Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Студентське життя в Італії

Українським абітурієнтам, які вирішили здобути вищу освіту в Італії, буде цікаво дізнатися про особливості навчання та і взагалі життя в Італії. Тож, в цій статті розповімо, як живуть студенти в цій країні.

Студентське життя в Італії | © Pexels

(Pexels)

Італія - країна для студентів, які впевнені у своїй наполегливості та бажанні отримати освіту. Тут немає звичних для українців обов’язкових семестрів та сесій. Студенти самостійно обирають дисципліни для вивчення (за винятком деяких обов'язкових на кожному факультеті) і навіть терміни для здачі іспитів.

Особливості навчання в Італії

Попри те, що Італія стала батьківщиною багатьох наук, популярність італійським університетам принесли гуманітарні та естетичні дисципліни. До речі, дотепер італійські дипломи у галузі дизайну, моди, історії, літератури, музейної справи та філософії вважаються найпрестижнішими у світі.Італійці ставляться до вищої освіти у буквальному розумінні "по-дорослому". Якщо в Україні студенти – це, перш за все, вчорашні школярі, то італійські studente – це зрілі люди, які одержали після середньої школи диплом ліцею чи професійної школи. Ті, хто вирішують здобути вищу освіту, частіше за все самі заробляють собі на навчання.

Академічний рік у Італії починається в жовтні-листопаді, а закінчується наприкінці травня і включає три сесії - осінню, зимову і літню. Очна італійська освіта чимось нагадує нашу заочну. Розрахований на самостійну роботу, навчальний план складається в основному з лекцій. Ініціатива з перевірки і уточнення знань у перерві між сесіями повинна виходити від того, хто навчається. Викладачі встановлюють лише години прийому студентів, під час яких обговорюють з ними виниклі питання, радять необхідну літературу. При бажанні можна домовитися, щоб у вас був особистий куратор з предмету.

В італійських ВНЗ на іспитах немає екзаменаційних білетів - їх замінює об'ємний письмовий тест чи "бесіда" з викладачем. Скласти предмети за "короткими змістами" чи шпаргалками, що практикують наші студенти, тут навряд чи вдасться. Кожен іспит вимагає ретельної і тривалої самостійної підготовки. Все по-чесному: вивчив всю рекомендовану літературу - впорався з іспитом, ні - нарікай на себе. 

Через 4-6 років навчання студенти одержують перший диплом laurea (C.L.), який відповідає рівню "бакалавр". Тривалість навчання залежить від обраної спеціальності. Наприклад, філологи можуть одержати цей ступінь через чотири роки, хіміки і архітектори - через п'ять років, медикам же доведеться вчитися протягом шести років.Наступний ступінь Diploma universitario (C.D.U.) відповідає рівневі "магістр". Навчання триває три роки.

Про особливості вступу до ВНЗ Італії дізнайтеся у нашій статті.

Житло для студентів

Переїжджаючи на нове місце, і тим більше до нової країни, перше, про що ви повинні потурбуватися – це житло. На жаль, гуртожиток безкоштовно вам запропонують лише у разі виграшу стипендії. У решті випадків необхідно платити за кімнату, і аж ніяк не малі гроші – від 350 до 450 євро на місяць. І до всього місця в гуртожитку, не дивлячись на вартість, обмежені. Але знайти місце для проживання студенту не складно. Багато студентів знімають кімнату вдвох чи втрьох. Таким чином, вартість за місце знижується до 200 – 300 євро на місяць. Як правило, найпростіше знайти кімнату чи квартиру в інтернеті. Нижче ви знайдете найпопулярніші ресурси в Італії для пошуку житла:

Харчування для студентів

Отримати безкоштовне харчування або зі знижкою у студентській їдальні знову ж таки можна, якщо студент отримує стипендію. Знижка залежатиме від річного сімейного прибутку. Але хотілося б зазначити, що вартість харчування в університетах на порядок нижча, ніж у будь-якому барі міста, обід коштуватиме близько 5 євро.

Транспорт

Студентам вигідно купувати річні абонементи, які зазвичай діють на всі види транспорту в місті без обмеження кількості поїздок.Річний абонемент може коштувати 130-200 євро на рік в залежності від міста, в якому ви будете навчатися.

Учбові матеріали

В Італії дуже дорогі навчальні матеріали - до 50 євро за підручник. З урахуванням того, що "стандартний набір" студента 15-17 дисциплін – сума чималенька. Студенти знайшли вихід для економії – купують книжки попередніх студентів, заплативши лише половину вартості. Так, книги переходять із рук до рук роками. Бібліотеки університету зазвичай мають усю необхідну літературу, але не завжди видають її додому.

Знижки для студентів

Практично всі університети укладають договори з місцевими театрами, музеями, кінозалами, магазинами тощо, де студент може отримати знижку. Щоб дізнатися, з ким співпрацює університет, достатньо зайти на сайт вашого навчального закладу. Так, наприклад, студент у Мілані може сходити в кіно лише за 5 євро.

Наостанок зазначимо, що в кожному університеті існує секретаріат, де вам дадуть відповідь на всі питання, що вас цікавлять. Головне, не бійтеся – питайте.

Допомога у навчанні для студентів з інвалідністю

За 5 років, що передували останнім статистичним дослідженням, кількість студентів з інвалідністю, які навчаються в університеті, зросла більш ніж удвічі. Ще більш значним є зростання за той же період кількості студентів, які навчаються в онлайн-університетах, більш ніж утричі.
Телематичні університети стають все більш популярними серед студентів з інвалідністю та SLD, і серед тих, хто їх вибирає, більше 60% приходить до закінчення навчання.
Майже 80% телематичних університетів вже пропонують студентам з інвалідністю або SLD додатковий час для складання іспитів, а також можливість використання компенсаційних інструментів під час тестів. Кілька університетів також пропонують допомогу в письмі та читанні під час іспиту, а також право вибору найбільш доступного методу іспиту.

Телематичні університети визнані МОУІ

Наведемо список недержавних телематичних університетів, визнаних МОУІ:

  • Телематичний університет Леонардо да Вінчі в Торревеккіа Театіна.

  • Університет Нікколо Кузано з головним корпусом у Римі та 40 філіями для складання іспитів по всій країні.

  • Університет Гульєльмо Марконі в Римі. Телематичний університет еКампус у Новераті.

  • Телематичний університет Джустіно Фортунато у Беневенто.

  • Міжнародний телематичний університет Унінеттуно. Телематичний університет Меркаторуму в Римі.

  • Міжнародний телематичний університет Сан Раффаеле у Римі.

  • Телематичний університет Пегасо у Неаполі.

  • Телематичний аудіовізуальний університет TEL.MA у Римі.

Звільнення від сплати університетських зборів за наявності інвалідності

Студенти з визнаною інвалідністю, що дорівнює або перевищує 66%, звільняються від сплати податків, за винятком гербового збору, незалежно від їхнього доходу. Крім того, майже повне звільнення від оплати може бути визнане для студентів з інвалідністю від 33 до 65%, за умови, що вони мають низький дохід.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті