Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Студентське життя в Словаччині

Отримання вищої освіти в Словаччині приваблює українських абітурієнтів, оскільки воно може бути безкоштовним, не вимагає особливої підготовки (окрім знання словацької чи англійської), по закінченню студенти отримують міжнародні дипломи.

Життя студентів у Словаччині | © Pexels

(Pexels)

У Словаччині в школі навчаються до 18 років, тож у українців є 1-2 роки після закінчення школи для вивчення словацької мови, адже знання мови на рівні В1-В2 є необхідною умовою для безкоштовного навчання в державних вищих навчальних закладах Словаччини. В усіх інших випадках (навчання англійською, заочна форма, приватний внз) - для отримання освіти доведеться платити.

Особливості навчання в словацькому університеті

Словаччина є однією з небагатьох європейських країн, де українським абітурієнтам не потрібно складати іспити, щоб підтвердити раніше здобуту освіту, але потрібна нострифікація.

Однією з особливостей цієї країни є те, що для вступу до ВНЗ Вам буде потрібен довірений регіональний представник – резидент Словаччини, який на місці здійснюватиме представництво Ваших інтересів в країні.

До Міністерства освіти Словаччини подається стандартний пакет документів та через 1-2 місяці виноситься рішення. Для нострифікації потрібна еквіваленція — переклад оцінок (у Словаччині інша система оцінювання знань).

Вивчення словацької мови - базовий етап підготовки до вступу. Незважаючи на те, що 85% ВНЗ не вимагають сертифіката про рівень володіння мовою, її все ж необхідно знати. Крім того, це допоможе Тобі:

  • Відчувати себе більш впевнено в суспільстві та на заняттях;

  • Вивчати більшу кількість інформації;

  • Менше зусиль витрачати на навчання і розуміння оточуючих;

  • Знайти більше друзів;

  • Відкрити більше можливостей при працевлаштуванні.

Левова частка словацьких ВНЗ передбачає для студентів можливість персонального коригування програми освіти. Крім основних програм кожен студент вибирає і додаткові, наприклад, лінгвістичні курси. Інститути Словаччини гарантують успішним студентам працевлаштування в одній з країн Європейського Союзу.

Отримати оцінку за хабар тут не вдасться. Освітня програма, крім лекцій, включає підготовку до семінарів, практичні заняття, самостійну розробку різних проектів і презентацій. На відміну від вітчизняних ВНЗ тут відсутній будь- який контроль за вашою діяльністю, ви самостійно розпоряджаєтесь своїм часом. Студенти університетів мають можливість брати участь в семінарах і конференціях, зустрічатися з цікавими людьми, слухати їхні лекції і т.д., що дозволяє їм бути в курсі новітніх технологій та наукових досягнень в обраній ними сфері. Можливі також поїздки на виставки і конференції в інші європейські країни.

У Словацькій республіці існує три види стипендій, що надаються як з державного бюджету, так і з власних ресурсів університетів. 

  • Соціальна. Соціальна підтримка допоможе покрити частину витрат на навчання. Вона призначена для учнів денної форми першого та другого курсу, які проживають в Словаччині. Заява на її отримання подається на початку навчання. Зазвичай цей вид стипендії призначається особам сиротам, особам з інвалідністю, вдовам або вдівцям. 

  • Мотиваційна. Інструмент підтримки студентів є фінансовою винагородою за відмінні результати студента у навчанні, дослідженнях, мистецтві чи спорті, у будь-яких сферах, де студент захищає честь ВНЗ та підтримує його високу репутацію. 

  • Спеціальна. Призначається деканом факультету студентам з особливо хорошими чи видатними знаннями певного предмета. Конкретні суми та умови отримання можна дізнатися в деканаті факультету. 

Житло для студентів

Оптимальний варіант для проживання студентів під час навчання - гуртожиток, який надає практично кожен ВНЗ.

В гуртожитках Словаччини хороші умови: в кімнаті, зазвичай, двоє студентів, кімнати мають всі необхідні меблі, санвузол знаходиться або в кімнаті, або в блоці, або на коридорі - від цього залежить ціна кімнати в гуртожитку. Зазвичай, біля гуртожитку є їдальня, часто – спортзал для студентів за смішною ціною.

В Словаччині мало справжніх «кампусів», які схожі на студентське містечко. Гуртожитки розкидані по місту, але, зазвичай, доволі близько до корпусу університету (5-10 хвилин пішки).

Ціна за місце в гуртожитку Словаччини може коштувати від 33 до 100 євро/місяць.

Все залежить від міста, гуртожитку, кількості людей в кімнаті.

Приклади цін:

  • Пряшівський університет в Пряшеві: 70 євро за кімнату для трьох, 65 євро за кімнату для чотирьох.

  • Технічний університет в Кошице: ціни за кімнати від 60 до 70 євро за кімнату для двох.

  • Жилінський університет в Жиліні: від 59 євро за кімнату для трьох, 88 євро за кімнату для двох.

  • Університет Коменського в Братиславі: ціни від 70 до 90 євро за кімнату для двох або трьох; залежить від блоку і стану кімнати.

Варто зауважити, що в деяких університетах оплата йде за 3 місяці, в деяких відразу за півроку, треба бути до цього готовим і фінансово.

Дехто вважає за краще орендувати інший тип житла: кімната в приватному будинку, квартирі або оренда повноцінного житла. Тут ціни відрізняються, становлячи від 120 євро на місяць за місце в кімнаті. Важливо розуміти, що чим віддаленіша квартира від університету, тим більше часу і коштів знадобитися на те, щоб дістатися до місця навчання. Це не завжди позитивно відображається на студентах, оскільки моральна втома негативно відбивається на засвоєнні знань (що власне і є головною метою навчання).

Харчування в Словаччині

При проживанні в гуртожитку можна розраховувати на повноцінне харчування в їдальні. Середня вартість комплексного обіду - 2 євро. Тобто, життя студента в Словаччині може бути досить недорогим.

Якщо розраховувати на харчування в кафе, життя студента в Словаччині стане відчутно дорожче. Наприклад, середня вартість страв у кафе Братислави:

  • м'ясо гриль з овочами або салатом - 6 євро;

  • бульйон - 2 євро;

  • сендвіч - до 3,5 євро;

  • інші супи - до 5 євро.

Крім студентських їдалень є і столові для всіх. Гарячі страви тут коштують до 3,8 євро, салат - 0,6 євро. У кав'ярні можна купити комплексний сніданок за 4,5 євро. Напої коштують від 0,7 до 3 євро.

Для повноцінного самостійного харчування потрібно витрачати біля 200 євро/місяць. Цей показник відрізняється в залежності від особистих уподобань та ряду факторів, які ми зараз розглянемо більш детально.

Рекомендації щодо купівлі продуктів харчування, які допоможуть повноцінно жити і при цьому економити:

  • Вибір продуктів. Супермаркети Словаччини пропонують величезну різноманітність продуктів харчування. Частина продукції імпортується з європейських країн, значну частку займає місцевий ринок. Якщо звертати увагу не тільки на те, що знаходиться на поверхні, але і придивлятися до верхніх і нижніх полиць — харчування обійдеться значно дешевше.

  • Купівля тільки за попередньо складеним списком. Маркетинг досяг небувалого рівня, і безліч покупок набули спонтанного характеру. Супермаркети активно користуються новими механізмами продажів, а тому, щоб не переплачувати, потрібно скласти список вдома, і бажано ситим.

  • Акції та спеціальні пропозиції. В супермаркетах Словаччини досить часто проводять акції для студентів. Якщо стежити за графіком їх проведення і здійснювати покупки в дні знижок, витрати скорочуються від 25 до 50%, що важливо при обмеженому місячному бюджеті.

  • Дослідити прилеглі профільні магазини. Ціни в них за певними групами товарів можуть відрізнятися на 5-20%. А тому, не завжди актуально купувати все в одному місці.

Транспорт

Для того, щоб заощадити, потрібно купувати проїзний. Вартість проїзного від 15 євро / місяць. Це досить зручно, оскільки пересуватись в межах міста потрібно не тільки на навчання/додому, але і при влаштуванні дозвілля. Міжміські переїзди по пред’явленню студентського квитка — безкоштовний. Транспортне сполучення між містами представлено у вигляді комфортних поїздів з безкоштовним вай-фаєм і кондиціонером.

Навчальні матеріали

При університетах є просторі бібліотеки, з необхідними матеріалами, читальні зали. Тут можна знайти всю необхідну інформацію з навчального курсу для різних ступенів (бакалаврів, магістрів, докторів). Купівля навчальних матеріалів не буде занадто перевантажувати бюджет (від 5 євро місяць). Подібні витрати не є обов’язковими, носять рекомендаційний характер, але все ж на практиці вони мають місце.

Особисті витрати студента в Словаччині

ISIC CARD — студентський квиток, який видається після вступу до ВНЗ, дозволяє економити і на покупці одягу, взуття, електроніки та ін. груп товарів. Особливо актуальні накопичувальні системи знижок для мережевих супермаркетів, де завдяки спеціальним пропозиціям можна вигідно скуповуватися всім необхідним. Крім того, знижки по ISIC CARD поширюються на:

  • екскурсії (по місту і країні в цілому, по іншим країнам ЄС при зверненні до туристичних компаній);

  • харчування в мережевих кафетеріях і ресторанах;

  • відвідуванні спортзалу тощо.

Важливо пам’ятати, що для студентів абсолютно безкоштовне відвідування спортивних майданчиків при інститутах і університетах, спортзалів, басейнів та ін. Це питання актуальне, оскільки дозвілля може складатися не тільки з розваг. Для багатьох студентів спорт — важлива частина життя, і Міністерство освіти СР активно сприяє розвитку секцій при ВУЗах.

Підробіток у Словаччині для студентів – як знайти

Іноземні студенти будь-якого ВНЗ у Словаччині можуть поєднувати навчання і підробіток заради того, щоб повернути витрати на проживання та навчання повністю (або більшу їхню частину). 

  • Працювати студенти мають право не більше 20 годин на тиждень. Такий режим зайнятості не зашкодить освітньому процесу. У перший рік навчання програма зажадає максимум уваги, але студенти старших курсів легко поєднують роботу і навчання. 

  • Оплата праці може скласти від 3 до 7 євро на годину (нічні зміни оплачуються за більш високим тарифом). 

  • Рівень оплати залежить від регіону та виду діяльності – студент може пакувати коробки, працювати офіціантом або знайти підробіток одразу за фахом. В останньому випадку йому буде нараховуватися стаж, а ще такий підробіток зарахують як “практику” в університеті.

  • Знайти вакансії найпростіше на сайті brigada.sk або спеціальних «Центрах кар’єри» при університетах. У топ хороших сайтів входять також Profesia.sk, Istp.sk, Кariera.zoznam.sk, Careerjet.sk, Pozripracu.sk і ін. Пропозицій підробітку у сфері обслуговування завжди багато – від вигулу тварин і прибирання приміщень до вакансій продавців, барменів і автомийників.

Умови для навчання для студентів з інвалідністю

На сьогодні У Словаччині до всіх закладів професійної, технічної, вищої освіти без будь-яких перепон приймаються люди обмеженими можливостями здоров’я. Наприклад, серед здобувачів вищої освіти Католицького університету в Ружомберку в 2021 академічному році навчалося 121 студент з обмеженими функціональними можливостями.

У таких студентів через порушення структурно-функціональних систем організму на фізіологічному та психофізіологічному рівні виникають додаткові проблеми. Серед здобувачів вищої освіти з обмеженими функціональними можливостями треба виділити групи, для яких ці обмеження стають чинником, що перешкоджає ефективному навчанню та оволодінню фаховими знаннями, уміннями та навичками. Це перш за все сенсорні порушення – обмеження зору (слабозорість та сліпота), обмеження слуху (туговухість, глухота), а також дисфункції мовлення, обмеження опорно-рухової системи (ДЦП, кукса тощо). Наявність вказаних функціональних порушень призводить до обмеження соціальних контактів та викликає труднощі у процесі роботи з інформацією та у процесі засвоєння знань.

В університеті за 20 років функціонування як закладу вищої освіти створено навчально-матеріальну базу, що повністю відповідає соціальним стандартам життєдіяльності працівників та студентів з інвалідністю. Усі входи до навчальних корпусів, гуртожитків обладнані сучасними і небезпечними пандусами, поручнями, навчальні корпуси та гуртожитки обладнані сучасними ліфтами і санітарногігієнічними приміщеннями: спеціальними туалетними та душовими кімнатами, місцями для харчування. І це при тому, що низка корпусів побудовані понад 100 років назад. Питання безбар'єрного архітектурного середовища для людей з інвалідністю вирішено на всі 100%.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті