Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Стажування в Литві для студентів з України

Через війну в Україні кількість студентів, що перебувають і навчаються в країнах Європи значно зросла. В Литві українці можуть не лише вступити до вищого навчального закладу, але й отримати літнє чи короткострокове стажування.

Стажування у Литві | © Pexels

(Pexels)

Стажування — це реальна можливість набратися досвіду, ознайомитися зі специфікою роботи компанії й стати повноцінним членом команди або піти далі, маючи за плечима нові знання та вміння. А ще стажування допомагає розірвати так зване “замкнене коло”, в яке потрапляють усі студенти та випускники при пошуках роботи, коли роботодавці хочуть наймати молодих спеціалістів, але лише з досвідом.

Яке стажування можна пройти у Литві?

Українські студенти будь-яких спеціальностей, факультетів та дослідницьких установ можуть подаватися на отримання державної стипендії. В більшості випадків стипендія розповсюджується як на вартість навчання, так і на витрати на проживання. 

Типи стипендій, які можна отримати:

  • Курси литовської мови та культури (влітку та взимку);

  • Короткострокове (1-2 семестри) навчання зі спеціалізацією у литовській чи іншій балтійській мові;

  • Короткострокова (1-2 семестри) дослідницька діяльність в рамках усіх спеціальностей;

  • Повноцінне навчання у магістратурі.

Крім того, в залежності від академічних успіхів студент може отримати персональний грант від університету.

Повний список стипендій та грантів можна знайти за посиланням.

Студенти-іноземці мають право подаватися на аспірантські програми, які фінансуються за державний кошт.

Erasmus+ підтримує стажування за кордоном у країнах Програми або країнах-партнерах, у тому числі й у Литві, для студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах у країнах Програми. Ці можливості також відкриті для нещодавніх випускників.

Про можливості цієї програми ви можете дізнатися за посиланням.

Литовський бізнес-коледж пропонує науково-педагогічне стажування “Підхід країн Балтії до підготовки конкурентоспроможного фахівця з історії, політології, філософії та соціології” для науково-педагогічних співробітників закладів вищої освіти, наукових співробітників наукових установ, докторантів, аспірантів, здобувачів, студентів, а також практичних працівників, які активно займаються науковими дослідженнями в галузі історії, соціології, філософії, політології. Докладніше - за посиланням

Як збільшити шанси на літнє стажування?

Для того, щоб пройти стажування, процес набору повинен бути позитивним. Простіше кажучи, Ви повинні переконати роботодавця, що Ви кращий кандидат. У випадку з найбільшими компаніями, де багато кандидатів на стажування (наприклад, в останні роки стажування в IT секторі дуже популярне), потрібно бути добре підготовленим до процесу наймання. Першим та найбільш важливим елементом є підготовка документів, які зазвичай включають заявку на стажування та резюме. Обидва документи повинні виглядати професійно та акуратно. У зв'язку з відсутністю професійного досвіду, резюме повинно бути зосередженим на освіті, пройдених додаткових курсах, а також на будь-яких видах діяльності та досягненнях, які можуть вказувати на придатність кандидата у даній професії або посади.

Корисні ресурси для пошуку стажувань у Литві

http://www.gerapraktika.lt/ - литовський сайт для студентів та недавніх випускників з величезною базою як оплачуваних, так і неоплачуваних стажувань.

http://www.cv.lt/ - ще один литовський проект для майбутніх стажистів. На даний момент на сайті представлено понад 5 тисяч вакансій для молодих спеціалістів.

http://www.iagora.com/work/en/jobs-and-internships/lithuania — різні пропозиції у Литві для студентів та недавніх випускників. Більшість вакансій знаходиться у Вільнюсі.

https://graduateland.com/s/internships/lithuania — найбільший у світі ресурс для недавніх випускників, які шукають стажування та волонтерські програми, пропонує низку вакансій для фахівців з різних областей, у тому числі й у Литві.

http://businessculture.org/eastern-europe/lithuania/internship-placement/ — важлива інформація з переліком корисних сайтів та ресурсів для тих, хто ще тільки замислюється про подання документів на стажування у Литві. Тут можна знайти відповіді на найпоширеніші питання: «Де шукати стажування?»; «Скільки отримують стажери у Литві?» і т.п.

https://st-gr.com/?cat=27 - стажування, у тому числі онлайн, від міжнародних організацій.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті