Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Студентське життя в Іспанії

Іспанські ВНЗ надають якісну європейську освіту, їх дипломи мають цінність у всіх країнах світу, тому Іспанія все більше приваблює українських абітурієнтів.

Студентське життя в Іспанії | © Pexels

(Pexels)

Зацікавленість держави в розвитку системи вищої освіти проявляється, в тому числі, і в тому, що іноземним студентам в університетах раді. Вищі чини Міністерства освіти неодноразово заявляли на міжнародних конференціях (ICEF) про те, що іноземців, в тому числі українців, будуть раді бачити в числі студентів. І на практиці така гостинність підтверджується. Крім того, іспанські виші є дуже привітними для студентів з інвалідністю.

В Іспанії українець може отримати першу вищу або постдипломну освіту. Іноземцю вступити в один з іспанських ВНЗ набагато простіше, ніж в інших країнах ЄС. Але безкоштовні університети Іспанії доступні виключно для громадян. А приїжджим пропонується отримати диплом, сплативши навчання, вартість якого 500-700 євро за півроку. Втіхою для тих, хто задається питанням: «Як вступити в Іспанський ВНЗ безкоштовно?», може стати те, що деякі ВНЗ пропонують обдарованим іноземним студентам гранти і стипендії.

Особливості навчання в університеті Іспанії

Якщо вас цікавить навчання в Іспанії, перше, що вас повинно хвилювати, це те, що державні університети викладають тільки державною мовою, тобто іспанською. Відповідно вступні іспити теж здаються офіційною мовою країни. Але перш ніж почати писати тести, потрібно отримати допуск. А він видається тільки за наявності сертифіката володіння іспанською мовою.

Навчання в Іспанії для іноземців, як згадувалось, буває безкоштовним за рідкісним винятком. Оплачується воно до початку семестру. Академічний рік починається у вересні. Програми університетів, як і контроль успішності, відрізняються і визначаються внутрішнім статутом.

Вища освіта складається з трьох частин: бакалаврату, магістратури та докторантури. В основі лежить кредитно-модельна система. Щоб перейти на наступний курс необхідно набрати, як мінімум, 60 кредитів. У підсумку, майбутні бакалаври навчаються 3-4 роки і набирають 240 кредитів або більше. Щоб стати магістром, слід навчатися ще рік-два та отримати хоча б 120 кредитів. Для того, щоб стати доктором наук, необхідно працювати ще 3-5 років. 

Найпоширенішими є два варіанти оцінки успішності студентів:

  • Градація оцінок від 1 до 10. Якщо студент отримує по предмету оцінку нижче 4.9, вважається, що він не встигає з даної дисципліни.
  • Оцінюються знання за шкалою від 1 до 5, де 1 – це «не здав», а 5 – це «здав на відмінно».

При нарахуванні загального бала за семестр враховуються відвідуваність, активність в житті курсу, участь у позакласних проектах. Також є проміжні письмові іспити, курсові роботи та фінальний дипломний проект. В цілому, система вищої освіти Іспанії досить сильно схожа на українську модель. Відмінності незначні і несуттєві.

Зазвичай в державних ВНЗ зосереджують увагу на теоретичних знаннях, тоді як приватні навчальні заклади пропонують студентам практичні завдання. В порівнянні з письмовими, усні іспити більше поширені. Курсові проекти та випускна робота – те, на що зосереджують увагу викладачі.

Важливо: Як і безкоштовне навчання, так і заочне навчання для студентів з-за кордону не передбачене.

Проживання студентів в Іспанії

Найдешевший спосіб проживання в Іспанії - студентські квартири. Усі європейські студенти живуть переважно у таких студентських квартирах. У вас буде своя кімната, і іноді навіть ванна кімната та загальна кухня. Такий спосіб проживання для студента добрий ще й тим, що це постійне спілкування з іспанцями і щоденна розвага. Оренда такої кімнати обійдеться вам від 250 до 400 євро на місяць, залежно від міста і місцезнаходження квартири. Іншим найбільш популярним способом на проживання є, так звані, студентські резиденції або просто гуртожитки. За ціною це менш вигідно, але якщо ви цінуєте свій комфорт, то іспанські гуртожитки вам сподобаються. Як правило, це житлові комплекси зі своєю їдальнею, спортзалом, спортивним майданчиком, бібліотекою, пральнею та ін. У вас буде окрема кімната (або кімната на двох) з ванною, телевізором, Інтернетом і навіть маленькою кухнею. В комплекс послуг часто входить і прибирання приміщення. Так що це сміливо можна назвати готелем для студентів. Проживання в такому гуртожитку обійдеться вам від 400 євро в місяць. Для тих, хто любить тишу і відокремленість ми можемо запропонувати окремі апартаменти (квартири). Вартість окремого проживання це сума близько 500-850 євро на місяць. І пам'ятайте, що при оренді будь-якого виду житла іспанці беруть заставу, це, як правило, оплата проживання за місяць, і сума буде вам повернена при закінченні договору, за умови, що ви дбайливо ставилися до майна господаря.

Інші витрати, пов'язані зі студентським житлом

Оренда квартири не обов’язково означає, що ваша орендна плата покриває всі витрати. Ви повинні додати додаткові плати за оренду, наприклад:

  • Основні послуги (електрика, вода, опалення, відходи): 115 EUR / місяць

  • Інтернет: 30 євро/міс

Харчування в Іспанії

Харчування в Іспанії не дороге, країна має потужну сільськогосподарську промисловість та виробляє багато місцевих продуктів, наприклад сир та вино. 

Середній бюджет на купівлю продуктів в Іспанії для студента може становити близько 200€ на місяць. Хліб коштує біля 1,1€, яйця - 1,45€,  баранина - 10€ за кілограм, а в прибережних регіонах риба та молюски обійдуться від 2 до 7€ за кілограм, залежно від сорту. Оливкова олія - 4€ за літр. 

Середній обід в дешевому кафе обійдеться в 8-9€.

Крім того, студентам представляють знижки в музеях, кафе і магазинах, а також пільговий проїзний на транспорт.

Транспорт

Проїзд на автобусі в одну сторону обійдеться приблизно в 1,5€, проїзний на місяць – 35-45€, в залежності від міста.

Квиток на швидкісний потяг з Мадриду до Барселони коштує від 65 до 128€. Щоб заощадити, бронюйте за декілька тижнів до поїздки. Також в Іспанії деякі залізничні поїзди з вересня стали безкоштовними.

Працевлаштування студентів під час навчання

Іноземним студентам дозволяється підробляти під час навчання. Кількість робочих годин студентів не повинно перевищувати 4 в день.

Якщо студенти навчаються на курсах або професійних програмах, тривалість яких не перевищує півроку, дозвіл на підробіток студентам не надається.

По закінченню навчання в вузах Іспанії студенти протягом 1 року можуть перебувати в пошуках роботи і працевлаштуватися за фахом. По закінченню року, якщо іноземний студент знайшов офіційну роботу за фахом, термін його перебування в країні продовжується.

Найбільш затребуваними спеціальностями в Іспанії є професії в сфері IT і високих технологій, охорони здоров'я, маркетингу, сектора торгівлі, авіації і спорту. В області фінансів і банківського сектора попитом користуються фахівці Big Data, бізнес - аналітики та стратегічні консультанти. За останні 5 років виявилися в попиті на місцевому ринку праці дієтологи, тренери і фахівці зі здорового способу життя.

Студенти з інвалідністю в Іспанії

Іспанські університети зобов’язані забезпечувати доступність для студентів з інвалідністю, зокрема сурдопереклад, допоміжні технології, відповідні архітектурні умови тощо. Крім того, деякі університети мають служби підтримки студентів з інвалідністю, які надають послуги з консультування, академічного коучингу та захисту прав. Служба супроводу працює над створенням педагогічно-організаційних умов, системи підтримки, процедур та партнерства з метою максимального наближення академічного досвіду студентів з особливими освітніми потребами до академічного досвіду решти студентів.  Усупереч цьому багато будівель та класів в закладах освіти Іспанії не повністю доступні.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті