Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Третя група інвалідності 2024: виплати, перетин кордону, мобілізація

Люди, які оформили інвалідність в Україні, можуть розраховувати на виплати від держави.

3 група інвалідності | © Pixabay

Третя група інвалідності в Україні (Pixabay)

В цій статті розглянемо, як змінилися розміри соцвиплат для людей з третьою групою інвалідності в 2024 році. А також звернемо увагу на умови виїзду за кордон осіб з інвалідністю та питання мобілізації таких осіб.

Про умови отримання третьої групи інвалідності ви можете дізнатися у нашій статті.

Розмір виплат особам з інвалідністю залежить від встановленого прожиткового мінімуму для людей, які втратили працездатність. У 2024 році, згідно з ухваленим Верховною Радою 9 листопада бюджетом, цей мінімум з 1 січня зросте з 2 093 грн до 2 361 грн, тобто на 268 грн.

Виплати для людей з інвалідністю третьої групи у 2024 році

Розмір пенсії по інвалідності 3 групи у 2024 році становитиме 1416,6 гривень (60% прожиткового мінімуму). Ця сума відноситься до людей з інвалідністю з народження.

Самотній особі з інвалідністю з дитинства II або III групи, які за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду отримають 75% прожиткового мінімуму, що становить 1 770,75 гривень.

Також пенсію по інвалідності отримають діти з інвалідністю - її сума теж залежить від групи:

  • дитина до 6 років, інвалідність підгрупи А - 5163 грн;

  • інша дитина до 6 років - 1281,5 грн;

  • дитина 6-18 років, інвалідність підгрупи А - 6392 грн;

  • інша дитина 6-18 років - 1598 грн.

Отримати соцвиплати можна без подачі заяви до органів соціальної допомоги - перерахунок проводиться автоматично після підвищення прожиткового мінімуму в країні.

Перетин кордону для осіб з 3 групою інвалідності у 2024 році

Як і минулого року, чоловіки з третьою групою інвалідності можуть перетинати кордон. Для того, щоб виїхати з України, чоловік, що має третю групу інвалідності має надати: 

  • довідку форми №157-1/о, 

  • посвідчення, що підтверджує статус особи з інвалідністю, 

  • пенсійне посвідчення або документ, що підтверджує призначення соціальної допомоги. 

При цьому документ про інвалідність має бути отриманим саме в Україні. Якщо третю групу інвалідності призначили за кордоном, то чоловік не зможе виїхати з України. 

Прикордонний контрольний орган може відмовити у перетині державного кордону особі з інвалідністю 3 групи у таких випадках:

  • якщо особа з інвалідністю 3 групи не має документів, що підтверджують його особу та громадянство України;

  • якщо особа з інвалідністю 3 групи не має документів, що підтверджують інвалідність;

  • якщо особа з інвалідністю 3 групи має заборону на виїзд за кордон, встановлену судом або іншим органом державної влади;

  • якщо особа з інвалідністю 3 групи є підозрюваним або обвинуваченим у вчиненні злочину, щодо якого здійснюється розслідування або судове провадження;

У разі відмови у перетині державного кордону особі з інвалідністю 3 групи прикордонний контрольний орган зобов’язаний надати йому письмове пояснення з підставами відмови.

Особа з інвалідністю 3 групи має право оскаржити рішення про відмову у перетині державного кордону у суді.

Мобілізація 2024 для осіб з 3 групою інвалідності

В Україні під час воєнного стану та загальної мобілізації всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними. Мобілізувати можуть будь-кого придатного до служби без права на відстрочку. За діючими законами особи з інвалідністю мають відстрочку, проте, вони не мають права на звільнення зі служби. В абзаці 3 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” вказано, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, яких визнано в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з подальшим проходженням військово-лікарської комісії). Тобто якщо у Вас є інвалідність будь-якої групи - у Вас є 100% відстрочка від мобілізації, незалежно від результатів ЛКК.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект Про вдосконалення мобілізації та військового обліку. Якщо його приймуть, в Україні зникне таке поняття як "обмежено придатний". Чоловіків ділитимуть тільки на придатних та непридатних до служби.

Крім того, документ передбачає скасування відстрочки для осіб з інвалідністю III групи. Але цей закон ще не прийнято, тобто він не має сили.

Порядок, який регулює військово-лікарські комісії встановлює хвороби, які означають придатність, непридатність та обмежену придатність до служби, і інвалідність 3 та 2 групи співпадає із рекомендаціями щодо надання обмеженої придатності до служби, тому військових іноді залишають без права на звільнення, навіть, коли вони отримали поранення, травму, каліцтво, що призвели до отримання 2 групи інвалідності.

Якщо такі чоловіки не здатні виконувати обов’язки, як коли були повністю здоровими, вони перебувають у розпорядженні командира. Законодавством також визначено умови для роботи, навчання та життєдіяльності в інших сферах життя.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті