Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Стажування в Чехії для українських студентів

За оцінками Міністерства внутрішніх справ в березні 2023 року у Чехії фактично перебуває близько 300 тисяч українських біженців, переважно жінок з дітьми. Українські студенти-біженці мають право на стажування в цій країні.

Стажування у Чехії | © Pexels

(Pexels)

Чехія - це розвинена країна в Центральній Європі, яка пропонує багато можливостей для стажувань. Тут є багато компаній, які шукають молодих талановитих людей з різних галузей. Крім того, Чехія - це країна з багатою історією та культурою, і ви зможете ознайомитися цими аспектами під час свого перебування тут.

Як отримати стажування в Чехії?

Стажування - чудова можливість для студентів та випускників набути практичний досвід роботи в різних компаніях, отримати нові знання та побудувати цінні контакти. Це також добрий спосіб дізнатися, чи підходить вам ця сфера діяльності, і чи хочете ви працювати в ній у майбутньому.

Є кілька варіантів, які ви можете розглянути. Одним із них є зв'язатися з компаніями, які вас зацікавили, та запитати про можливості стажування. Інший варіант - це звернутися до агентств, які спеціалізуються на пошуку стажувань для студентів. Також поширеною практикою є стажування у вузах.

Стажування у відомих державних вузах Чехії

Стажування в Чехії для студентів і молодих фахівців доступна на базі державних вищих навчальних закладів.

Карлів університет у Празі (Univerzita Karlova v Praze) проводить 8-денні стажування для педагогів і студентів педвузів. Практиканти вивчають прийняту в Європі Болонську систему освіти та методики викладання, відвідують лекції, семінари та відкриті уроки.

https://cuni.cz/UK-1.html

Чеський Технічний Університет у Празі (České Vysoké Učení Technické v Praze) запрошує на 12-денні стажування за технічними спеціальностями (фізика, машинобудування, матеріалознавство, нанотехнології, енергозбереження).

https://www.cvut.cz/

Чеський Аграрний Університет у Празі (Česká zemědělská univerzita v Praze) проводить стажування для ІТ-фахівців. Практиканти отримують нові знання про бази даних, комп’ютерної архітектурі, криптології та комп’ютерної безпеки. Кафедра економіки також проводить курси для маркетологів і фахівців з банківської діяльності. У всіх видах стажувань CZU передбачена практика зі спеціалізації. Тривалість курсу становить 12 днів.

https://www.czu.cz/cs

Після завершення стажування у вузах слухачі отримують державний сертифікат.

Стажування в компаніях Чехії

Під час стажування в Чехії ви зможете отримати цінний досвід роботи в міжнародній компанії, а також розвинути свої професійні навички. Ви будете працювати з професіоналами у своїй галузі, дізнаватися нові технології та методи роботи. Крім того, ви зможете побудувати міжнародні контакти та розширити свої можливості для майбутньої кар'єри.

Існують спеціальні  програми, які надають можливості для стажувань в Чехії. Наприклад, програма Professional Development Program (PDP) від компанії Philip Morris International пропонує студентам з України можливість пройти стажування в їх офісі в Чехії протягом літа. Крім того, стажування в рамках цієї програми є оплачуваними, що є великим плюсом для студентів.

https://www.wipo.int/academy/en/courses/professional_training/

Де шукати стажування в компаніях?

Щоб знайти стажування студенту в Чехії потрібен лише доступ до інтернету та резюме в електронному вигляді. Існує 3 найпоширеніші способи пошуку:

Сайти з пошуку роботи

Більшість студентів, які шукають підробіток у Чехії, користуються порталами Jobs.cz та Prace.cz. На сайтах постійно з’являються вакансії з погодинною оплатою праці.

Для пошуку підробітку в налаштуваннях необхідно вибрати варіант brigáda та своє місто. При переході на цікаву пропозицію відкриється сайт роботодавця з докладними умовами роботи, які включають опис обов’язків і розмір оплати.

Коли ви знайшли відповідну вам пропозицію, необхідно заповнити анкету та залишити резюме у вкладці “životopis” на сайті роботодавця, щоб надалі з вами зв’язалися та запросили на співбесіду.

Резюме має містити інформацію про освіту, навички та досвід роботи, бажаний PDF формат. Чеський životopis можна легко зробити на сайтах http://cvapp.cz/ чи životopisy.cz.

Сайти локальних та мережевих закладів та підприємств

Багато компаній інформують про вакансії лише на своїх сайтах або в соцмережах. Тому для пошуку роботи в конкретному закладі великої мережі, наприклад Starbucks, Costa Coffee, PAUL та ін., радимо стежити за оновленнями на сайтах у розділі kariéra.

Невеликі локальні підприємства також використовують соціальні мережі для пошуку нових співробітників. Їхні оголошення часто можна зустріти у тематичних спільнотах або у власних облікових записах Інстаграм або Фейсбук.

Сайт вашого університету

Нерідко сам університет виставляє вакансії для своїх студентів. Зазвичай пропонують підробітки та стажування трьох видів:

  • Підробіток в університетському кампусі. У бібліотеках, кафетеріях та на рецепціях гуртожитків працюють лише студенти. Такий підробіток відрізняється своєю простотою та територіальною доступністю.

  • Участь у проектах з урахуванням університету. Усі університети Чехії займаються активною дослідною діяльністю та роботою над великими проектами, у яких можуть брати участь студенти. На сайті свого вишу можна знайти вакансію помічника або члена основної групи розробки. Також студенти можуть брати участь у розіграші грантів для реалізації власної ідеї.

  • Робота у компаніях-партнерах вишу. Окрім роботи на базі університету, можна знайти вакансію у фірмі, яка співпрацює з вашим вишем. Вакансії публікуються у вкладці kariéra.

Групи у Фейсбуці та Телеграмі

Останнім, але не менш популярним способом пошуку підробітку та стажування є групи у Фейсбуці та Телеграмі. У подібних спільнотах часто з’являються пропозиції щодо роботи як від агентів великих фірм, так і від локальних підприємств.

Для пошуку подібних груп у Фейсбуці необхідно написати brigáda та своє місто у пошуку по сайту. У Телеграмі все працює за таким же сценарієм, у пошуку спільнот необхідно ввести “робота” та назву свого міста.

Отже, стажування в Чехії може бути чудовим досвідом для студентів, які хочуть отримати практичний досвід роботи та вивчити нову культуру. Не забувайте, що є багато різних варіантів для здобуття стажування, тому не соромтеся шукати та дізнаватися про можливості, які підходять саме для вас.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті