можливі ускладнення.

У 80% випадків успіх відновлення після інсульту визначається оперативністю дій медперсоналу. Особливо важливо надати допомогу у перші 3-4 години після початку нападу. Реабілітацію необхідно починати якомога раніше, адже від цього залежать якість і тривалість подальшого життя людини.

Фізіотерапія та реабілітація

Фізіотерапевтичні заняття та реабілітаційні процедури є ключовими для відновлення рухової активності та координації після інсульту. За допомогою фізіотерапії можна поступово відновлювати м'язовий тонус та рухові навички.

Згідно з рекомендаціями лікарів, із хворим потрібно займатися 1-2 рази на день за умови гарного самопочуття. На виконання певних фізичних вправ і вправ, вкладених у відновлення пам'яті, промови, достатньо занять по 35-40 хвилин. Що робити, якщо людина відчуває слабкість, має задишку, запаморочення, підвищений тиск? Не варто зовсім відмовлятися від занять. Достатньо скоротити їх до 10-15 хвилин.

Намагайтеся частіше вносити різноманітність у свої тренування. Якщо хворий вже встає і пересувається, запропонуйте йому походити по траві, піску, каменю та іншим нерівним поверхням. Через деякий час можна буде перейти до підйому на пагорб або навіть до підкорення сходів. Головне, не поспішайте події. Для прогулянки слід вибирати ортопедичне взуття чи високі черевики, у яких стопа добре фіксується.

Щодня навчайте близьку людину чогось нового: тримати ложку, застібати блискавку, взуватись, вмикати та вимикати кран, відповідати на телефонний дзвінок тощо. Дуже важливо допомагати йому. Але не варто намагатися виконувати роботу за нього, якщо ви не хочете перешкодити відновлювальному процесу.

Розробка режиму

Створення стабільного режиму дня допоможе підтримувати здоровий біологічний ритм. Це важливо як для фізичного, так і для психологічного відновлення.

Постінсультний період — складний і для хворого, і його рідних. Не бійтеся просити допомоги, відпочивати і виділяти час для себе, а якщо звернутися більше нема до кого, то може допомогти і сестринський догляд. Не коріть себе за втому, це абсолютно нормально, особливо коли ви доглядаєте людину, яку хвороба змогла паралізувати частково або повністю; відпочивайте раз на 4 години хоча б по 20 хвилин.

Забезпечення безпеки

Особливу увагу слід приділити безпеці під час догляду за людиною після інсульту. Важливо уникати потенційно небезпечних ситуацій та забезпечити оптимальні умови для переміщення.

У кімнаті, де житиме хворий, має бути достатньо вільного місця. Не варто залишати в проходах дрібниці, про які легко спіткнутися, а також меблі з гострими кутами. Краще, якщо будуть вікна для провітрювання зі шторами, що дозволяють при бажанні сховатися від світла.

Є 10 правил, яких варто дотримуватися:

  1. Забезпечити опорні конструкції (бруси, поручні) – насамперед, у ванній кімнаті, туалеті, біля ліжка пацієнта.
  2. Встановити у ванній сидіння зі спинкою, поставити столик для ліжка комфортної для хворого висоти.
  3. Придбати інвалідне крісло (якщо в ньому є потреба).
  4. Залишати поруч із хворим компактний сечоприймач (це особливо актуально вночі) та світильник із зручним вимикачем.
  5. Обговорити спосіб зв'язку пацієнта з людиною, що доглядає за ним. Це може бути мобільний телефон, спеціальна кнопка тривоги.
  6. Не допускати в кімнату хворого свійських тварин (якщо він сам не виявляє бажання поспілкуватися з ними).
  7. Пам'ятайте про важливість щоденних гігієнічних процедур.
  8. Давати ліки відповідно до призначення лікаря.
  9. Не палити поруч із хворим, не запалювати ароматичні палички та інші нюхові подразники.
  10. Контролювати цифри артеріального тиску.

Раціональне харчування

Правильне харчування грає важливу роль у відновленні здоров'я після інсульту. Дотримання балансованої дієти сприяє підтримці необхідного живлення організму та покращенню стану здоров'я.

Харчування потерпілого має бути збалансованим, але не варто перегодовувати людину – лежачій не потрібна велика кількість калорій. Їжу варто давати одночасно і невеликими порціями 4-5 разів на день. Подрібнювати їжу варто лише в тому випадку, якщо людина не може пережовувати її самостійно. Не поспішайте постраждалого, нехай їсть у зручному для нього темпі.

Корисні продукти для тих, хто пережив інсульт:

  • нежирна риба та морепродукти;

  • пісне м'ясо та птиця;

  • білок курячих яєць;

  • нежирні молочні продукти;

  • горіхи;

  • сухофрукти;

  • цільнозернові крупи в кашах та гарнірах;

  • свіжі фрукти;

  • свіжі, варені та тушковані овочі;

  • свіжа зелень;

  • морси, компоти, зелений чай, а також дуже важливо давати просту воду.

Підтримка психічного здоров'я

Інсульт може супроводжуватися психологічними труднощами. Важливо створити підтримуюче та розуміюче середовище, сприяти комунікації та розділити свої відчуття з близькими.

До 40% людей, які перенесли інсульт, у певний момент часу починають відчувати симптоми депресії. Впоратися з поганим настроєм та частими переживаннями допомагає робота з психотерапевтом, у більш важких випадках – медикаментозні препарати.

У деяких випадках психотерапія потрібна також членам сім'ї пацієнта. Вона допомагає налагодити внутрішню рівновагу, краще зрозуміти зміну через хворобу, але все ще близьку і рідну людину.

Поступовість та терпимість

Під час догляду за людиною після інсульту, важливо бути терплячим та розуміючим. Прогрес у відновленні може бути повільним, тому важливо пам'ятати про важливість підтримки та поступовості.

Спілкування з сім'єю позитивно впливає стан постінсультних хворих, але може сильно втомлювати. Тому варто скласти розпорядок дня та дотримуватись його, регулювати час відвідування пацієнта близькими та друзями.

Важливо:

  • говорити короткими, простими пропозиціями – і, якщо потрібно, повторювати сказане, не підвищуючи голос
  • не квапити хворого, якщо він хоче відповісти вам - йому потрібен час на відновлення мови.

Забезпечення соціальної активності

Важливо забезпечити можливість спілкування та соціальної активності після інсульту. Це допоможе підтримати позитивний настрій та зберегти психологічне здоров'я.

Повернення хворого до звичного життя суспільстві позначається спеціальним терміном – соціалізація. Вона включає роботу в наступних напрямках:

  1. Регулярне спілкування.
  2. Якомога більш рання активація хворого, повернення до звичного життя. По можливості – відновлення працездатності.
  3. Емоційна підтримка. Навколишні повинні повністю приймати людину, незважаючи на її стан, що змінився.
  4. Надання необхідної інформації, яка допомагає пацієнтові вирішувати його проблеми.
  5. Максимальне включення до життя соціуму. Людина повинна відчувати себе потрібною, затребуваною, усвідомлювати, що вона приносить комусь користь.
  6. Якщо у хворого виникли стійкі порушення, які не вдається усунути, їх потрібно максимально компенсувати. Людина має жити повноцінним життям, незважаючи на втрату тих чи інших функцій.

По суті соціалізація починається в перші дні після інсульту, разом з реабілітаційним лікуванням.

Про що варто пам'ятати, якщо ви перенесли інсульт?

Деякі поради допоможуть вам швидше повернутися до звичного життя та відчути себе повноцінним членом суспільства:

Намагайтеся прийняти себе нового. Ви повинні жити нормальним життям тут і зараз, а не намагатися повернутись до «норми», яка була до інсульту.

Якщо ви опинилися прикуті до інвалідного крісла, це не привід замикатися у чотирьох стінах своєї квартири. Ви можете не тільки гуляти на свіжому повітрі, а й відвідувати громадські місця, багато з них пристосовані для людей з обмеженими можливостями.

Не соромтеся свого стану. Якщо ви відчуваєте, що оточуючі дивляться на вас якось не так, ви не повинні відчувати через це дискомфорт. Просто не приймайте на свій рахунок. У деяких випадках варто просто поговорити з людьми, які опинилися поряд, і пояснити, що у вас був інсульт. Нормальна людина віднесеться до цього з розумінням.

У всьому треба знати міру. Намагаючись жити активним життям, не потрібно вимотувати свій організм. Якщо ви почуваєтеся не дуже добре – краще відпочити.

Не будьте надто вимогливі. Концентруйтеся не на невдачах, а на успіхах, хай вони дуже невеликі. Можна завести «щоденник успіху»: записуйте в нього, що хорошого сталося за день, у чому ви досягли успіху.

Висновок

Догляд за людиною після інсульту вимагає уважності, турботи та розуміння. Важливо надати постраждалому всебічну підтримку як фізично, так і емоційно. Через обізнаність, терпимість та натхнення можна сприяти його швидкому і успішному відновленню.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті