Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Контузія. Причини, симптоми, лікування та ймовірні наслідки

Війна в Україні змусила українців познайомитися з новим і дуже небезпечним наслідком вибухів - контузією. Ця травма великою мірою стосується ураження нервової системи, яке не завжди одразу діагностують.

Контузія - її небезпека, прояви, варіанти допомоги | © Pexels

Як лікувати контузію (Pexels)

Що таке контузія?

Контузія може з’явитися від ударної хвилі від вибуху, або удару людини об воду чи землю. Відбувається струс чи забій головного мозку, розрив барабанної перетинки, легень або інших внутрішніх органів. Друга назва контузії – акубаротравма. 

Медики виділяють три ступені контузії:

  • легка — заїкання, тремтіння або поколювання кінцівок, погіршення слуху;

  • середньої тяжкості — відсутня реакція зіниць на світло, повна глухота, частковий параліч кінцівок;

  • важка — людина втрачає свідомість, має переривчасте дихання, судоми чи мимовільні рухи кінцівками, з її рота і вух може витікати кров.

Причому ризик розвитку тривалих симптомів контузії не пов’язаний зі ступенем тяжкості початкової травми.

Часто до діагнозу "контузія" ставляться зневажливо, ним нехтують як лікарі, так і самі пацієнти, а також військове командування. До цього підходять легковажно, мовляв, "руки й ноги є", отже, людину просто не вважають такою, що серйозно постраждала.

Таке нехтування може призводити до значних наслідків для здоров'я людей. Тому постраждалим дуже важливо звернутися по фахову медичну допомогу аби уникнути можливих ускладнень у майбутньому. До них належать порушення пам’яті, концентрації, погіршення сприйняття інформації.

Основні симптоми контузії

Основні ознаки контузії | © Pexels (Pexels)

Ознаками отриманої контузії можуть бути:

  • Втрата свідомості,

  • Головний біль, що розпирає,

  • Часті запаморочення,

  • Нудота і навіть блювання,

  • Забудькуватість, втрата пам'яті,

  • Підвищений артеріальний тиск,

  • Часте серцебиття і частий пульс,

  • Погіршення зору і проблеми, пов'язані з роботою зорових органів,

  • будь-яка зміна психо-емоційного стану після травми,

  • дезорієнтація в просторі.

Як допомогти контуженій людині

  1. Необхідно звільнити груди і комір людини від одягу, що стискає, і обережно перевернути на бік. При травмах голови можлива блювота або виділення слизу, крові чи спинномозкової рідини. Коли людина без свідомості лежить на боці, знижується ризик того, що вона захлеснеться.

  2. Якщо з носа чи вух витікала кров, їх слід обережно очистити від згустків. Якщо кровотеча триває, до вух і носа потерпілого варто вкласти кульки з вати.

  3. Негайно повідомити медиків про контузію, або самостійно транспортувати потерпілого до найближчого медпункту на носилках у положенні лежачи на боці.

Що категорично заборонено робити

Давати пити або робити штучне дихання. Це пов’язано з тим, що у людини можуть бути розриви внутрішніх органів.

Якщо вам необхідна підтримка друзів, порада експерта чи психолога або ви просто бажаєте поспілкуватися - ласкаво просимо до

Спільноти EnableMe Ukraine

Діагностика контузії

Контузія - захворювання досить серйозне, тому в першу чергу необхідно звернутися до лікаря за допомогою. Так, потрібно отримати консультацію у невропатолога, а пізніше у окуліста. Лікар, який буде займатися вашим лікуванням, повинен буде зібрати анамнез і провести огляд. Після первинного огляду, призначаються конкретні діагностичні процедури. Це може бути офтальмоскопия, ультразвукова діагностика, рентген, комп'ютерна томографії, тонометрія та інше.

Профілактика контузії

Профілактика контузії складається всього лише з одного пункту - дотримуватися всіх правил безпеки в місцях, де є підвищений ризик отримання травм. Якщо ж стався нещасний випадок і ви відчули симптоми контузії, негайно зверніться до лікаря. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням!

Лікування контузії

У більшості випадків при підтвердженні діагнозу призначають такі таблетки від контузії:

  • Вобензим.

  • Троксевазин.

  • Долгит.

Препарати від контузії є прикладами і можуть не підійти для вашого лікування. Для точного призначення препаратів зверніться за консультацією до лікаря.

Лікування контузії - це не багатоетапний процес, воно має лише одну мету, яка полягає в підтримці і збереженні всіх життєвих функцій людини в той час, поки він знаходиться без свідомості після отримання конкретних травм. Необхідно знати, що контужені люди, що знаходяться без свідомості, дуже безпорадні, адже можуть захлинутися навіть у калюжі дуже маленьких розмірів. Тому до приїзду медиків за ними повинен бути контроль.

Постраждалого від контузії відразу ж госпіталізують (проте це не стосується контузії, отриманої в легкій формі). Лікування легкого ступеня хвороби може відбуватися вдома, приймаючи ліки, виписані лікарем, і дотримуючись спеціального курсу лікування. Решта форми контузії вимагають стаціонарного лікування під постійним наглядом. Основна умова - це постільний режим. Для середньої форми контузії лікування триває від 1 до 3 тижнів, для важкої довше в залежності від стану самого пацієнта. Крім того, лікар може призначити для лікування снодійні та седативні препарати.

Можливі наслідки контузії

Наслідками можуть стати:

  • порушення кровообігу в мозку – адже руйнуються найдрібніші капіляри,

  • посилення внутрішньочерепного тиску, погіршення пам'яті,

  • формування рубців та спайок в мозку, що призводить до гальмування розумової діяльності,

  • підвищена чутливість організму до нервових подразників: агресія, тремор, паніка, втрата свідомості через звуки,

  • втрата слуху, втрата координації, відшарування сітківки тощо.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті