Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Національний мультипредметний тест у 2023 році для учнів, що перебувають за кордоном

Через воєнні дії в Україні для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра або магістра (лише з медичних та ветеринарних спеціальностей) будуть використовувати результати національного мультипредметного тесту (НМТ).

Національний мультипредметний тест | © Pexels

(Pexels)

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків: українська мова, математика та історія України. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. 
Міністерство освіти і науки України, активно співпрацювали з міністерствами освіти та представниками неурядових освітніх організацій інших країн, а також з посольствами України за кордоном, щоб забезпечити можливість складання НМТ за межами України.

Де можна скласти НМТ за кордоном

Провести основну сесію тестування планується в таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція.

У додаткову сесію учасники зможуть проходити тестування, окрім згаданих вище країн, також у Фінляндії (м. Гельсінкі) й Люксембурзі (м. Люксембург), США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія) та Словенії (м. Марібор), Німеччині (м. Берлін), Швейцарії (м. Берн), Туреччині (м. Анкара), Грузії (м. Тбілісі), Греції (м. Афіни), Канаді (м. Едмонтон, м. Торонто).

Під час додаткової сесії тимчасові екзаменаційні центри будуть створені не в усіх країнах, у яких буде проведено НМТ в основну сесію. Так, з огляду на особливості роботи партнерських інституцій в Ірландії, Італії, Іспанії, Нідерландах, Швеції, Румунії учасники матимуть змогу пройти тест лише в межах основної сесії НМТ.

Зауважимо, що НМТ за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ー незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть.

Реєстрація на НМТ

З реєстрацією на НМТ, яка триває з 3 квітня по 3 травня, вступники, які планують складати тест за кордоном, мають змогу вибрати найзручніший для доїзду населений пункт з переліку, що буде наданий. Якщо буде знайдено більш зручну локацію, до 7 травня можна буде змінити реєстраційні дані і вибрати ближчий до місцеперебування населений пункт. Про нові локації буде повідомлено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Зареєструватися на НМТ 2023 року, як і у 2022 році, потрібно через сайт Українського центру оцінювання якості освіти.

Після реєстрації повинна надійти інформація від УЦОЯО про те, як дізнатися номер і пін-код для входу на особисту сторінку з актуальною інформацією.

Після надходження повідомлення абітурієнт зможе зайти у свій персональний кабінет вступника.

Варто врахувати, що за кордоном може бути обмежена кількість учасників, тому важливо не зволікати з реєстрацією. Деякі локації будуть доступні лише під час додаткової сесії НМТ.

Коли буде проводитися НМТ

Важливо, що з 20 травня до 7 червня потенційні учасники НМТ мають підтвердити своє бажання складати тест і повідомити про те, де саме вони його планують проходити. 

Передбачено проведення трьох сесій НМТ: основної – 18 липня – 10 серпня, додаткової – 16–20 серпня, спеціальної – 12–16 вересня. 

Переважна більшість учасників НМТ братиме участь в основній сесії тестування, а ті, хто не матимуть змоги прибути до тимчасових екзаменаційних центрів під час основної сесії, зможуть пройти тестування під час додаткової або спеціальної. Графік проведення НМТ затверджено наказом МОН від 12 травня 2022 року № 434.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті