Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вступ до ВНЗ в Німеччині для українців. Правила та особливості

В Німеччині близько 400 вишів, майже всі вони державні. Навчання в них є безкоштовним, але є свої нюанси. В цій статті розкажемо про всі особливості вступу та навчання в вищих навчальних закладах Німеччини.

Як стати студентом в Німеччині | © Pexels

(Pexels)

Освіта в Німеччині

Українські випускники шкіл не можуть одразу після 11 класу вступити до ВНЗ, оскільки в Німеччині діти вчаться в школах 12-13 років. Українці з атестатом про повну загальну середню освіту мають зазвичай додатково провчитися один рік або у виші на батьківщині, або у коледжі підготовки до вищої освіти в Німеччині (Studienkolleg)  - і лише після цього вони здобувають право на вищу освіту в німецькому університеті.

Навчання в коледжі

Коледжі підготовки до вищої освіти є майже у всіх федеральних землях, але не в кожному місті. Таких коледжів у Німеччині лише близько трьох десятків. Весь список - тут. Подавати заявку зазвичай потрібно через виш, у якому ви хотіли б навчатися. Якщо ви не знайшли в списку потрібне вам місто, не засмучуйтеся - до одного коледжу "прикріплено" одразу кілька вишів.

Більшість коледжів - державні. Навчання переважно безкоштовне: студенти сплачують лише семестровий внесок - приблизно 170-400 євро за семестр. Викладання відбувається німецькою мовою, тому потрібно її знати хоча б лише на рівні B1. Для зарахування до коледжу необхідно скласти вступний тест з німецької мови або профільного предмета.

У коледжі існує кілька напрямків курсів, які можна обрати залежно від спеціальності, яку Ви хочете вивчати у ВНЗ Німеччини.

Курс М: медицина, фармацевтика, біологія.

Курс T: математичні, технічні або природничі науки.

Курс W: Економічні, соціальні та політичні науки.

Курс G / S: Гуманітарні науки, філологія, соціальні та політичні науки.

Випускники всіх курсів можуть вступати до університетів прикладних наук Fachhochschule, випускники M-, T-, W-, G-, S- Kurs можуть вступати до всіх університетів.

Після закінчення навчання у штудієнколегі студенти складають іспит Feststellungsprüfung (FSP), який дає можливість вступати до ВНЗ на всій території Німеччини.

Диплом українського коледжу не визнається у Німеччині нарівні зі школою та університетом.

Якщо після двох років коледжу ви отримали атестат, вам актуальна інформація для випускників шкіл.

Якщо ви не отримали атестату про повну середню освіту, то ви можете піти до німецької школи або на середньоспеціальну освіту Au Stimmung.

 

Навчання в університеті

Ознайомитися з університетами можна на сайті hochschulkompass.de. Крім того, на платформі "Zeit Campus" можна ознайомитися з поточним рейтингом закладів вищої освіти Німеччини CHE Hochschulranking. У переліку майже 300 університетів країни, а оцінки виставляли студенти й викладачі.

В університетах студенти сплачують невеликий семестровий внесок у розмірі 100-350 євро. Виняток – земля Баден-Вюртемберг. Додатково до семестрового внеску стягується оплата 1500€ у семестр (скасовано для українців з літнього семестру 2022 року).

Подавати документи можуть лише ті студенти, що закінчили після школи мінімум один курс українського ВНЗ або пройшли німецьку підготовчу програму Studienkolleg.

Також для вступу до ВНЗ необхідно  добре володіти німецькою мовою (або англійською – для тих, хто вирішив обрати англомовну програму). Орієнтовний рівень: В1–С1.

Щоб здобути вищу освіту в Німеччині, не потрібно складати ніяких додаткових іспитів. Виняток – лише деякі творчі спеціальності, де зазвичай потрібно надати портфоліо, або подібні матеріали.

Список документів досить великий та індивідуальний.

Це можуть бути:

  • шкільний атестат із додатком;

  • мовні сертифікати;

  • мотиваційний лист;

  • автобіографія;

  • фотографії;

  • диплом про вищу освіту з додатком (або копія наказу про зарахування для тих, хто ще вчиться);

  • інші в залежності від конкретно вашої ситуації, обраної спеціальності і т. п.

Крім того, якщо ви збираєтесь вступати до кількох ВНЗ – потрібно буде збирати різні пакети документів.

Навчальний рік у закладах вищої освіти Німеччини поділяється на два семестри: зимовий (починається у вересні/жовтні) та літній (починається в березні/квітні). Якщо ви починаєте з нуля, то вам, найімовірніше, доведеться розпочати навчання в зимовому семестрі, тому що в літньому семестрі починається лише невелика кількість навчальних програм. Для початку навчання з зимового семестру зазвичай необхідно подати заяву до 31 травня того ж року. Якщо цього ж року ви отримуєте шкільний атестат, то термін подання заяви зазвичай продовжується до 15 липня. Подати документи на літній семестр зазвичай необхідно до 15 січня.

Навчання англійською в Німеччині для українців

У Німеччині можливе навчання як німецькою, так англійською мовами. Вибір англомовних спеціальностей досить широкий. Якщо Ви хочете вчитися в Німеччині англійською мовою, потрібно надати сертифікат іспиту про здачу англійської мови, як правило, TOEFL або IELTS.

Навчання німецькою

В університетах Німеччини не існує вступних іспитів, достатньо лише довести, що рівень німецької вступника підходить для навчання. Для цього необхідно надати сертифікат одного з наступних німецьких мовних іспитів:

  • TestDaF (мінімум з усіма 4);

  • DSH 2, або DSH 3.

  • Іспит німецького культурного центру ім. Гете;

  • Великий або Малий мовний диплом (Kleines oder Großes Sprachdiplom des Goethe-Instituts);

  • Мовний диплом Конференції міністерств культури другого ступеня (Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz – Stufe II.).

Умови проживання для студентів

Практично при всіх німецьких ВНЗ є зручні студентські кампуси з досить розвиненою інфраструктурою, але місця в них отримує лише обмежена кількість студентів. Кімната в гуртожитку коштує 200–300 євро на місяць. Деяким за такі гроші вдається знімати окреме житло за межами кампуса. Дуже популярна форма оренди – WG (Wohngemeinscfiaft), коли студенти об’єднуються та знімають одну квартиру на кілька людей.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті