Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Дієта при артриті: Як правильне харчування може зменшити біль

Якщо у вас артрит, ви напевно вже помітили, що біль змінюється в залежності від вашої дієти, рівня активності та навіть погодних умов. Деякі продукти можуть значно погіршити ситуацію.

Що можна їсти? | © Pexels

Підбір правильної дієти (Pexels)

Для боротьби з артритом варто включити до свого раціону продукти, які допомагають запобігти набрякам і навпаки, уникати вживання тих, що їх викликають. В цій статті ми розглянемо ключові аспекти дієти при артриті.

Артрит - це захворювання, яке супроводжується запаленням суглобів, що може призводити до болю, набряку та обмеження рухливості. Хоча дієта не може вилікувати артрит, правильне харчування може впливати на симптоми та загальний стан суглобів.

Основні принципи дієти при артриті

1. Омега-3 жирні кислоти

Омега-3 жирні кислоти, зокрема з риб'ячого жиру, можуть мати протизапальний ефект. Додавання рибних продуктів, насіння льону чи олії з насіння в дієту може сприяти зменшенню запалення в суглобах.

2. Антиоксиданти

Харчі, багаті антиоксидантами, такими як ягоди, чорниці, шпинат, ароматні трави та чай, можуть допомогти зменшити окислювальний стрес та запалення в організмі.

3. Куркума

Куркума - природний протизапальний препарат. Додавання куркуми в їжу або вживання куркумових добавок може допомогти зменшити симптоми артриту.

4. Вітаміни та мінерали

Важливо забезпечити достатній приплив вітамінів та мінералів, зокрема вітаміну С, що сприяє утриманню здоров'я суглобів, та вітаміну D для зміцнення кісток.

5. Зменшення продуктів, що сприяють запаленню

Деякі продукти можуть підсилювати запалення. Зменшення споживання цукру, насичених жирів, шкідливих трансжирів та підсолені продукти може бути корисним для контролю запалення в організмі.

6. Гідратація

Вода грає важливу роль у здоров'ї суглобів. Важливо пити достатню кількість води, щоб забезпечити оптимальну мастильність суглобів.

7. Обмеження алкоголю та кави

Високий рівень споживання алкоголю та кави може підвищувати ризик запалення. Мінімізація їх споживання може бути корисною.

8. Свіжі продукти

Ви також повинні пам'ятати про те, що краще купувати свіжі овочі та готувати їх самостійно, щоб повною мірою скористатися всіма корисними властивостями.

9. Обмеження солі

Сіль вживати можна - але в міру і краще за морську. Норма на добу – 15 гр., але сюди потрібно віднести і сіль, що міститься у продуктах (у середньому близько 10 гр.). Тобто, на "досол" залишається не більше половини чайної ложки. 

10. Спеції

Можна приправляти страви гвоздикою, імбиром, куркумою, базиліком, лавровим листом - вони сприяють зняттю болю в суглобах, сприятливо впливають на травлення і самопочуття.

ВАЖЛИВО! При артриті лікар може призначити прийом нестероїдних протизапальних препаратів (ібупрофену, німесуліду та ін.). Вони можуть спричинити зміни стану слизової оболонки шлунка. Тому важливо захистити його від кислот, що містяться в соках і свіжих фруктах: не вживайте їх на сніданок, використовуйте як перекушування.

Для того, щоб допомогти вам, ми склали список продуктів, які допоможуть перемогти артрит і покращать стан здоров'я. Варто додати до свого раціону ті, що допомагають зменшити біль та покращити рухливість суглобів та виключити «шкідників». 

Заборонені продукти при артриті

Кава. Кофеїн вимиває кальцій, необхідний суглобів.

Червоне м'ясо. Воно містить арахідонову кислоту, яка при попаданні в організм розпадається на речовини, що стимулюють процес запалення суглобів.

Шоколад, рафіновані продукти, трансжири (маргарин, майонез, тістечка, чіпси, картопля фрі). Ці продукти призводять до зайвої ваги, підвищеного навантаження на суглоби та порушення нормального кровообігу.

Солоні продукти (маринади, консерви, ковбаси). Зайва сіль відкладається у суглобах, призводить до набряклості.

Продукти, що містять соланін (томати, солодкий перець, баклажани). Вони викликають гострий біль у суглобах.

Чіпси, кола, гострий кетчуп та майонез – шкідлива їжа. Для тих, у кого артрит – тим більше.

Дозволені продукти при артриті

  • Супи на овочевих бульйонах

  • Ячна крупа, рис, пшоно, гречка

  • Білки курячих яєць (варені, омлет)

  • Сир, ряженка

  • Ягідні морси, соки, компоти

  • Квашена капуста

  • Горіхи, насіння.

Корисні продукти при артриті

Жирна риба (лосось, тунець, скумбрія). Містить омега-3 жирні кислоти, що беруть участь у процесі зняття запалення та вітамін D, необхідний для засвоєння кальцію.

Лляна олія. Містить омега-3, омега-6 та інші поліненасичені жирні кислоти, сприяє зняттю запалення та посилення захисних сил.

Зелені овочі (капуста, броколі). Містять вітамін С, кальцій, мідь, марганець. Останній бере участь у виробленні ферментів, що відновлюють хрящову тканину.

Червоні, помаранчеві, жовті овочі та фрукти. Містять каротиноїди, які знижують ризик захворювань суглобів, є антиоксидантами, а деякі з них – і полівітамінами А.

Соки, зелений чай. Багаті на антиоксиданти.

Риба на пару та овочі - це смачно та корисно.

Важливо пам'ятати, що кожна людина реагує на дієту індивідуально. Перед зміною харчових звичок важливо консультуватися з лікарем або дієтологом. Дієта при артриті може стати частиною комплексного підходу до управління симптомами, сприяючи збереженню мобільності та покращенню якості життя.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті