Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Де українцям можна отримати безкоштовне навчання за кордоном

Країни світу вже третій рік підтримують українських біженців. Українці з тимчасовим захистом отримують пільги в різних сферах життя, зокрема в навчанні у вузах.

Дівчина в школі з навушниками та текою | © Pexels

Навчання українців (Pexels)

Іноземні виші не лише дають змогу студентам з України здобути вищу освіту, а й підтримують науковців, створюють курси з вивчення мов для людей різного віку та пропонують безплатні лекції.

Почати пошук доступних закладів освіти можна з чат-бота @EducationUaBot, розробленого командою Міністерства освіти та науки України за підтримки Швейцарії у партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE. Тут ви знайдете інформацію про дошкільну, шкільну, вищу освіту, мовні курси, викладацьку діяльність в 31 країні світу.

Також, можна скористатися англомовною пошуковою освітньою платформою Erudera. Тут ви знайдете список університетів, які приймають українців на навчання, а також дізнаєтеся про види допомоги, які надають вищі країн світу.

Освітні ініціативи країн, що підтримують Україну

Допомога українським студентам і науковцям може бути запропонована не тільки навчальними закладами, а й на державному рівні.

Латвія

Університети Латвії відкриті для студентів з України. Студенти можуть продовжити навчання в обраному університеті в Латвії або бути інтегрованими в процес навчання в Латвії на основі принципу мобільності, при якому ви можете вибрати курси, які відповідатимуть вашій програмі вдома. Кожен університет організовує процес по-своєму, тому ви можете обрати університет за вашим напрямком навчання зі списку тут і зв’язатися з ним безпосередньо, щоб дізнатися більше про процес вступу та додаткові механізми підтримки, які вони пропонують для студентів з України.

Фінляндія

Фінський університет Аалто пропонує науковцям з України до кінця 2024 року можливість продовжити в них свою академічну роботу. Виш надає 20 тимчасових посад для дослідників, які працювали в українських університетах і чия робота була перервана війною.

Проєкт із підтримки України міністерства освіти та культури Фінляндії HERE Ukraine! пропонує безоплатне навчання у трьох університетах прикладних наук: Haaga-Helia, Laurea та Metropolia. Це онлайн-курси тривалістю два місяці, по завершенню яких можна отримати сертифікат і використати його для здобуття ступеня бакалавра або магістра в українських університетах або інших університетах Фінляндії. Перевірте на сайті, які з курсів відкриті для реєстрації на 2024 рік. Усі курси безкоштовні. Щоб взяти участь, ви повинні бути іммігрантом у Фінляндії під тимчасовим захистом.

Чехія

Університет Масарика залучив до допомоги Україні у різних сферах через MUNI 1 020 волонтерів, отримав 1 324 тис. крон на освіту та гуманітарну допомогу, підтримав нинішніх студентів МУ з України стипендії, виплативши 1 093 тис. крон у 2022 році. Він також надав роботу і уклав трудові відносини з більш ніж сотнею співробітників з України.

Окремі факультети призначають стипендії своїм українським студентам на підставі Заходу Університету Масарика № 3/2023 . Університет Масарика все ж розраховує на виплату стипендій українським студентам у 2024 році. За додатковою інформацією звертайтеся до навчального відділу або іноземного відділу вашого факультету.

Платформа Study in Czechia надає інформацію про стипендії для студентів у різних вишах, пропозиції для науковців та освітян, а також просто корисні посилання для життя українців у Чехії. Є пропозиції навчання для людей з інвалідністю.

Словаччина

Програма „FreeStudent” представляє Європейську освіту. Програма передбачає безкоштовне навчання українських студентів у Словацькій Республіці, яке фінансується урядом Словаччини. Програма має україномовний сайт, де одразу можна подати заявку на вступ. Там можна звернутися до консультантів програми Free Student, які допоможуть вибрати навчальний заклад і спеціальність, оформити документи та підготуватися до вступу.

Польща

Польське національне агентство з питань академічного обміну NAWA пропонує українцям продовжувати здобувати вищу освіту у вишах польською або англійською мовами. Крім того, на сайті агентства є інформація про фінансову підтримку та соціальні виплати українцям, психологічну та медичну допомогу, гарячі лінії та роз’яснення про Європейський паспорт кваліфікацій для біженців — документ, що підтверджує особу та отримання освіти, якщо українські документи були втрачені.

Нідерланди

Holland Scholarship — стипендія, що фінансується Міністерством освіти, культури та науки Нідерландів, а також кількома нідерландськими університетами. Студенти можуть здобути ступінь бакалавра або магістра. Щоб потрапити на конкурс, громадянство кандидата не має належати до Європейської економічної зони, кандидат має подати заявку на програму бакалавра або магістра з денною формою навчання в одному з нідерландських вищих навчальних закладів, які беруть участь. Також майбутній студент повинен не мати ступеня освітнього закладу в Нідерландах. Прийом заявок на 2024-2025 навчальний рік відкрито. Будь ласка, перевірте веб-сайт закладу, до якого ви хочете подати заяву, щоб дізнатися кінцевий термін(и).


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті