Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Працевлаштування людей з інвалідністю в Німеччині

Німеччина є однією з найуспішніших країн в питанні працевлаштування людей з інвалідністю, спрямованою на дотримання всіх прав.

Працевлаштування для людей з інвалідністю | © Pexels

(Pexels)

Для порівняння, за даними Інституту законодавства Верховної Ради України, на ринку праці Німеччини — близько 69,4% від загальної кількості людей з інвалідністю, у Китаї працюють 80% осіб з інвалідністю, у Великобританії – 40%, у США – 29%, в Італії – 55%, у Швеції – 68%.

На законодавчому рівні права людей з інвалідністю на працю в Німеччині гарантуються кількома законодавчими актами. В них встановлено квоту на працевлаштування людей з інвалідністю в Німеччині - 5%, а штрафи для роботодавців за недотримання квоти є досить високими – щорічно до бюджету потрапляє до 200 млн євро.

Також успіх Німеччини у працевлаштуванні осіб з інвалідністю полягає насамперед у тому, що до участі таких громадян на ринку праці готують ще під час навчання.

Вища освіта

Стан здоров’я не має бути перешкодою для здобуття вищої освіти. Існують різні варіанти допомоги, щоб люди з інвалідністю могли навчатися в університетах:

  • Федеральний закон сприяння освіті (BAföG, Німеччина)
    Якщо проживання під час навчання не можуть оплачувати батьки чи самі здобувачі освіти, можна звернутися до Федерального міністерства освіти із заявою на отримання пільг згідно з Федеральним законом про сприяння освіті.

  • Інтеграційна допомога
    Служби з питань соціальної інтеграції можуть взяти на себе певні додаткові витрати, пов’язані зі станом здоров’я. Зокрема витрати на проїзд, сурдопереклад та асистентський супровід для підтримки студентства в повсякденному університетському житті. Придбання необхідних допоміжних засобів, наприклад, спеціальних комп’ютерів, також може фінансуватися в межах інтеграційної допомоги за умови, що вони не оплачуються іншими відповідальними службами.

Професійно-технічна освіта

Професійне навчання, насамперед, означає здобуття освіти у виробничих умовах за визнаним державою фахом відповідно до Закону про професійно-технічну освіту (BBiG, Німеччина) або Ремісничого кодексу (HwO, Німеччина). Заняття проходять на підприємстві й у професійно-технічному училищі (Berufsschule). Для сприяння професійному навчанню на підприємстві існує широкий вибір фінансових можливостей, які надаються корекційно-реабілітаційними службами, зокрема Федеральним агентством зайнятості (Bundesagentur für Arbeit). Серед іншого, програми включають консультації та підтримку в пошуку освітнього закладу, субсидування навчання, оплату засобів праці та допомогу, наприклад, асистентський супровід під час здобуття освіти.

Якщо через стан здоров’я існують особливі потреби в підтримці під час навчання, молоді люди з інвалідністю мають можливість, наприклад, отримати першу професію у навчально-реабілітаційному центрах.

Контакти навчально-реабілітаційних центрів

Такі навчально-реабілітаційні центри переважно є освітніми комплексами, які включають у себе навчально-виробничі дільниці, училища та гуртожитки. Навіть більше — під час освітнього процесу забезпечується фаховий нагляд, що сприяє розвитку самостійності й особистості в цілому.

BerufsbildungswerkVolmarstein

Центр комплексної реабілітації в місті Фольмарштейн є лікувально-санітарною установою з ортопедичною клінікою, відділом професійного навчання, з майстернями, гуртожитком та санаторним відділенням. Після лікування клієнтів центру переводять до відділу профнавчання, де на вибір представлено близько 40 спеціальностей, переважно з обробки дерева, металу, торгової справи, пошиття одягу та взуття тощо. Спеціалісти центру вивчають можливості кожного підопічного, після чого рекомендують найбільш підходящу професію. Тривалість навчання в центрі становить від кількох місяців до двох років. Центр отримує замовлення від приватних фірм, куди вихованців в подальшому працевлаштовують.

Am Grünewald 10-12
58300 Wetter
023 356 390

https://www.berufsbildungswerk-volmarstein.de

RehaklinikHeidelberg-Königstuhl

Центр в Гейдельберзі має 800 навчальних місць та інтернатний заклад. Здійснює реабілітацію хворих на туберкульоз та серцево-судинні захворювання. У центрі готують фахівців в області електроніки, радіотехніки, програмування. Майстерні обладнані найсучаснішою технікою.

Kohlhof 8
69117 Heidelberg
06221 907 0
06221 907 718
info@rehaklinik-koenigstuhl.de
https://www.rehaklinik-koenigstuhl.de/startseite/

BundesarbeitsgemeinschaftfürRehabilitatione.V.(BAR)

Федеральна робоча група з реабілітації – відновлювальний центр у Франкфурті-на-Майні має 1200 місць і призначений для медичної реабілітації. Має ортопедичну клініку та відділення трудотерапії. У відділенні діють ткацькі, картонажні, металообробні майстерні, але навчання в них не передбачено. За необхідності після проведення медичної реабілітації пацієнтів направляють на перенавчання в інші місця.

Solmsstraße 18 | 60486 Frankfurt am Main
06960 501 80
06960 501 829
info@bar-frankfurt.de
https://www.bar-frankfurt.de/

Некомерційний інститут реабілітації та оздоровлення –RHI

Займається фізіотерапевтичною амбулаторною практикою, трудотерапією, надає логопедичну допомогу.

Франкфурт-Заксенхаузен
Deutschherrnufer 12
06961 002 755
rhikid@gmx.de
https://www.rhikid.de/index.html

Франкфурт-Бонамес
Ben-Gurion-Ring 110a
06961 002 755
rhikid@gmx.de 

https://www.rhikid.de/index.html

Навчання у кожному з описаних центрів закінчується здачею професійного іспиту в промислово-торговельній палаті, після чого можливе укладання довгострокового контракту на ринку праці.

Зайнятість та вихід на загальний ринок праці

Допомога в пошуку робочих місць і освітніх закладів є першочерговим завданням місцевих центрів зайнятості (Agentur für Arbeit, Jobcenter). Вони мають широкі можливості фінансової й іншої підтримки, особливо для працевлаштування людей з інвалідністю. За наявності потреби в інтеграційній підтримці через стан здоров’я або інвалідність рекомендується подати заяву на отримання пільг для участі в трудовому житті. За цією заявою відповідальна корекційно-реабілітаційна служба, наприклад Федеральне агентство зайнятості, розглядає всі можливі варіанти допомоги. Як особі з інвалідністю вам буде наданий корисний і спеціально підібраний інструментарій для сприяння, забезпечення або відновлення вашої участі у трудовому житті. Варіанти підтримки варіюються від консультацій, професійної орієнтації, підготовки до кар’єри, субсидування та фінансової допомоги для здобуття професійної освіти на підприємствах і за його межами, наприклад, у закладах професійної реабілітації (навчально-реабілітаційних центрах тощо), сприяння подальшого професійного навчання та підвищення кваліфікації, а також надання інтеграційних стипендій людям з інвалідністю, зокрема її тяжкими формами. До того ж можуть оплачуватися допоміжні засоби, засоби праці й інші спеціальні послуги. Наприклад, асистентський супровід людей з тяжкими фізичними вадами під час роботи, наприклад, із вадами чи втратою зору — для читання вголос, з інвалідністю по слуху — сурдопереклачок і сурдоперекладачів, а також надання персональних помічниць і помічників людям із високою втратою здоров’я. Необхідна допомога під час роботи фінансується інтеграційними службами. Люди, у яких порушення здоров’я виникли протягом життя, можуть пройти професійну перепідготовку в центрі сприяння освіті. Ця форма професійної реабілітації забезпечує цілісний підхід для повернення до трудового життя.

Якщо через стан здоров’я немає можливості працювати на загальному ринку праці, люди з інвалідністю можуть працювати в спеціальних майстернях (WfbM) або в інших постачальників послуг. Інші можливості для працевлаштування надаються за рахунок видатків з держбюджету (BfA, Німеччина).


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті