Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вступ до вищого навчального закладу для українців в Італії

До Італії щороку приїжджають абітурієнти зі всього світу для вступу в університети. Італійські художні та дизайнерські спеціальності є найбажанішими та найпрестижнішими. А самі будівлі університетів виглядають як витвори мистецтва.

Як стати студентом в Італії | © Pexels

(Pexels)

Дипломи ВНЗ, отримані в Італії, мають питому вагу, тому випускники українських шкіл можуть впевнено обирати навчальний італійський заклад для отримання вищої освіти.

Привілеї університетів Італії

  1. Вартість навчання.

У порівнянні з іншими європейськими внз, вартість навчання в Італії не є занадто високою. Вона може коливатися у межах 2000 - 5000 євро на рік.

  1. Високий рівень знань.

Особливо це стосується таких спеціальностей, як дизайн та архітектура, в цих напрямках італійськи виші є чи не найкращими в Європі

  1. Англомовні програми

Через те, що в країні навчається все більше іноземних студентів, за останні роки кількість англомовних програм збільшилася майже в 2 рази.

  1. Свобода вибору.

Більшість курсів при навчанні студент зможе обирати самостійно за своїми інтересами, освітні програми не фіксовані.

Як українцю вступити до університету в Італії

Італія - колиска Болонського освітнього процесу. Тому абітурієнту для вступу в ВНЗ на бакалавріат необхідно мати 12-річну середню освіту, до магістратури - 15 річну.

Тому українськи випускники шкіл можуть піти одним з таких шляхів:

  • Вступити до університету в своїй країні, відучитися один рік і після цього подавати документи до італійського внз;

  • Вступити в будь-який інший навчальний заклад (наприклад, коледж), щоб заповнити пробіл (зверніть увагу, що не всі університети підтвердять дипломи українських коледжів);

  • Закінчити програму міжнародного бакалавріату (IB) або A-Levels;

  • Вступити на підготовчу програму в Італії - Foundation Course. Цей курс якраз на один рік, для абітурієнтів пропонується два напрямки на вибір - Science або Humanities. Перший розрахований переважно для продовження навчання з технічних спеціальностей, другий - з гуманітарних. Це відмінна основа для продовження навчання на бакалавраті в Європі та занурення в італійський спосіб життя.

Підготовчі курси (corsi propedeutici) розроблені спеціально для іноземних студентів, щоб допомогти їм подолати розрив між системою освіти в Італії та рідній країні абітурієнта, а також успішно скласти вступні іспити перед вступом до університету. Головною перевагою таких курсів, крім підготовки до навчання в Італії, вважається той факт, що багато університетів дозволяють не складати вступні випробування випускникам своїх підготовчих програм.

Навчальний план зазвичай складається з занять італійською і / або англійською мовою, а також предметів за обраним напрямом. Вимоги із знання англійської мови - IELTS 6.0 – 6.5

В деяких університетах при прийомі студентів передбачено  вступні іспити на окремі спеціальності: архітектура, інженерія, медицина та ін.

При вступі від іноземних абітурієнтів не завжди вимагається мовний сертифікат. Замість цього для зарахування до італійського університету необхідно скласти мовний іспит з італійської мови. Він, як правило, відбувається в кінці серпня, на початку вересня.

Навчання на програмах магістратури і бакалаврату починається в жовтні (виняток - University of Pisa, а також програма МВА, що стартує з січня).

Документи для вступу

Для подання заявки на бакалаврат або магістратуру до італійського ВНЗ потрібно підготувати приблизно однаковий пакет документів:

 

  • Апостильовані та перекладені на італійську атестат про середню освіту та диплом про вищу освіту (для магістратури),

  • Апостильовані та перекладені на італійську мову шкільний атестат, диплом коледжу або довідка про успішне закінчення 1 курсу університету (якщо вступаєте на бакалавр з України, без проходження Foundation Course),

  • Dichiarazionne di valore - важливий документ, який не має аналогів в українській системі, підтверджує, що дипломи прийняті та визнані в італійській системі (потрібно як для бакалаврату, так і для магістратури),

  • Мовний сертифікат (якщо навчання англійською мовою - IETLS, TOEFL, якщо навчання італійською - CILS, але є ВНЗ, які не вимагають підтверджень знань мови),

  • Резюме (CV) - чітко структурована розповідь про себе та свій життєвий шлях: навчання, стажування, благодійність, робота, навички та ін.,

  • Мотиваційний лист (щиросердне визнання на тему "Чому я хочу вчитися у вашому університеті і саме на цій спеціальності?"),

  • Рекомендаційні листи (для магістратури в ідеалі 2 листи від роботодавців та/або викладачів та інших людей, які бачили, як ви себе виявили в навчанні чи роботі; для бакалаврату не завжди запитують),

  • Портфоліо (на вимогу),

  • Результати вступних випробувань (проводяться як на етапі вступу на бакалаврат, так і в магістратуру, але не на всі спеціальності та не у всі ВНЗ).

Італійська система вищої освіти включає кілька типів вищих навчальних закладів:

  • Університети (Università) та політехнікуми (politecnici);
  • Вищі школи мистецтв (Istituzioni AFAM – Alta Formazione Artistica e Musicale)*;
  • Вищі технічні університети (Istituti Tecnici Superiori).

Зверніть увагу, що школи мистецтв часто висувають набагато більш високі вимоги для відбору студентів, включаючи можливі обмеження за віком. Крім цього, програми підготовки тут можуть тривати до трьох років. В кінці навчання студенти складають фінальний іспит і отримують сертифікат про закінчення курсу.

Стипендії і гранти університетів Італії

В Італії для іноземних студентів існує великий вибір стипендій та грантів:

Державні стипендії

Міністерство закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії пропонує стипендії для студентів шкіл мистецтв, для тих, хто навчається у магістратурі та докторантурі, а також окремі гранти для фінансування наукових досліджень. Стипендії покривають оплату за навчання, страхування здоров'я і побутові витрати. Студенти можуть отримувати матеріальну допомогу протягом трьох, шести або дев'яти місяців. Претенденти повинні знати італійську мову на рівні не нижче, ніж А2 (для англомовних програм) і вище і бути молодшими 35 років. Подача заявок на урядові стипендії відкривається в березні-квітні кожного року.

Стипендії університетів

Практично всі виші Італії пропонують іноземним і місцевим студентам різні стипендії. Наприклад, Болонський університет (Università di Bologna) щорічно вручає гранти розміром 11000 EUR студентам бакалавріату та магістратури, а Міланський технічний університет (Politecnico di Milano) - розміром від 5000 до 10000 EUR.

Приватні гранти

Деякі компанії також надають іноземним студентам матеріальну допомогу. EDISU - це регіональна некомерційна організація, що підтримує студентів, які вже вступили до внз адміністративної області  П'ємонте на північному заході Італії. Рішення про надання фінансових коштів і розміри матеріальної підтримки виноситься на підставі економічної ситуації студента і його академічних досягнень. Інша організація - ER.GО – створена італійською державою для студентів, що навчаються в школах мистецтва і музики в регіоні Емілія-Романья.

Стипендіальна програма CRUI

Починаючи з 2016 року Міністерство внутрішніх справ та Конференція ректорів італійських університетів (CRUI) щороку надають 100 стипендій біженцям та особам, які потребують додаткового захисту. Інформацію про виділені стипендії публікують на початку липня.

Стипендіальна програма DSU

Міністерство освіти, університетів і наукових досліджень (MIUR) щороку виділяє гранти на право на навчання в університеті (DSU). Оплата грантів здійснюється через спеціальний фонд, який називається "Єдиний фонд добробуту студентів і права на навчання".

Ці стипендії доступні для всіх студентів (громадян Італії та іноземних держав) залежно від економічних потреб і певних вимог до заслуг. Для біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, існують певні спрощення, пов'язані з сертифікацією доходів, щоб продемонструвати економічну потребу.

Управління грантами здійснюється на рівні регіонів, тому умови можуть відрізнятися залежно від регіону.

Терміни подання заяв зазвичай відкриваються на початку червня і відкриті протягом усього літа, точні терміни визначаються в кожному окремому регіоні. Інформацію про пропозиції стипендії у вашому регіоні або для вашого університету можна знайти на вебсайті DSU http://www.dsu.miur.gov.it/.

Студенти з інвалідністю

Міністерство освіти Італії спільно з Міністерством технологічних інновацій прийняли програму підтримки розвитку електронної освіти для осіб з ОВЗ і інвалідністю під назвою «Нові технології та інвалідність», цей проект активно розвивається. Він спрямований на створення бази даних про національні, європейські та міжнародних практиках підготовки студентів-інвалідів для використання викладачами та іншими особами; проведення спеціального навчання операторів (викладачів), які працюють в системі електронної освіти; збільшення кількості технологічних і програмних засобів для навчання осіб з інвалідністю; проведення досліджень і збільшення досвіду в електронному навчанні інвалідів.

При навчанні в університетах для студентів з ОВЗ і інвалідністю формується «План індивідуального навчання». Виходячи з цього Плану, команда фахівців: викладач, психолог, лікар, асистент, координує свою роботу зі студентом, спрямовану на соціалізацію, отримання освіти та відповідної кваліфікації, подальше працевлаштування. В італійській інклюзивної системі існують спеціальні помічники: освітні, культурні, що організують комунікації учнів. Помічники в галузях освіти і культури сприяють соціальній інтеграції студентів з інвалідністю, заохочують самостійність, надають підтримку учням і допомогу в побутових питаннях особистої гігієни та харчування, асистують при проведенні лабораторних робіт, допомагають переміщатися і брати участь у позанавчальних заходах, допомагають в навчальному процесі.

Вищі навчальні заклади Італії

Болонський університет / L'Alma Mater Studiorum - Università di Bologna

Катанійський університет / L'Università degli Studi di Catania

Мессінський університет / L'Università degli Studi di Messina

Міжнародний університет Венеції / La Venice International University (VIU)

Міланський державний університет / L'Università degli Studi di Milano

Міланський університет “Бікокка” / L'Università degli Studi di Milano-Bicocca

Міланський технічний університет / Il Politecnico di Milano

Неапольський університет імені Фрідріха II / L'Università degli Studi di Napoli Federico II

Падуанський університет / L'Università degli Studi di Padova

Палермський університет / L'Università degli Studi di Palermo

Папський Латеранський університет / La Pontificia Università Lateranense

Папський університет святого Томи Аквінського / La Pontificia Università San Tommaso d'Aquino

Пізанський університет / L'Università di Pisa

Римський університет ла Сапієнца / La Sapienza - Università di Roma

Сієнський університет / L'Università degli Studi di Siena

Туринський університет / L'Università degli Studi di Torino

Університет Ареццо / L'Università di Arezzo

Університет Барі / L'Università degli Studi di Bari “Aldo Moro”

Університет Бергамо / L'Università degli Studi di Bergamo

Університет Верони / L'Università degli Studi di Verona

Університет Віченци / L'Università a Vicenza

Університет Генуї / L'Università degli Studi di Genova

Університет Луїджі Бокконі / L'Università commerciale Luigi Bocconi

Університет Павії / L'Università di Pavia

Університет Парми / L'Università degli Studi di Parma

Університет Тренто / L'Università degli Studi di Trento

Урбінський університет / L'Università degli Studi di Urbino “Carlo Bo”

Флорентійський університет / L'Università degli Studi di Firenze


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті