Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Дистанційна освіта в Німеччині

Реалії сьогодення змінюють підходи до навчання в Європі та всьому світі. Карантинні обмеження Covid-19 змусили виші перейти на онлайн-навчання. Сьогодні більшість ВНЗ повертаються до очного навчання, але досвід минулих років дає можливість використання дистанційного вивчення матеріалів.

Онлайн-освіта в Німеччині | © Pexels

(Pexels)

Крім великої кількості приватних університетів Hochschulen у Німеччині, на сьогоднішній день існує лише один державний заочний університет — Гагенський заочний університет (Die Fernuniversität in Hagen). Здебільшого він фінансується із скарбниці Федеральної Землі Північний Рейн-Вестфалія.

Цей університет пропонує навчання на 5 факультетах:

  • факультет культури і соціальних наук

  • факультет математики та інформатики

  • факультет психології

  • факультет економіки

  • факультет права

Чисельність студентів університету налічує близько 80 000 осіб.

Вступ до заочного університету

Вступ до заочних університетів принципово не відрізняється від звичайного за списком необхідних документів. Це, як і у випадку зі звичайними вишами:

  • шкільний атестат,

  • диплом або академічна довідка,

  • сертифікат німецької чи англійської мови.

Для того, щоб бути зарахованим до Гагенського університету, необхідно надати такі документи:

  1. Перекладений на німецьку мову та завірений атестат про середню освіту.

  2. Від українських абітурієнтів для навчання за бакалаврською програмою німецькі ВНЗ вимагають додатково хоча б один рік навчання в одному з українських університетів за тим напрямом, який ви хочете вивчати у майбутньому. Тому залікова книжка з повною випискою предметів і оцінок, перекладених на німецьку мову – обов’язкова умова.

  3. Якщо ви обрали магістерську програму, необхідно показати диплом за напрямом бакалавра, але лише за суміжним напрямом.

  4. Сертифікат, який підтверджує знання німецької мови (рівень - С1: TestDaF, DSH, Goethe-Institut).

Як проходять іспити у дистанційних німецьких університетах?

Завдяки сучасним можливостям онлайн-навчання більшість іспитів можна складати дистанційно по інтернету. Однак, якщо програма навчання вимагає проведення очних письмових іспитів, то для їх складання існує безліч можливостей. По-перше, іспити можна складати у регіональних центрах заочного університету. Якщо ж у вашому місті немає такого центру, то іспити, залежно від країни, можна складати або в представництвах Goethe-інституту, або в німецьких посольських школах або навіть консульствах Німеччини. Ну і нарешті, іспити можна складати в одному з екзаменаційних центрів у Німеччині — майже кожен заочний університет має мережу екзаменаційних центрів у всій Німеччині.

Особливості навчання в Гагенському заочному університеті

Концепція навчання цього ВНЗ – Blended Learning. Вона передбачає поєднання дистанційної та аудиторної роботи, що дозволяє зробити процес здобуття вищої освіти максимально гнучким та зручним для кожного.

Студент під час зарахування на платформі Moodle отримує віртуальне навчальне місце (der Virtuelle Studienplatz), яке дає доступ до всіх завдань та лекцій. Саме через цю платформу він може спілкуватись зі своїми товаришами та викладачами. Під час навчання саме тут студенти створюють групи, які спільно займаються проектною роботою, разом готуються до екзаменів, а також відвідують віртуальні аудиторії, де можуть отримати необхідні навчальні матеріали.

Але дистанційне навчання передбачає також і аудиторну роботу, тому вам все ж доведеться іноді відвідувати університет або ж один з регіональних центрів, який знаходиться найближче до вашого місцезнаходження.

Університет має кілька десятків філій та представництв, розташованих як у Німеччині так і в інших країнах (Росії, Латвії, Угорщині та Австрії), де студенти складають іспити та відвідують деякі заняття.

Окрім бакалаврських та магістерських програм, університет пропонує здобуття ступеня кандидата (Promotion) та доктора наук (Habilitation). Початок навчального року можливий як з зимового (лютий/березень), так і з літнього (серпень/вересень) семестру.

Курси підготовки до навчання

Університет піклується про своїх майбутніх студентів, тому пропонує курси підготовки до подальшого навчання, які дають уявлення про те, що від вас очікуватимуть.

До уваги студентів запропоновані наступні програми:

  • Основи наукової роботи
  • Застосування математики в економіці
  • Математика для вивчення інформатики та економіки
  • Основи юридичної професійної діяльності
  • Описова статистика
  • Англійська для соціальних наук

Вартість курсу – 40-60 євро.
Реєстрація на курс можлива лише для тих студентів, які отримали зарахування.

Вартість навчання

Через особливу форму дистанційного навчання Гагенський заочний університет  має перелік необхідних витрат (наприклад, виготовлення та розповсюдження навчальних листів тощо). Щоб мати можливість покрити ці витрати, FernUni зобов’язує своїх студентів сплачувати внесок.

Загальна вартість навчання:

Бакалавріат – 1600-2400 євро

Магістратура – 1000-1200 євро

Оплата здійснюється семестрово. Оскільки навантаження кожен студент розподіляє самостійно, розмір витрат кожного семестру може відрізнятись.
Сумарні витрати на навчання студента у приватних університетах становлять близько 15 000 євро за весь період навчання.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті