Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Шрифт Брайля - для чого потрібен і як використовувати?

Сліпим з народження, а також людям, які втратили зір, вочевидь, неможливо читати звичайні книжки.

Шрифт Брайля | © Pexels

Шрифт Брайля використовують люди з вадами зору (Pexels)

Шрифт Брайля - це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими та людьми з частковими та значними порушенням зору. Його також можуть використовувати сліпо-глухі.

Історія виникнення шрифту Брайля

До XVIII століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше продемонстрував свій метод навчання сліпих, за допомогою придуманого ним шрифту. У 1784 році в Парижі він відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою “Майстерня трудящих сліпих”.
Однак була одна проблема. Опуклі букви з витіюватими обрисами потрібно довго обмацувати, щоб зрозуміти яка саме це буква. Дочитавши речення до кінця, людина часто забувала, що було на його початку. Саме з цієї причини стали розробляти інші, спрощені обриси букв і навіть системи кодування.
Тому в 1831 році Джеймс Галл, шотландський книговидавець з Единбургу, впровадив трикутний тактильний шрифт. Англієць доктор Вільям Мун пішов ще далі і створив схематичний тактильний шрифт на основі латинського алфавіту, який і представив в 1845 році. Однак, не дивлячись на спрощеність зовнішнього вигляду, нові системи мали загальні недоліки: читати стало не на багато швидше, а вартість друку книг була дуже висока.
Луї Брайль змінив ситуацію докорінно. Хлопець в трирічному віці після травми почав стрімко втрачати зір. У шістнадцятирічному віці (1824) він розробив алфавіт із шести крапок, відомий сьогодні як шрифт Брайля. П’ять або менше крапок не дали б можливості скласти потрібну кількість комбінацій, а більша кількість не вмістилася б під пальцем. Алфавіт дозволяє скласти 63 комбінації – літери, цифри, розділові знаки.
У 1878 році на всесвітньому конгресі в Римі метод Брайля був затверджений, як кращий метод читання і писемності для незрячих людей.

Попри спроби вдосконалити шрифт Брайля в Америці, у 1918 класичний британський варіант алфавіту стає загальновизнаним для англійської мови, як і в усьому світі, де шрифтом Брайля користуються дотепер.

Як читати шрифт Брайля?

Сама азбука Брайля: три точки вниз і дві в ширину, конфігурації яких і визначають букви, а також цифри і нотні знаки. Написання даним шрифтом відбувається справа наліво, потім лист перевертається, і читання здійснюється вже зліва направо. Кожен знак у цьому випадку лягає під подушечку пальця людини, що при правильній постановці рук дозволяє читати і писати досить швидко.
Для письма за системою Брайля використовують прилад, який представляє з себе пластину і кришку. На пластині видавлені точки, а кришка містить отвори, через які здійснюється писання. Для нанесення точок використовують металічний грифель, що нагадує шило. Папір для письма незрячих дещо відрізняється від звичайного, він є більш щільним. 
Починати навчання краще з людиною, яка сама ним користується та вміє навчити інших. При хорошому відчутті можна читати 150 слів за хвилину.

 

З початком повсюдної комп’ютеризації у друкованих книг з’явилися альтернативи – наприклад, аудіо книги, мовні синтезатори і інтерактивні книги формату DAISY – теж аудіо, але з можливістю пошуку в тексті. Однак тифлопедагоги і активісти в один голос стверджують: повністю замінити друковану книгу не може ніщо. Дитина, яка не читає шрифтом Брайля, не зможе навчитися їм писати, і навіть дорослі без практики втрачають навик. Крім того, для сліпоглухонімих людей рельєфно-точкове письмо – єдине джерело інформації і спілкування з навколишнім світом. 

Використання технології Брайля

Існує багато способів застосування технології шрифту Брайля, окрім простого читання. Наприклад, Ford створили інтелектуальне смарт-вікно. З його допомогою люди із порушеннями зору зможуть візуалізувати пейзажі, що пропливають повз них, через дотик. Пристрій, який отримав назву Feel The View, має кнопку, натиснувши яку, користувач робить панорамний знімок. Потім фото, тільки монохромне, проектується на скло. Кожному відтінку сірого відповідає вібрація певної інтенсивності.

В травні 2023 року британський журнал Vogue вперше в історії випустив свій травневий номер, що надрукований шрифтом Брайля та який дозволяє прочитати його людям з вадами зору. Також людям з порушенням зору запропонували прослухати аудіозапис викладу журналу.
Команда стартапу ORamaна на початку 2023 року розробили рукавичку BrailleWear, що допомагає вивчати шрифт Брайля. Її приблизна вартість – 300 доларів. У рукавичці BrailleWear вбудований електронний модуль, розташований між великим і вказівним пальцями, який містить невелику камеру та світлодіодну лампу. Це світло світить на друковані точки Брайля під косим кутом. Кожна з них відкидає чорну тінь на білий папір.

Отриманий візерунок висококонтрастних тіней легко відображається на камері, що дозволяє штучному інтелекту зіставляти цей шаблон із відповідним шрифтом Брайля. З динаміку на рукавичці лунає синтетичний голос, що проговорює текст, написаний шрифтом Брайля. Так людина може навчитися самостійно розпізнавати символи на дотик.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті