Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Особливості навчання студентів з інвалідністю в Німеччині

Ми зібрали всю важливу інформацію про навчання в Німеччині для студентів з інвалідністю в цій статті, щоб ви могли заздалегідь підготуватися до навчання в Німеччині.

Навчання в європейських вишах | © Pexels

Освіта за кордоном (Pexels)

Навчання в Німеччині в якості студента з інвалідністю нічим не відрізняється від навчання в якості будь-якого іншого студента. Усе це завдяки німецькій високоякісній та добре організованій системі освіти, яка однаково доступна для кожного студента, незалежно від його здібностей.

В останні роки німецькі університети глибоко досліджували потреби студентів з інвалідністю та шляхи задоволення цих потреб. Як результат в більшості ВУЗів Німеччини створено безбар'єрні приміщення, навчальні програми, студентські спілки, адміністративні послуги та багато специфічних послуг. Це відображає їх національне зобов’язання щодо рівного ставлення до людей з інвалідністю, оскільки 2009 року німецький уряд підписав Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю.

Незважаючи на те, що більшість університетів повністю задовольняють потреби студентів з інвалідністю, широкий спектр конкретних потреб майбутніх студентів ускладнює їх визначення та вирішення перед початком навчання. З цією метою в кампусах існує багато організацій, місія яких полягає виключно в тому, щоб допомогти цим студентам успішно закінчити навчання.

Німецька спілка студентів (Deutsches Studentenwerk)

Німецька держава створила низку організацій, місія яких полягає у вирішенні проблем студентів, у тому числі студентів-інвалідів, які навчаються в Німеччині. Ці організації називаються Deutsches Studentenwerk. Це неприбуткові організації, які працюють над виявленням спільних проблем студентів та їх вирішенням.

Під час навчання в Німеччині в якості студента-інваліда вашою першою станцією (після студентських профспілок в університетському містечку), де ви можете вирішити свої питання з інвалідністю, є Німецька спілка студентів (Deutsches Studentenwerk).

Зараз у Німеччині існує широка мережа цих організацій, кожна з яких охоплює певну територію та певну кількість університетів. Ці організації знаходяться під егідою іншої більшої урядової організації під назвою “Німецька національна асоціація у справах студентів”.

Основна їхня допомога студентам з інвалідністю, які навчаються в Німеччині, полягає в тому, щоб допомогти їм знайти відповідне місце для розміщення. Як міжнародний студент у незнайомому середовищі, ви можете розраховувати, що для вас знайдуть кімнату під ваші потреби.

Можливо, у вашій місцевості буде один із цих Studentwerkes, де ви можете попросити такої допомоги. Щодо інших додаткових запитів (наприклад, вашою доступністю в кампусі) ви повинні запитати в офісі університету для студентів з інвалідністю.

Кабінет університету для студентів з інвалідністю

Ця асоціація відповідає за доступність для студентів німецьких університетів. За законом німецькі університети відповідають за вирішення кожного питання студента з інвалідністю. Відповідно до своїх зобов’язань щодо цього закону, вони створили спеціальні асоціації в межах свого кампусу.

Їх роль полягає в підтримці студентів з інвалідністю, які відвідують курси в їхньому університеті, вирішенні їхніх проблем і пропонуванні адекватних рішень. Якщо ви іноземний студент з інвалідністю, який бажає навчатися в Німеччині, ви також можете звернутися за підтримкою до відділу міжнародних студентів. Зазвичай у них має бути окремий відділ, який займається потребами студентів-інвалідів.

Яку допомогу я можу отримати як студент з інвалідністю у Німеччині?

Університет суворо зобов’язаний гарантувати вашу присутність у кожному аспекті навчального процесу незалежно від ваших особливостей. Ви повинні заздалегідь повідомити представникам університету, які ваші потреби.

 

Загалом, ось види допомоги, про які ви маєте право просити:

  • Доступність

  • Проживання

  • Зміна навчальної програми

  • Специфічні академічні коригування

  • Доступність для студентів з інвалідністю

Що стосується доступності, то університети зобов’язані забезпечити вам вільне пересування в межах кампусу. Наприклад, підйомники для крісла колісного, які дозволяють студентам з інвалідністю мати необхідний доступ до аудиторій, бібліотек, їдалень, гуртожитків та інших університетських приміщень.

Проживання для студентів з інвалідністю

Крім того, університети підтримують спеціальні умови проживання для студентів з інвалідністю, які навчаються в Німеччині. Досить часто ці студенти мають перевагу бути першими абітурієнтами, які потрапляють до гуртожитку.

Зміна навчальної програми

На основі запиту студента університет може змінити свою програму навчання та узгодити її з потребами студента. Таким чином, студент отримає належну освіту, яку вони прагнуть, так само, як і всі інші в університеті.

Академічні коригування

Ще один важливий вид допомоги особам з інвалідністю. Студенти, які навчаються в Німеччині, можуть запросити формальні академічні зміни. Наприклад, студенту може бути важко вкластися в кінцевий термін виконання завдання або час, відведений для складання іспиту. У таких ситуаціях їх репетитор зобов'язаний дати їм більше часу для виконання завдань.

Однак, окрім переваг, зазначених вище, під час навчання в Німеччині, як студенту з інвалідністю, вам потрібно повністю самостійно подбати про свої особисті медичні потреби.

Наприклад, студент з інвалідністю, якому потрібен перекладач жестової мови, який донесе йому інформацію, викладену на лекції у ВНЗ, буде змушений самостійно оплачувати таку допомогу. Або, якщо вам потрібно приймати ліки, університет їх не покриє.

Стипендії для навчання в Німеччині для студентів з інвалідністю

Навчання в Німеччині в якості студента з інвалідністю характеризується додатковою фантастичною особливістю: спеціальними стипендіями.

У Німеччині є численні фонди та організації, крім державних стипендій, які пропонують фінансову допомогу та стипендії для студентів з вищим академічним потенціалом.

Зазвичай ці схеми стипендій мають однакові критерії надання для всіх кандидатів, незалежно від їх інвалідності, тому студенти з інвалідністю повинні подавати заявку на загальних підставах. Але вони все ще можуть мати деякі незначні переваги порівняно зі студентами без інвалідності.

Найкраще зв’язатися з міжнародним студентським бюро та їхнім відділом для студентів з інвалідністю, і вони детально проінформують вас, чи може ваш університет підтримати їх фінансово, надавши стипендію чи фінансову допомогу.

Чи потрібно підтверджувати свою інвалідність?

Так, це обов'язкова вимога. Тільки так університет зможе ідентифікувати вас як студента з інвалідністю та мати можливість запропонувати вам необхідну допомогу.

Ви повинні звернутися до лікаря, щоб підтвердити стан свого здоров'я. Лікар, який видає вам медичну довідку для підтвердження вашої інвалідності, повинен використовувати дві класифікації, МКБ та МКФ, обидві визнані Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Майте на увазі, що ваші довідки про стан здоров’я повинні бути перекладені юридичним перекладачем, щоб бути прийнятими в Німеччині. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті