Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Добірка програм та додатків для людей із вадами зору

Людина, яка погано бачить, потребує додаткових програм для комфортного користування гаджетами, пересування та інших побутових справ.

Людина з вадами зору читає | © Pexels

Людині з вадами зору може знадобитися допомога (Pexels)

У цій добірці ви знайдете додатки, які допомагають у повсякденному житті.

  1. Be My Eyes

З цим додатком можна звернутися по допомогу до зрячого волонтера через пряму відеолінію. Волонтер може допомогти зорієнтуватись у незнайомому оточенні, назвати напрямки руху, місця підвищеної небезпеки, шукати доступні вбиральні тощо. Be My Eyes — своєрідна соціальна мережа, де зрячі люди можуть стати волонтерами й допомагати людям з порушеннями зору.

Як завантажити? 

Google Play і App Store

  1. Brailliac: Braille Tutor

Додаток навчає читати й писати шрифтом Брайля. Для навчання людині не знадобиться жодне обладнання, крім смартфона. Програма допомагає в ігровій формі вивчити шрифт.

У додатку можна вправлятись у письмі шрифтом Брайля, роблячи будь-що: від надсилання друзям текстових повідомлень до пошуку в інтернеті шрифтом Брайля.

Як завантажити? 

Google Play

  1. Sullivan

Додаток для візуальної допомоги, що надається TUAT Co., Ltd. для підвищення доступності для людей з вадами зору та незрячих користувачів і інформування користувачів, яким потрібна візуальна допомога про інформацію, яка сприймається за допомогою камери смартфона.

Програма озвучує текст, розпізнає картинки та кольори. За допомогою неї людина може читати газети, журнали, вивіски магазинів, дізнаватись ціни із цінників і перевіряти чеки. Додаток також повідомляє користувачу, вимкнене чи ввімкнене світло в кімнаті, де він перебуває. У бібліотеку можна додати фото близьких людей, і додаток розпізнаватиме їхні обличчя й сповіщатиме користувача.

Як завантажити? 

Google Play

  1. Perfect Keyboard

Людям з порушеннями зору пропонують програму, яка полегшує користування клавіатурою на смартфоні. Perfect Keyboard орієнтована на розкладку клавіатури, з налаштуваннями, які дають змогу збільшити висоту клавіш, розмір тексту та відстань між рядками для легшого сприйняття.

Додаток поліпшує чіткість і кольори зображення, допомагає уникнути натискання кількох клавіш одночасно — це скорочує час набору тексту та кількість можливих помилок. Також є функція ввімкнення жестової мови.

Як завантажити?

Google Play

  1. SM Music Reader

Додаток для операційних систем Android, що робить доступним читання нотних текстів людьми з поганим зором. Додаток є безкоштовним і розроблено в'єтнамським Центром сліпих Сан-Майя. Він є повністю доступним для засобів читання екрану, таких як TalkBack або Voice Assistant.

Як завантажити?

Google Play

  1. Cash Reader

Додаток для людей з порушеннями зору, що розпізнає номінал банкнот для більшості валют — серед них є й українська гривня. Якщо незряча людина прийшла на шопінг сама й хоче впевнитись, що правильно розплатилась і отримала решту, вона спрямовує камеру смартфона на гроші, і додаток озвучує номінал.

Як завантажити?

Google Play

  1. RHVoice Анатоль

Синтезатор українського мовлення RHVoice Анатоль розроблений для середовища Windows і Android. Він дозволяє незрячим користувачам ПК і смартфонів працювати з україномовними інтерфейсами і текстом. Синтезатор поширюється безкоштовно і може використовуватися як на комп'ютерній техніці, так і на смартфонах і планшетах, в побутових пристроях з мовним інтерфейсом.

Як завантажити?

Синтезатор українського мовлення Анатоль для SAPI 5 (під Windows)

Синтезатор українського мовлення Анатоль для програми NVDA (під Windows)

Синтезатор українського мовлення Анатоль для пристроїв під управлінням Android

  1. Розмовлялька

Розмовлялька - безкоштовна програма для озвучування україномовних текстів. Від інших подібних програм вона відрізняється повною підтримкою української мови, можливістю озвучування текстів кількома голосами і досить високою їх якістю.

Як завантажити?

http://yadi.sk/d/Bx6jpl2nEMe9k

  • Для активації програми введіть після першого запуску код «ai76pqwk8z5vzabm» (без лапок).

  • Для оновлення до версії 1.2 файл Rozmovlyalka (patch) 1.2 розпакуйте його в директорію з файлами програми (як правило C:Program FilesРозмовлялька), замінивши старі файли новими.

  1. NonVisual Desktop Access (NVDA)

Програма мовного доступу до екрану під Windows. NVDA дозволяє незрячим та людям зі слабким зором використовувати комп'ютер без додаткових витрат на придбання спеціальних програм. NVDA дозволяє працювати з основними програмами Windows і стежити за подіями на екрані, використовуючи синтезатор мови в якості джерела виведення інформації. Програма озвучує (промовляє) абсолютно ВСЕ, що знаходиться і відбувається на робочому столі (у всіх додатках) при наведенні курсору миші. Текст читає по абзацах (є додаткові параметри).

Як завантажити?

Остання версія - https://drive.google.com/open?id=1UD7xKpybB-KBUNNiIg8QcrtisR3S6Zkj

  1. Lookout

Наразі українською в додатку можна використовувати три режими:

  • текст – дозволяє озвучити невелику кількість тексту, за його допомогою можна, наприклад, сортувати пошту або розпізнавати вказівники й вивіски;

  • документи – дозволяє озвучувати цілі сторінки з надрукованим або рукописним текстом;

  • вивчення об’єктів навколо – завдяки камері дозволяє ідентифікувати обʼєкти довкола, що може бути особливо корисним, якщо людина з вадами зору опинилася в незнайомому місці.

Як завантажити?

Google Play

  1. Braillem 

Онлайн-бібліотека шрифтом Брайля. За допомогою онлайн-бібліотеки люди, які мають порушення зору, можуть отримати доступ до літератури, виданої в Україні за останні роки. Фізичним особам і організаціям доступне замовлення поштою будь-яких книг, що є на сайті. Тимчасове користування та пересилання видань безплатне.

https://braillem.com/


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті