Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Професії для людей з порушеннями зору

За даними ВООЗ, близько 300 мільйонів людей в світі страждає від порушень зору, з них майже 40 мільйонів незрячі.

Людина з вадами зору | © Pexels

Робота для людей з поганим зором (Pexels)

Щорічно кількість сліпих зростає на 1-2 млн. осіб, адже що п’ять секунд втрачає зір один дорослий, а кожну хвилину – 1 дитина. В Україні точної офіційної статистики щодо кількості людей з порушеннями зору немає, за неофіційними даними, – це приблизно 100 тисяч людей, з них понад 10 тисяч – діти.

Яку ж професію можуть обрати люди, які втратили зір повністю чи частково? Розглянемо найбільш вдалі варіанти роботи.

  1. Робота в ІТ

На сьогоднішній день існує багато програм, які допомагають людям з порушеннями зору у користуванні комп’ютером - по перше, це програми екранного доступу, які виводять інформацію у звуковому вигляді через програми - синтезатори мови на колонки або навушники або шрифтом Брайля на спеціальний комп'ютерний пристрій - брайлівський рядок (або брайлівський дисплей). Слабозорі люди можуть додатково користуватися спеціальними програмами, які збільшують зображення на моніторі. Також з'являються спеціалізовані мовні програми. Вони вміють виконувати обмежений обсяг роботи, але роблять це набагато краще, ніж універсальні програми екранного доступу. До того ж, зазвичай, такі програми є дуже простими в керуванні й на освоєння роботи з ними витрачається всього кілька днів. Наприклад, озвучені тренажери клавіатури чи програми для читання текстів.

Використовуючи спеціальні програми і проходячи курси, людина з порушеннями зору може стати програмістом, тестувальником чи спеціалістом з вебдоступності. 

  1. Перекладач

Якщо ви знаєте іноземні мови, ви завжди зможете знайти роботу перекладача і допомагати людям з перекладами.

  1. Масажист

У людей із порушеннями зору підвищена чутливість, вони можуть краще відчути усі м’язи, тканини, м’язові волокна. Масаж може допомогти вилікувати хвороби легень, бронхів, омолодитися, покращити поставу, рельєфи, позбутися целюліту. Вистачає кількох дотиків до тіла пацієнта, щоб визначити всі проблеми організму і спеціальним масажем усунути їх.

  1. Музикант

Людина, яка не бачить, може чути навіть тонше, ніж людина з гарним зором. Музичні інструменти доступні для людей з порушеннями зору і вимагають лише наполегливої роботи. Робота в оркестрі чи гурті може допомогти не тільки в отриманні грошей, але й в розширенні кола знайомств і спілкування.

  1. Кухар чи кондитер

Не рідко люди з порушеннями зору обирають ці професії. Коли незряча людина готує, вона орієнтується на два моменти. Перший: час приготування. Адже кожна страва готується певну кількість часу. Другий момент — запах. Зверніть увагу, що картопля, яка тільки-но закипає, має один запах, а коли вже звариться — зовсім інший. Головне — не проґавити момент, коли потрібно витягати з духовки або знімати їжу з плити. 

  1. В'язальник

Сьогодні вироби ручної роботи мають великий попит. Наприклад, у Вінниці Оксана Войтко та Наталія Тарасюк організували проект "КлубОк", не тільки об'єднавши людей з інвалідністю, а й наповнивши їх вірою в себе. Майстрині з порушеннями зору в'яжуть еко-сумки і продають їх в місцевому кафе.

  1. Механічна робота

Об'єднання громадян УТОС пропонує роботу для людей з порушеннями зору. Там виготовляють багато видів продукції - від сільськогосподарського інвентаря до сучасних електроприладів.

Тож, варто обрати той вид діяльності, який вам до душі і впевнено йти до своєї цілі.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті