Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Артрит і психічне здоров’я - у чому зв’язок?

Артрит - це хронічне захворювання, яке вражає суглоби. При артриті відбувається запалення або дегенерація (руйнування) суглобів. Це викликає виснажливий біль.

Депресія. Причини, ознаки, методи лікування. | © Pexels

Депресія (Pexels)

Хронічний больовий синдром може збільшити ймовірність виникнення такого розладу психічного здоров’я як депресія. Вчені не впевнені у всіх зв'язках між артритом та психічним станом, але дослідження свідчать, що деякі з тих самих запальних процесів, що викликають ревматоїдний артрит, також пов'язані з депресією.

В ході обстеження хворих було виявлено, що всі мали психоемоційні розлади. Провідними синдромами були: тривожно-депресивний, астено-депресивний та іпохондричний.

  • Астено-депресивний синдром (39,47% хворих) проявлявся: зниженням активності та загального фону настрою, думками про свою неповноцінність, загубленим назавжди здоров’я та неможливістю вилікуватись. 

  • При тривожно–депресивному синдромі (46,15% хворих) в клінічній картині психічних розладів домінували тривожне ставлення до хвороби і тривожні переживання. Типовими були побоювання за здоров'я, страх ускладнень, що спотворюють, страх втратити працездатність. Ці думки супроводжувались роздратованістю, втомленістю, слабкістю, поганим сном, поганим настроєм і тривогою, плаксивістю, внутрішнім напруженням, приступами жаху. 

  • Іпохондричний синдром домінував у 14,11% пацієнтів. Іпохондричні пацієнти проявляли заклопотаність своїм здоров’ям, шукали в собі нові хвороби, відносились з підозрою до лікування, ліків та лікарів, що їх приводило до вигаданої небезпеки і нетерплячості.

Увага до свого емоційного та психічного стану є важливим аспектом вашого загального самопочуття та може навіть вплинути на те, як ви справляєтеся з ревматоїдним артритом. Деякі люди можуть відчути симптоми депресії після діагностики основного захворювання. Ці симптоми можуть зменшуватися, коли людина пристосовується до свого захворювання або лікує його. Водночас варто знати, що деякі ліки, які використовуються для лікування артриту, можуть спровокувати виникнення депресії. Якщо тривога, депресія або перепади настрою турбують вас, повідомте про це лікаря. Ваш лікар може дізнатися про ваші симптоми, поставити додаткові питання та запропонувати варіанти зміни способу життя, терапії та лікування.

Дослідження, опубліковане в журналі Psychosomatic Medicine, показало, що зв'язок між депресією та ревматоїдним артритом є взаємним. Біль при ревматоїдному артриті може посилити депресію, що у свою чергу ускладнює лікування симптомів ревматоїдного артриту. Частково це пов'язано з тим, що біль спричинює стрес, а стрес викликає викид хімічних речовин, що змінюють настрій. Коли змінюється настрій, виникає ефект доміно. Стає важче спати і може підвищуватися рівень стресу. Простіше кажучи, тривога та депресія посилюють біль або ускладнюють її подолання. Таким пацієнтам може бути важче адаптуватися до стану свого здоров’я, і вони можуть мати вищі витрати на медичне обслуговування, ніж ті, хто має лише одну з таких хвороб. Симптоми депресії можуть тривати навіть тоді, коли фізичне здоров’я людини покращується.

Що робити для покращення стану?

За словами вчених, підвищення фізичної активності - одне з рішень, яке може зменшити тягар депресії, тривоги і інших психічних розладів, пов'язаних з артритом.

Лікарі з США рекомендує освітні програми по самоконтролю людей з артритом і хронічним болем - від відповідних вправ до належного використання ліків.

Крім того, рекомендується проводити регулярні обстеження психічного здоров'я у пацієнтів з артритом і, при необхідності, направляти їх до психологів і психотерапевтів. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті