Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Літнє стажування для українців в Німеччині

Програма стажування для студентів в Німеччині дає можливість студентам з України набути цінного досвіду у провідних компаніях та знайти своє місце на ринку праці. Це може бути прекрасною нагодою для студентів покращити свої професійні навички, ознайомитись з культурою та мовою Німеччини, а також розвинути свою кар'єру.

Стажування для студентів в Німеччині | © Pexels

(Pexels)


На початок 2023 року Німеччина підтвердила, що прихисток в цій країні знайшли  1 072 248 громадян України, переважно жінки з дітьми. Ті з них, що навчаються у вузах, сьогодні отримали шанс набути професійного досвіду безпосередньо в країні перебування, адже українські студенти можуть пройти практику під час стажування літом. 

Однією з головних переваг стажування для студентів в Німеччині є можливість отримати фінансову підтримку від провідних компаній. Це може допомогти студентам покрити витрати на проживання та харчування під час перебування в Німеччині. Також стажування для студентів в Німеччині дає можливість покращити знання мови, зокрема німецької, адже спілкування з носіями мови є однією з ключових складових процесу.

Ключова вимога для стажування в Німеччині — знання німецької мови. Стажист, приїжджаючи в країну, вже повинен володіти її основами, щоб вдосконалювати свої знання. Підтвердження певного рівня володіння німецькою мовою — обов’язкова умова для зарахування до складу стажистів. Утім, серед українських біженців, що знайшли прихисток в Німеччині через війну, більшість відвідує мовні курси та вже володіє мовою.

Особливості літнього стажування в Німеччині

Особливою популярністю серед студентів користується короткострокова програма «Літнє стажування в Німеччині». Молодих людей в ній приваблює шанс трохи заробити (від 10 до 12 євро в годину) та можливість попрактикуватися в німецькій мові.

Учасниками стажування можуть стати тільки студенти 1-4 курсів денної форми навчання у віці від 18 до 35 років. Обов’язкова умова для участі — підтвердження в посольстві продовження навчання студента у ВНЗ.

Програма передбачає тимчасове (до трьох місяців) працевлаштування студентів зі знанням німецької мови не нижче А2 у сферах курортного, готельного бізнесу, в медичних і соціальних закладах, на об’єктах громадського харчування як клінінг-працівників, секретарів, офіціантів, помічників.

Студенти з поганим знанням мови мають можливість працювати по збору ягід, фруктів, овочів або взяти участь у прибиранні промислових чи суспільних будівель.

Оплата проживання під час стажування

В більшості випадків слід бути готовим до того, що доведеться самостійно оплачувати житло й харчування. Говорячи про суми, потрібно знати, що тут багато чого буде залежати від федеральної землі: стажування в Штутгарті набагато дешевше, ніж у Мюнхені. Часто сторона, що приймає надає недороге житло і можливість бюджетно харчуватися, віднімаючи певну суму зі стипендії та зарплати стажиста.

Там, де йде мова про стипендії або відшкодування матеріальних витрат, серед претендентів влаштовуються конкурси.

Серед можливих вимог частіше всього:

  • знання іноземної мови, в першу чергу німецького на рівні не нижче В1-В2, іноді англійської;

  • відповідність освіти, статусу (студент, випускник, фахівець тощо);

  • професійні досягнення.

Також безкоштовне житло і харчування в Німеччині в обов’язковому порядку надають волонтерам, учасникам програми Aur pair. У всіх інших випадках все буде залежати від програми стажування і від того, хто її фінансує. Можливо також повне або часткове відшкодування витрат на житло, їжу або на те й інше при участі в державних програмах, при укладенні договорів між ВНЗ про паритетних обмінах.

Літнє стажування для медиків

До речі, серед програм з обміну є такі, які стосуються як студентів медичних спеціальностей, так і фахівців, які вже закінчили університет. Так, програма від IFMSA Score Professional Exchange спрямована на студентів, які вже успішно провчилися не менше трьох курсів. Протягом двох місяців вони можуть пройти стажування у міських, університетських або приватних клініках і лікарнях.

https://ifmsa.org/professional-exchanges/

Також в Німеччині існує проект обміну лікарями – German Doctor Exchange. Крім того лікарі мають можливість пройти стажування своїм коштом, скориставшись послугами однієї з багатьох компаній: “Профмед-гід”, Alliance Medicine Service GmbH, Med Your Life та інших. Вартість одного місяця стажування у різних медустановах Німеччини може становити від 1 250 євро і більше.

Де шукати пропозиції стажування в Німеччині

Пошук підходящого стажування можна почати з сайтів, таких як Grantist.com, українських ВНЗ, у рубриках «Міжнародна діяльність», «Конкурси та гранти».

Простіше всього задавати в пошуковику назву своєї спеціальності на німецькому із зазначенням країни – Deutschland – і словом “практика” – Praktikum. Таким способом знайдеться велика частина вакансій.

Також можна пошукати місця на наступних сайтах: Praktikum info або AIESEC.

https://www.praktikum.info/

https://aiesec.de/

Обов'язково варто звернутись до Федерального агентства зайнятості (Bundesagentur für Arbeit)

https://www.arbeitsagentur.de/

Для тих, хто знайомий з німецькою мовою, простіше почати пошук на сайтах конкретних німецьких фірм, університетів (розділ Stellangebote), онлайн-біржах праці, у пошукових системах:

  • Europlacement,

  • Monster,

  • Praktikum,

  • Akademiker-online,

  • Praktikant24,

  • Karriere.unicum.

Стажування та імміграція в Німеччину

Стажування в Німеччині являє велику цінність для кар’єрного росту та становлення професійних якостей молодих фахівців, тому що дозволяє познайомитися з сучасними технологіями та передовим досвідом. Крім того, проживання в Німеччині дає можливість краще пізнати життя в Європі, навчитися розуміти інші культури, вдосконалити іноземну мову. Для тих, хто замислюється про імміграцію в Німеччину, практика також дасть можливість отримати ВНП в цій країні. 

Якщо ви не отримали прихисток в зв'язку з війною в Україні, зверніть увагу на наступну інформацію. Відповідно до Закону про перебування іноземців (AufenthaltsG), для отримання ВНП в Німеччині іноземний громадянин повинен мати національну візу D, яка дозволяє перебувати в країні більше ніж 90 діб. По приїзді в Німеччину такому іноземцю необхідно звернути у Відомство у справах іноземців для оформлення посвідки на проживання. Процедура займає від 4 до 5 тижнів.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті