Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вища освіта для українців в Чехії

З моменту російського вторгнення в Україну, Чехія прихистила більше 350 тис. українських громадян. За офіційною інформації МВС, у Чехії вікової категорії від 15 до 18 років могло бути до 26 тисяч українських учнів. Багатьом з них, а також абітурієнтам, що перебувають в Україні та інших країнах Європи, буде актуальною інформація про вступ до вищих навчальних закладів.

Як стати студентом в Чехії | © Pexels

(Pexels)

Чеська освіта характеризується високою якістю та доступністю навчальних програм, а ВНЗ країни входять до складу верхніх рядів світових освітніх і наукових рейтингів. Вступом до Чехії цікавиться чи не кожен другий українець – а все через те, що Чехія належить до країн, де іноземні абітурієнти навчаються за рівними умовами із громадянами ЄС.

Переваги навчання в Чехії

  1. Безкоштовне навчання в державних університетах (лише чеською мовою).

  2. Прості умови вступу до університету.

  3. Диплом, який визнається світом.

  4. Поточні витрати на проживання та харчування нижче у порівнянні з іншими європейськими країнами.

Особливості вступу та навчання

ВНЗ Чехії діляться на дві групи: приватні і державні. У приватних зосереджена велика кількість англомовних програм. Відповідно, викладання та складання іспитів організовані англійською мовою і для успішного навчання в такому середовищі необхідна наявність сертифікату про відмінне володіння іноземною мовою. У державних ВНЗ представлені програми чеською мовою. Для отримання безкоштовної освіти в державному ВНЗ українському абітурієнту необхідно вивчити чеську мову та здати спеціальний мовний іспит, після якого почнеться процес розгляду навчальним закладом документів вступника. 
Діти в школах Чехії навчаються 13 років, тому українські абітурієнти мають один рік після закінчення школи, щоб пройти мовні курси з вивчення чеської чи поглибити свої знання з дисциплін, необхідних для вступу.
При виборі платної освіти знання чеської мови не є обов’язковим.
Можна розглянути варіант закінчення в Чехії старшої школи та отримання національного диплома «Maturita». В такому випадку зарахування на безкоштовну програму майже гарантовано, адже з дипломом «Maturita» мовна компетентність абітурієнта ні у кого не викликає сумнівів.
В чеських вишах існують 3 форми навчання:

  • Очна
  • Заочна
  • Комбінована.

Університетські освітні програми надають можливість студентам самостійно обирати курси для відвідування та розподіляти академічне навантаження.

Вступ до вищого навчального закладу

Система освіти в Чехії відрізняється від української. У чеських вишах, щоби вступити на певну спеціальність потрібно складати іспити в університеті. Причому для кожної спеціальності окремо. Та перед цим вступники повинні заповнити заявку на іспити. Реєстрація зазвичай є платною (деякі університети спростили плату для українців). Деякі заклади дозволяють вибрати дві-три навчальні програм в одній заяві. Загалом майбутні студенти можуть подати заявку на кілька навчальних програм у декілька університетів і факультетів.

Зазвичай кінцевий термін подання заявки на вступ коливається між лютим та квітнем. Однак найкраще перевірити на сайті вишу, щоби не пропустити.

На сайті Study in the Czech Republic можна знайти форми заявок для реєстрації на іспити університету, в розділах “Pro uchazeče” або “E-přihláška”.

Щоб зареєструватися на вступні іспити, необхідно пройти кілька кроків:

  1. Заявку здебільшого подають онлайн. Університети використовують систему електронних форм, що дозволяє студентам відстежувати статус своєї заявки впродовж усього процесу;

  2. У анкеті необхідно вказати: ім’я, адресу, номер соціального страхування, назву університету, факультет і напрям навчання, дані про навчання в середній школі (університети також можуть вимагати огляд оцінок ключових предметів);

  3. Деякі університети просять роздрукувати анкету, підписати її та надіслати поштою до університету чи факультету разом із необхідними документами;

  4. За кожну заявку потрібно сплатити адміністративний збір (від 400 до 600 Kč) не пізніше визначеного кінцевого терміну;

  5. Про подальші кроки університет вам повідомить через систему онлайн-реєстрації та листом або електронною поштою.

Документи для вступу

Абітурієнтам необхідно підготувати такі документи:

  • Заява про вступ до ВНЗ, написана особисто абітурієнтом

  • Атестат + Доповнення (оригінал) про закінчення 11 класу

  • Документ про нострифікацію атестата

  • Закордонний паспорт

  • Мед. довідка форма № 086/о

  • 2 фотографії формата 3*4

Процес нострифікації атестата можна пройти в Міністерстві освіти. Для цього необхідно:

  1. Легалізувати атестат в Міністерстві юстиції чи поставити апостиль в Міністерстві освіти

  2. Перевести на чеську мову

  3. Нотаріально завірити у державного нотаріуса.

Після зарахування в ВНЗ, необхідно підготувати:

  • Документ з навчального закладу, який підтверджує, що студент був зарахований на навчальну програму за певним напрямом.

  • Документ про забезпеченість місцем проживання. Це може бути довідка зі студентського гуртожитку або договір оренди квартири в чеському місті.

  • Довідка з банку, що підтверджує, що на рахунку студента присутній необхідний залишок коштів. Мінімальний розмір становить 81 400 крон.

  • Довідка про несудимість, яку потрібно отримати в МВС. Цей документ буде виготовлятися протягом місяця, тому його потрібно запитувати заздалегідь.

Якщо на навчання за кордоном після 11 класу направляється студент у віці молодше 18 років, батьки повинні оформити згоду на його виїзд за кордон у нотаріуса.

Вартість проживання в Чехії

Якщо Ви будете вчитися в Празі, то зможете оселитися в гуртожитку за 250 EUR на місяць. Для студентів з Брно щомісячне проживання дешевше – від 150 до 200 EUR. На харчування, проїзд і витрати на канцелярські товари буде потрібно до 250 EUR щомісяця. Таким чином, щомісяця проживання в Чехії буде обходитись до 500 EUR (Прага). У Брно дешевше.

Стипендія за хороше навчання

Рішення про виплату стипендії за хороше навчання кожен вищий навчальний заклад приймає в індивідуальному порядку. Ці стипендії можуть бути одноразовими або щомісячними. Вони присуджуються студентам з гарною успішністю.

Допомога студентам з інвалідністю

Комітет доброї волі Ольги Гавлової допомагає дітям з інвалідністю, із соціально незахищених сімей та з дитячих будинків навчатися у середніх школах та університетах Чехії. Головний партнер проекту – банк ČSOB.

Благодійний фонд Лівії та Вацлава Клаусів надає стипендії студентам з важким соціальним становищем або інвалідністю, а також дітям із дитячих будинків. Стипендії надаються для навчання як у Чехії, так і за кордоном. З 2004 року фонд підтримав близько 200 студентів.

The Kellner Family Foundation – сімейний фонд Петера та Ренати Келлнерових. Надають стипендії учням гімназії Open Gate, а також гранти на здобуття вищої освіти в чеських та закордонних вишах. В основному допомога здійснюється соціально незахищеній категорії учнів.

Чеський технічний університет у Празі забезпечує студентів, які мають інвалідність по зору, спеціальним пристроєм під назвою OrCam MyEye 2, який значно спрощує навчальний процес. В основі принципу роботи цього пристрою – штучний інтелект, за допомогою якого відбувається перетворення візуальної інформації на голос у режимі реального часу.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті